Kraalnimfen

kraainimfen

Wie ooit een winkel bezocht heeft waar hobbyspul verkocht wordt, bijvoorbeeld Pipo, zal hebben gezien dat er allerlei zaken te koop zijn waar wij vliegbinders best wat mee kunnen doen. Zo zijn er allerlei kralen in verschillende grootte en kleuren.

 

Laatst liepen we zo’n winkel binnen en kochten we voor een krats kralen en kraaltjes om een idee uit te werken waar ik al een tijdje mee rond liep, namelijk kraalnimfen.

 

We kennen allemaal de onvolprezen goudkop nimfen waar we mee op voorn en forel vissen. Je kunt ze op allerlei manieren binden; licht of zwaar met een grotere kraal of tugsten kraal. Die laatste zijn nog zwaarder deze kralen van wolfram (tungsten) wegen circa twee maal zo veel als de koperen kralen.

 

De laatste verandering waren de nimfen die met een zilveren kraal worden gebonden Ze zouden nog aantrekkelijker worden gevonden dan goud kopnimfen. In navolging op het nieuwe idee met die zilveren kraal wilde ik variatie binden met glas- of plastickralen, weliswaar lichter dan metaal maar het was wel weer eens wat anders.

 

In het verleden had ik wel eens geëxperimenteerd met iriserende ovale plastickralen in navolging van de Amerikaan Ken Ligas die jaren geleden een postorder bedrijf had in vliegbindmateriaal. Ken maakte van ovale kralen nimfen waarmee je goed kunt vangen. In een van mijnboeken is zo’n vlieg afgebeeld. Ken is gepensioneerd maar vist nog steeds en is een heel inventieve vliegbinder die leuke ideeën heeft zoals de nimf met de ovale kraal.

 

In deze bijdrage zijn een aantal nimfen afgebeeld die met kralen gebonden zijn. De mogelijkheden zijn legio en nog lang niet uitgediept en de hier afgebeeld patronen zijn slechte voorbeelden.

 

Ovaal nimf 

 

  

Materiaal

Haak                           : dunne haak K12ST nr. 29 (te koop bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Binddraad                    : Grijs 8/0

Staart                         : taling  fibers

Butt                           : grijze Micro chenille

Body                          : Ovale iriserende ovale kraal

Hackle                        : spreeuw

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in nabij de haakbocht op en bind de staart in en de chenille. Maak daarvan de butt en maak een afbindknoop. Schuif over het oog de ovale kraal en zet de binddraad weer op. Bind een kleine thorax van chenille en zet een hackle op van een spreeuw. Bind die enkele slagen in maak  afbindknopen en lak die af.

 

Iriscé

 

Materiaal

Haak                           : met wijde bocht, nummer 10 - 14

Binddraad                    : rood 8/0

Buttt                          : rood bindraad 8/0

Body                          : alle kralen iriserend en doorzichtig

Hackle                        : spreeuw

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad achter het haakoog . Bind de hackle enkele slagen in. Wikkel de binddraad netjes naast elkaar naar de haakbocht en maak een afbindknoop. Breng wat secondelijm  op de binddraad wikkelingen  en schuif de kralen op de haaksteel tegen elkaar aan.  Zet de binddraad weer op en bind de butt en maak een afbindknoop en lak die af.

  

Libelle nimf

 

 

Materiaal

Haak                           : met wijde bocht, nummer 10 - 14

Binddraad                     : groen 8/0

Staart                          : taling fiber

Buttt                           : groen bindraad 8/0

Body                           : laatste kralen rose plastic, eerst twee kralen iriserend en doorzichtig

Ogen                          : groen haltertje van iriserend kralen ver bonden met nylon .

                                    De uiteinden van het nylon gesmolten zodat ze er niet af kunnen.  

Thorax                        : groene struisfiber enkele slagen ingebonden                                      

Kraag                          : Groene struisfiber

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad achter het haakoog op en bind het haltertje in en daar na de struisfiber. Bind die kruislings om het haltertje.  Breng wat secondelijm op de haaksteel en schuif de kralen op de haak tegen elkaar aan. Bind de staart in en maak van d e binddraad de butt leg de afbindknopen en lak die af.