Kunstvliegen kopen of binden?

De laatste jaren zie je op beurzen steeds meer bedrijven die kunstvliegen verkopen. De prijzen van vliegen zijn laag en je vraag je weleens af hoe het mogelijk is hoe ze die voor die prijzen kunnen leveren. De leverancier moet ook nog wat aan een vlieg verdienen, dus hoeveel kost hem dan een vlieg van circa €0,85? Zou het € 0,60 zijn?

 

 

 

 

Als je een calculatie maakt van een vlieg die je zelf maakt, de kosten van een haak, bindmateriaal en arbeidsloon optelt, kom je hoger uit. Althans, als je ze maakt van haak van kwaliteit, een goede hackle en body materiaal. Dan moeten de mensen die deze productievliegen binden werken voor een handje rijst?

Nu is het wel zo dat als je heel veel haken en veren inkoopt de prijzen aanmerkelijk lager zijn, maar desondanks is blijft de kostprijs van een vlieg bijzonder laag. De vraag rijst of de kwaliteit misschien te wensen overlaat? Ik heb er wat vragen over gesteld. Zelf ben ik enige tijd ‘contractor’ voor een Amerikaans postorder bedrijf dat heel veel vliegen levert. Met enige regelmaat ontwerp ik andere, of nieuwe kunstvliegen die dan in productie worden genomen ergens in Indonesië. Overigens is het niet zo eenvoudig om steeds wat nieuws te verzinnen. Maar als ik dan mijn huis in Wassenaar zie staan of een ritje maakt in mijn nieuwe Maserati heb ik er weer zin in (wat een leugenaar hé?).  

Ik was altijd in de veronderstelling dat in een land als Amerika heel veel werd gebonden maar dat bleek niet zo te zijn. Heel veel Amerikanen hebben twee banen en geen tijd om kunstvliegen te binden, ze kopen ze liever. Tijdens een bezoek aan kleine en grote bedrijven was ik dan ook verbaasd over het gigantische assortiment kunstvliegen dat te koop werd aangeboden.

In Europa zijn er enkele kleine bedrijven waar de eigenaar en zijn som ook zijn vrouw kunstvliegen binden. Ik ken een Frans ateliers dat een productie heeft van op zo’n 20.000 tot 25.000 vliegen per jaar, maar ze leveren ze ook nog bindmateriaal ander was het heel moeilijk om er van te leven.

Aan de eigenaar van het postorder waar ik voor bind (Spirit River)  heb ik gevraagd naar de kwaliteit van productie kunstvliegen. Zoals misschien bekend is worden er heel veel in de Afrikaanse landen gebonden, maar volgens zijn zegge blijkt dat de kwaliteit vaak te wensen overlaat. In verband met klachten die hij kreeg is hij uitgeweken naar een atelier in Indonesië. Daar heeft hij een vriend wonen die toezicht houdt, de dames begeleid en een kwaliteitscontrole doet. Dit geeft wel te denken. Je kunt niet aan de buitenkant zien waar ‘kant en klaar’ vliegen vandaan komen, dus het is afwachten.

Het argument van vliegenleveranciers is vaak dat vliegen kopen goedkoper is dan binden. Als je zo nu en dan vist met de vlieg vist, geen tijd hebt om te binden kan je misschien beter vliegen kopen. Je bent dan wel gebonden aan het aanbod van de leverancier en aan de bindstijl van het atelier waar ze vandaan komen.

Als je van één type droge vlieg verschillende formaten aanschaft, heb je tenminste 5 van elk formaat nodig, dus van haak 18 tot en met 12 en dat zijn er al twintig. Wanneer je dan ook nog vijf verschillende soorten vliegen wilt, zijn dat er al 100! Dat aantal x €0,85 is €85,00. Dan heb ik het alleen nog maar over droge vliegen gehad, want als je ook nog eens nimfen wilt aanschaffen lopen de kosten aardig op. Dus op den duur zal zelf binden goedkoper kunnen zijn, maar dan moet je wel veel vliegen binden.

Kunstvliegen binden is heel leuk om te doen, een hobby bij een hobby wordt vaak gezegd. Het punt is wel dat je het een en ander er voor moet leren, gereedschap en materiaal moet aanschaffen. Een cursus vliegbinden is aan te bevelen, maar je kunt het binden ook uit een boek leren.

 

Een jonge expert aan het werk

Je kunt, als je zelf bindt, bepalen wat je bindt, degelijke vliegen maken waarvan de afbindknopen niet los gaan zodat ze niet uit elkaar vallen. Het is heel leuk om aan een zelf gemaakte vlieg vis te vangen.

Het is een fabel te zeggen dat je er heel handig voor moet zijn, want ook aan een minder fraaie vlieg kan je uitstekend vis vangen.

Ik had een vismaat die vanwege zijn leeftijd niet meer vist. Hij was de beste draaier van Philips Telecommunicatie, waar ik eens werkte en hij verstond zijn vak. Toon maakte op zijn draaibank onderdelen met de fijnste precisie.

Als je zijn kunstvliegen zag die hij bond dacht je echt dat hij een beginner was, alleen die vliegen vingen wel vis. Ik had soms moeite om hem bij te houden als het om aantallen vissen ging, of dat alleen aan zijn ervaring lag is de vraag, maar zijn vliegen speelde daar een heel belangrijke rol bij.

Er zijn in ons land een aantal speciaalzaken die je niet alleen kunnen adviseren wat voor materiaal en gereedschap je nodig hebt, maar die ook nog cursussen geven hoe je een vlieg moet binden. Vliegbinden is een heel mooie hobby, ik doe dat al meer dan 45 jaar en het boeit nog steeds.

Foto van dame die vist: Tore Litleré Rydgren