Haken 

Velen van ons kennen ongetwijfeld de haken van het merk Partridge. Ze worden nog steeds verkocht maar zijn lang niet meer zo populair als jaren terug. De bekendste haken die momenteel in trek zijn, zijn de Ad Swier streamer haak en de haak voor het binden van de Klinkhamer. Dertig jaar geleden was dat wel even anders. Toen leverende Partridge haakmodellen voor het binden van speciale kunstvliegen met typen die toonaangevend- en heel doordacht waren. De kwaliteit en afwerking van het product was onovertroffen, maar dat had wel prijsconsequenties.   

 

Naast een standaard programma haken dat Partridge voerde hadden ze speciale waarvan de vorm was de vorm  afgestemd op die van insecten en hun nimfen. Die waren daar een voorbeeld voor. Er werden bijvoorbeeld dubbeldraadshaken gemaakt voor het binden van een brede body van een steenvlieg,  een gebogen body voor een sedge nimf, voor vlokreeften en heel; lichtvoor emergers die bovendien dun van draad waren.

Van boven naar beneden: John Holden haak

Bartleet haak voor een zalmvlieg

     Vliesfdunnen haak voor een emeregr

            Dubbledraadse haak voor een steenvlieg

John Holden nr. 8/0, bedoeld voor het vissen in zee, maar voorstreffelijk voor een streamer. Dun van draad maar onglooflijk strek, zelf als je een meter snoek vangt.

↓  

  

Voor het binden van vliegen voor de zeevisserij en voor zalmvliegen werden standaard- en speciale  haken gefabriceerd. Die tijden zijn helaas voorbij en het leveringsprogramma is helaas om zeep geholpen, mede door het feit dat de productiekosten te hoog waren.

De Aziatische landen kunnen veel goedkoper produceren maar hebben bij lange na niet die specialiteiten. Niet te min wonnen merken zoals Tiemco, Kamasan en Gamakatsu al heel snel een groot markaandeel. In het begin waren er wel aanloop problemen  met de producten. De kwaliteit bleef achter, maar dat werd al snel achterhaald.

Eind 1964, toen ik met het binden van vliegen begon, waren de haken van Partridge, Mustad en VMC een begrip. Er was ook bijna niet anders te koop in Europa. In de Verenigde Staten werd nog wel een ander product verkocht, zoals dat van ‘Eagle, maar er was geen importeur die het hier voerde.

Een stukje geschiedenis

De vroege geschiedenis van Partridge is enigszins onduidelijk. Het is bekend dat er begonnen is  op basis van bestaande een productie-haak, kort na het begin van de vorige eeuw, maar niemand weet het exacte jaar.

Wat wel bekend is, dat het de enige Britse fabrikant was die in staat is geweest om te overleven met de fabricage van haken voor de sportvisserij en een begrip was in de twintigste eeuw.

Partridge van Redditch draagt ​​zijn naam aan de oprichter Albert Partridge. Hij droeg het bedrijf over aan zijn zoon Ted, die het verkocht aan Alan Bramley in 1970. Geen van zijn kinderen waren namelijk geïnteresseerd in de overname.

Alan Bramley ontwikkelde het bedrijf verder en in de jaren 1970 breidde hij het leveringsprogramma  uit met exclusiefe splitcane blanks en verbeterde de ontwikkelingen van haken  productie. Dankzij hem was Partridge van Redditch uitgegroeid tot een internationaal gewaardeerd merk van vishaken. De laatste fase van de geschiedenis van de Partridge van Redditch was de koop van het bedrijf in 1996 door de Noorse haakfabrikant O. Mustad & Son. Die kocht Partridge van Redditch van Alan Bramley.

Wat Mustad betreft, kon men zeggen dat de cirkel was gesloten. Toen O. Mustad & Son hun productie van vishaken in de jaren 1870 begon, besefte ze al snel dat de haken die uit hun machines kwamen kwalitatief onvoldoende waren. Dat bleek later nog zo te zijn. De haken waren te zacht en verroeste na een dag in het water. De oprichter, Hans Mustad, riep specialisten van Redditch, te hulp om de problemen op te lossen.  Zij waren specialisten in het harden, afwerken, ontwerpen en de marktwerking. Mede dankzij Redditch expertise,  is Mustad vandaag de toonaangevende fabrikant van vishaken in de wereld.

Begin van de jaren zeventig heb ik zelf een aantal praktisch proeven gedaan toen ik ontdekte dat de haken van Mustad zacht waren. Nadat die ontdekking zette ik een haak in de vice en verboog die meer negentig graden. Door deze brute proef ontstaat in gehard staal een structuur verandering. Als je dat bij een goede haak doet en je buigt hem weer terug in de normaalstand, breekt die.

Die van Mustad bleef echter heel en er was door de proef geen zichtbare en merkbare verandering. Dat houdt in dat je een grote gehaakte vis kan verspelen, omdat een haak gemakkelijk  uit kan buigen. De problemen van Mustad zijn al lang uit wereld en ze leveren nu perfecte haken. Bij ons krijgt het product van Mustad niet die aandacht die het verdiend en zijn ook niet zo populair en dat is jammer.

 Voor mij was er slecht één product toonaangevend; en dat was Partridge. Dertig jaar geleden had Partridge aanzienlijke leveringsproblemen. In Engeland en de U.S.A. waren echter alle typen te krijgen, maar in niet in Europa. Ik was destijds promotor voor het product en kreeg alles wat ik vroeg.

Als ik Partridge er op attent maakte dat de winkeliers klaagden over uitleveringsproblemen  werd dat ontkent en gaven ze de importeur de schuld. Er werd ook steeds in Nederland gewisseld van importeur en de keuze viel dan heel vaak een klein bedrijf die niet genoeg aan Publik Relations deed, niet er achter aan zat om het product te promoten en veel geld had om te investeren.Toen eindelijk een beslissing werd genomen een toonaangevende groothandel de vertegenwoordiging te geven was dat alleen maar voor de Benelux en niet voor Europa. Daar  liep het op stuk.

De productie van Partridge haken is verlegd naar China en uitgeleverd wordt er uit voorraad die in nog Singapore staat?

Dat geen wat er aan voorraad in Redditch was werd verkocht en kwam in handen van:

R. Millington-Jefferies - http://www.troutandsalmonhooks.com .

Hij heeft nog een grote voorraad van nagenoeg alle modellen Partridge haken, Je kunt ze voor reduceerde prijs per 100 bestellen.