Mini Bead Heads

Goudkopnimfen zijn een begrip bij vliegvissers en vliegbinders. Maar het blijkt dat vliegvissers, die zelf hun vliegen binden, steeds weer wat anders verzinnen. Leveranciers waar je materiaal kan kopen spelen daar slim op in. Niet alleen zijn er goudenkralen te koop, er zijn ook zilveren en zwarte kralen leverbaar. Het is gebleken dat zilverkleurige kralen soms heel gewild zijn bij vis, soms hebben die zelfs de voorkeur boven nimfen met een gouden kraal. Minder,of geen ervaring hebben we met zwarte kralen.

Dat is weer wat anders, hoewel die alweer enige tijd te koop zijn. Je kunt met nimfen, die daar mee gebonden zijn, experimenteren. De eerste ervaringen zijn interessant en een aanmoediging om daarmee wat meer te gaan doen. Zwarte messing kralen zijn te koop in een gespecialiseerde hengelsportwinkel. De kans is groot dat de zwarte kleur op den duur van de messing kraal verdwijnt, maar je kunt eventueel een zwarte kraal nemen van glas. Ze zijn weliswaar minder zwaar dan die van messing, maar het gewicht is te compenseren door op de haaksteel dun looddraad aan te brengen.

Een vriend ving een tijd geleden een schitterende zeelt met een klein grijs goudkopnimfje. Was de vangst toeval of zag die zeelt aas in de kraalnimf? Ik moet zeggen dat het heel lang geleden is dat ik een zeelt gevangen heb en denk dat zeelt maar sporadisch aan een vlieg wordt gevangen? Een toevalligheid dus? Als je op zeelt wilt gaan vissen met de vlieg vang je ze meestal niet. Gert Jan ving deze zeelt aan een klein grijze mini Bead Head nimf waarvoor een bindpatroon van mij model stond. Dat vind ik geweldig. Maar er was een klein probleem. Aangezien ik met regelmaat bindpatronen bedenk wist ik niet meer welke het was, bij navraag bleek dat Gert Jan de vlieg waarmee hij die zeelt had gevangen verspeeld had. Het exemplaar in dit artikel is dus niet het zelfde, maar zal niet veel afwijken van het origineel. Over de vangst van een brasem met een nimf of goudkopnimf hoor je wel vaker. Laatst ving ik er nog een met een Black koppie, die op deze site staat.  Succes heb ik ook gehad met het kraalnimfje dat ik Abramis heb gedoopt, het patroon vind je in dit artikel.

Black koppie heeft op Face Book gestaan en de nodige reacties los gemaakt. Sommige lezers noemen hem Worteltje, ander zien er weer een made in. Niet onwaarschijnlijk dat vis dat ook vindt.  Een ding staat vast, als je er een zeelt of brasem mee vangt geven die een prima dril aan een lichte vliegenhengel.


Een schitterende zeelt gevangen door Gert Jan met een grijze kraalnimf

Vissen

Bij het vissen met een kleine Mini Bead Head is van belang om na het serveren even te wachten om de nimf de gelegenheid te geven af te zinken, als je nabij de boden wilt vissen. Het strippen bij het vissen zal ook langzaam moeten gebeuren.Nog iets over het binden.

In de praktijk is vaak gebleken dat de kraal en bodymateriaal verschuift als je een nimf van de leader aftrekt. Daardoor wordt hij onbruikbaar wat zonde is van het werk. Daarom zet ik dik binddraad of dun nylon en secondelijm achter het haakoog op om een kraal daarop vast te zetten. Eerst wordt er wikkeling van het dunne nylon aangebracht. Dat smeer je dan in met secondelijm waarna je de kraal over de wikkeling schuift, tegen het haakoog aan; als dat in het patroon wordt aangeven. Het kan zijn dat er achter het haakoog wat ruimte moet blijven voor dubbing of ander materiaal en dat je dan pas de kraal moet aanbrengen. In principe kun je dan dezelfde procedure aanhouden. Soms kom je dat in bindpatronen tegen.


Barberas

Materiaal

Haak                            : Gebogen, Fulling Mill B-13270 nr.14

Kraal                            : Zwart 3,3 mm

Binddraad                    : Grijs 8/0

Body                           : Grijs Micro chenille

Thorax                        : Grijze dubbing

Bindwijze

Klem de haak in de vice en schuif de kraal er op. Maak wikkelingen van binddraad, smeer die in met secondelijm en schuif de kraal hierover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind het chenille in, bind daarvan de body, tot 2,5 mm voor het haakoog. Breng op de binddraad dubbing aan en maak daarvan de thorax. Zet het eind van de draad vast. Maak afbindknopen.


Beige & Brown

Materiaal

Haak                            : Gebogen, Fulling Mill B 13270 nr. 12 - 14

Kraal                            : Zilver 3 mm

Binddraad                    : Lichtgrijs 8/0

Body                           : Beige Micro chenille

Ribbing                       : Bruin, Metallic mylar

Thorax                        : Beige dubbing

Bindwijze

Klem de haak in de vice en schuif de kraal er op. Maak wikkelingen van binddraad, smeer die in met secondelijm en schuif de kraal hierover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op.   Bind het chenille in en de ribbing, bind daarvan de body, tot 2,5 mm voor het haakoog en rib die met de mylar. Breng op de binddraad dubbing aan en maak daarvan de thorax. Zet het eind van de draad vast. Maak afbindknopen.


Greenish

Materiaal

Haak                            : Gebogen, Fulling Mill B 13270 nr. 14

Kraal                            : Zwart 3 mm

Binddraad                     : Zwart 8/0

Body                            : Grasgroene chenille op zwarte draad, of zwarte draad als ribbing

Thorax                         : Grasgroene dubbing

Bindwijze

Klem de haak in de vice en schuif de kraal op de haaksteel. Maak wikkelingen van binddraad, smeer die in met secondelijm en schuif de kraal hierover. Zet nu de chenille op en bind daarvan de body. Maak de thorax van de grasgroene dubbing. Maak afbindknopen.


Satans tempt


Materiaal

Haak                            : Gebogen, Fulling Mill B 13270 nr. 12

Binddraad                    : Zwart 8/0

Kraal                           : Zwart 3 mm

Ribbing                       : Nylon 12/00

Body                           : Zwart, micro chenille

Body dek                     : Pearl UNI-GLO #12                         :

Thorax                        : Zwart, grove dubbing

Bindwijze

Klem de haak in de vice en schuif de kraal er op. Maak wikkelingen van binddraad, smeer die in met secondelijm en schuif de kraal hierover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op.   Bind het chenille in, het nylon en het dekschild. Maak van chenille de body, leg het body dek er over en zet het voor de body vast. Rib en zet het dek vast met het nylon.

Maak een lus met de zwarte dubbing, draai die ineen en bind de thorax achter de kraal. Zet het eind van de draad vast. Maak afbindknopen.


Black koppie


Materiaal

Haak                            : Gebogen, Fulling Mill B 13270 nr. 14

Kraal                            : Zwart 3 mm

Binddraad                    : Beige 8/0

Body                           : Beige micro chenille

Thorax                        : Ice dub, Golden brown

Bindwijze

Klem de haak in de vice en schuif de kraal er op. Maak wikkelingen van binddraad, smeer die in met secondelijm en schuif de kraal hierover. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind het chenille in en maak van chenille de body. Maak een lus met de dubbing, draai die ineen en bind de thorax achter de kraal. Zet het eind van de draad vast. Maak afbindknopen.


Libelle nimf

De vraag is of dit een echte kraal nimf is. Hij is er bijgezet omdat hij twee grote zwarte ogen heeft waarvoor een zwart haltertje is gebruikt, zodat hij niet te sterk afwijkt in dit artikel. Ik denk dat hiermee forel kan worden gevangen in een reservoir, maar dat je er ook baars mee kunt vangen.

Materiaal

Haak                            : Gebogen, Tiemco TMC 2312 nr. 10 - 12

Ogen                           : Zwart plastic haltertje, diameter kralen 2,8 mm

Binddraad                     : Beige 8/0

Staart                          : Groene maraboe veerfibers bruin gemaakt met een viltstift

Body verbreding           : Stukjes vierkant looddraad (Jan Simann).

Aan weerszijde van de haaksteel vast gezet met binddraad en secondelijm

Body                           : Bruin Swannundaze, small

Thorax                        : Bruine, ruige dubbingdraad.

Hackle                         : Kleine Cree hackle. Om de thorax binden en de bovenste fibers trimmen.

Bindwijze

Klem de haak in de vice en bind het haltertje achter het haakoog. Leg aan weerszijde looddraad, zet het vast met binddraad en secondelijm. Aan weerszijde van de haaksteel looddraad leggen en vastzetten met binddraad en secondelijm. Knip een punt aan het Swannundaze, bind het in en maak daarvan de body tot enkele mm voor het haltertje. Bind een hackle in en een ruige, bruine dubbingdraad waarvan de thorax wordt gemaakt. Wikkel de hackle enkele slagen om de thorax. Maak afbindknopen.