Licht verzwaard

licht verzwaarde nimfHet lijkt me dat de kop van dit verhaal tegenstrijdig is in taalgebruik, maar vliegbinders weten precies wat bedoeld wordt. Het gaat over nimfen die met weinig verzwaring worden gebonden. Het zijn nimfen waar op de haaksteel dun looddraad is gewikkeld, koperdraad of voor de body plastic materiaal wordt gebruikt.

 

 

Voorbeelden zijn Swannundaze, Bodyglass, Polyspan en soortgelijk materiaal. Bijna vergeten materialen waarmee je nog steeds mooie en goede bindresultaten mee kan bereiken. Als je al bijna vijftig jaar vliegen bind, heb je nog wat aan materialen en haken verzameld.

 

Dat is geen prestatie of verdienste, de voorraad is in de loop der tijd gegroeid. Van het geld wat het gekost heeft zou ik nu een leuke reis kunnen maken. Het nadeel is dat er materialen bij zitten die waarschijnlijk niet meer te koop zijn, het is echter zo veel dat ik bijna alles kan binden wat ik wil. Zo nu en dan kom ik weer wat tegen dat ik jaren geleden kocht bij Henk Peeters of ergens anders, een voorbeeld is het Polyspan. Dat is dun plasticstrip van circa 2,5 mm breed, destijds te koop in verschillende kleuren waarvan je heel fraaie body’s kan binden.

 

Het is niet te zeggen of je de genoemde materialen nog kunt krijgen, maar het is me opgevallen dat bedrijven uit Tsjechië, zoals Jan Sieman en Jiri Klima dat soms nog wel leveren, of iets wat er op lijkt. Voordat je moet wachten op een beurs waar die bedrijven aanwezig zijn is het raadzaam eerst een zoektocht te ondernemen in eigen land bij de bekende winkeliers. Zoeven heb ik het Polyspan genoemd dat ik tegen kwam bij het opruimen van één van mijn laden van een ladekast waar vliegbindmaterialen zijn opgeborgen.

 

Dit is gebruikt voor het binden van de body voor de LW nimf, op de foto te zien. Die nimf is een voorbeeld van een licht verzwaarde nimf, bedoeld voor het vissen op winde, vlagzalm en forel gebonden met een body van oranje/bruine Polyspan dat al minstens 30 jaar tussen het kunststof mijn voorraad bodymateriaal verdwaald was. Het bindpatroon is in dit artikel opgenomen net zoals een nimf met een body die deels gebonden is van small Bodyglass. Ook dat is een nieuw ontwerp van een licht verzwaarde nimf dei getest zal worden op mijn volgende vistrip.

 

Verschillende typen nimfen

In mijn vliegendoos waar nimfen zijn opgeborgen zitten verschillende typen: zonder verzwaring, nimfen die bijna geen verzwaring hebben en heel zware typen.

 

  • Met nimfen zonder verzwaring wordt hoog gevist of in ondiep of traag stromend water.
  • Als de stroming niet te sterk is maar ik wil toch wat dieper wil vissen zet ik er een aan de leader die weinig          verzwaring  heeft. Die kan ik ook met een licht hengel vissen zonder dat hij met regelmaat om de top slaat. Bijvoorbeeld een hengel waar een vier lijn opgaat.
  • Zware nimfen, van die echte ‘bodemstuiters’ worden met een hengel gevist waar een 6# of 5# lijn op past. Ze zijn bedoeld voor het vissen in sterk stromend en wild water, in een snelstromende uit loper of achter een dam waar door de stroming van het water diep kuilen zijn uitgesleten. Daarvoor gebruik ik een Bug.

 

De nimfen die in deze bijdrage van de site zijn van het type B. Bijgaand de bindpatronen mat materiaal opgave.

 

LW nimf

 

 

 

 

Materiaal

 

Haak                            : Gebogen type, Fulling Mill type 31270 Living Larva, nr.12 - 14

 

Verzwaring                   : Wikkeling van dun looddraad 0,3 mm

 

Binddraad                     : Bruin 8/0

 

Staart                          : Patrijsfibers of Hackles uit een veer van een Gierparelhoen

 

Ribbing                        : Dun koperdraad

 

Onderbody                   : Oranje/bruine Polyspan

 

Body                           : Oranje/bruine Polyspan, afgewerkt met blanke nagellak

 

Thoraxdekschild           : Groen gevlekte Thin Skin strip 4 mm breed

 

Thorax                        : Lichtbeige, fijne dubbing

 

Keelhackle                   : Tan, CdC -fibers in lus

 

 

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Wikkel in secondelijm dun looddraad op de haak tot 2 mm voor het haakoog. Zet de binddraad voor de verzwaring op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Bind twee stukken Polyspan in. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast.

 

Rib de body met het koperdraad en zet dat ook met de binddraad vast. Lak die af met blanke nagellak. Zet nu de strip Thin Skin op, maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Maak daarvan de thorax. Zet in een lus CdC - fibers en wikkel die in voor de thorax in, zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Leg de Thin Skin strak over de Thorax en zet het vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

 

Brown LW nimf

 

Materiaal

Haak                            : Langstelig  nr.12 - 14

 

Verzwaring                   : Wikkeling van dun looddraad 0,3 mm

 

Binddraad                    : Bruin 8/0

 

Staart                          : Patrijsfibers of Hackles uit een veer van een Gierparelhoen

 

Body                           : Bruin, Small Bodyglass

 

Tweede body deel        : Bruine dubbing

 

Thoraxdekschild           : Bruin gevlekte Thin Skin strip 4 mm breed

 

Thorax                        : Bruin, Rub-A- Dub dubbing

 

Keelhackle                  : Tan kleurige CdC - fibers in lus

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Wikkel in secondelijm dun looddraad op de haak tot 2 mm voor het haakoog. Zet de binddraad voor de verzwaring op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Bind een stuk  Bodyglass in en bind daarvan de body, over 3mm en zet het eind vast. Maak een lus met bruine dubbing, bind daarvan het tweede body deel en zet dat ook met de binddraad vast.

 

Zet nu de strip Thin Skin op, maak een lus en breng daarin Rub-A-Dub aan en maak daarvan de thorax. Breng in een lus CdC - fibers en wikkel die in voor de thorax in, zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Leg de Thin Skin strak over de Thorax en zet het vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Mogelijk dat de bindpatronen wat gecompliceerd voorkomen, maar het valt echt wel mee ze te binden als wat ervaring hebt.