Mosquito’s en hun poppen

Met een imitatie van een mug of een pop kan je heel goed vis vangen. Dat heeft men al lang geleden ontdekt, en er zijn dan ook al veel aantrekkelijke bindpatronen bedacht die ze imiteren. Met enige regelmaat kom je ook bindpatronen tegen in verschillende tijdschriften waar het vliegbinden aanbod komt. Doorgaans zijn het eenvoudige variaties, maar die toch effectief zijn. Het lijkt er echter wel eens op of steeds het wiel weer opnieuw wordt uitgevonden en met bindpatronen van dit type insect is het al net zo.

 

 

 

Een goed vangende pop van een mug stond al in het boekje ‘Vliegen die vangen’ van Van Onck en Van Beurden, dat lang geleden is uitgegeven. Hieronder zie je daarvan een tekening afgebeeld

.

Zoals blijkt is het een simpel patroon waarvan je in dit artikel van een soortgelijk type, een foto, bindpatroon en een beschrijving vind. Dit vliegje kan in verschillenden kleuren worden gebonden, als die bindt gebruik dan een dunne, kleine en langstelige haak nummer 14. In een groene kleur gebonden vind ik deze pop het beste, maar soms blijkt dat deze een zwarte uitvoering nog beter vangt. Op moeilijke dagen is die effectief, als voorn zich te goed doet aan het onder drijfkroos zittende luizen en andere waterdieren, heel kleine slakjes en … muggenpoppen.

Zoals gezegd bestaan er verschillende uitvoering van muggenpoppen. Om die te binden is een aantal zake essentieel; ze moeten wel met zacht materiaal worden gebonden. Een thorax van bijvoorbeeld hertenhaar blijkt vaak te stug en te hard, dat speelt vooral als vis kritisch is. Vis laat de lieg dan los. Overigens drijft dit haar wel goed en als vleugelmateriaal is het prima. Daarentegen is het boterzachte CdC beter voor het binden van een thorax. Hetzelfde euvel van geldt voor de keelhackle die naar de haakpunt wijst. Ook dat mag niet te stug zijn.

Niet alleen een vlieg voor voorn of winde

Imitatie van poppen en muggen zijn niet alleen intrek bij witvis. Voor het vissen in reservoirs en in smalle rivieren, zoals bijvoorbeeld de Kyll, zijn ze succesvol. Vooral in stukken water dat niet hard stroomt, langs oevers onder struiken, overhangend gras, takken van bomen of stuiken kan je een mug of pop vissen. Klein gebonden zijn zulke imitaties vaak de grote verleiders.

Bindtechnisch gezien is het meestal een probleem om deze vliegen zo te binden dat ze drijvend. Daarom moet je kritisch zijn met de materiaalkeuze. Zulke imitaties worden ook nog eens spaarzaam gebonden. Daarbij komt nog dat het haakgewicht altijd een negatieve rol speelt en de oorzaak is dat een vlieg op den duur gaat zinken.

Kritisch zijn met materiaal is dus verstandig als we we zo’n nabootsing hoog willen vissen. Een body van een mug of pop is dun en om die na te bootsen zal je spaarzaam materiaal inbinden om tot een goede verhouding te komen. Dat beperkt de keuze weer voor goed drijvend materiaal. Dubbing is niet het aangewezen materiaal, omdat dit na verloop van tijd water absorbeert. Nog afgezien van het gegeven dat een body van dit materiaal in de regel dik uitvalt. Beter is een body van twee elandharen, maar dit is slechts een voorbeeld want er zijn meer mogelijkheden. Dat blijkt uit de patronen in dat verhaal.

Als we streven naar een optimaal drijfvermogen spleet ook de materiaalkeuze voor de thorax een belangrijke rol. Dat geldt eveneens voor het vleugelmateriaal en hackle die we inbinden.

De winst die we daarvan verwachten voor het drijven blijft echter betrekkelijk, omdat een body en thorax ook weer niet te fors mag uitvallen. Het thema lichtgewicht heeft natuurlijk alles te maken met de haakkeuze.

In dit artikel is de vorm van een aantal imitaties gebaseerd op het feit dat muggen hun lijfje door de waterfilm steken om hun eierpakket in het water los te laten en dat hun poppen in de waterspiegel hangen. Vandaar dat ik wel eens kies voor de gebogen haken van Tiemco van het type TMC 212Y en die van Partridge K12ST. Niet alleen voldoet de vorm aan de gestelde eisen, ze zijn bovendien heel dun en sterk. Een alternatief kan, maar dan moeten die haken wel weer van dun van draad zijn gemaakt.

Goed vetten is bij drijvende typen nodig. Als je dat ruim van te voren doet kan het in het materiaal intrekken. De vlieg onderdompelen in een dun drijfmiddel werkt goed. Laat hem dan uitlekken en drogen op een papierenservet of stuk keukenrol.

Tot nu toe heb ik het gehad over lichtere imitaties van muggen en poppen. Haken voor traag zinkende typen mogen wat zwaarder zijn en de standaard typen, langstelige haken, van dun draad voldoen uitstekend.

Diptera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal

Haak            : langstelig nr. 16- 14. Of haak TMC 100

Je kunt deze pop ook binden op haak nr. 11 - TMC 212Y

Binddraad     : spiderweb

Body            : olijfgroen, Vita floss

Thorax         : groene dubbing, het liefst beige kapok

Keelhackle     : patrijsfibers

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het floss. Maak daarvan de body, tot de twee mm voor het haakoog. Maak een lus met de kapok en bind daarvan de thorax. Zet enkele keelhackles op.  Maak afbindknopen en lak die af.

Midge pupa

Materiaal

Haak             : Partridge K12st black nr. 14 - 18

Binddraad      : Spiderweb

Body             : grijze foamstrip van 2 mm Crepla

Ribbing         : d.m.v. bruine viltstift

Thorax          : grijze CdC in een lus, samengedrukt

Keelhackle     : patrijsfibers

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de foamstrip in en maak daarvan de body tot 2 mm achter het haakoog. Maak 2 mm achter het haakoog een lus en houd die strak met een balgje. Zet daarin CdC fibers en schuif die op een, draai de lus ineen.  Leg de samengedrukte CdC fibers op de plek waar de thorax komt en zet het eind van de lus vast achter het haakoog. Bind nu de keelhackles in maak afbindknopen en lak die af. Knip de CdC- fibers in model

Muggenpop (slow sinking)

Materiaal

Haak               : Partridge K12st black nr. 14 - 18

Binddraad        : grijs 8/0

Ribbing            : grijs, Micro-Tinsel M6/0

Body                : floss, Chinees rood

Vleugel            : gierparelhoen fibers of brown mallard

Thorax             : pauwefibers

Keelhackle        : patrijsfibers

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng het de naar de haakbocht en bind de ribbing- en het bodymateriaal in. Bind van het floss de body, tot 2 mm voor het haakoog en rib de body met het tinsel. Zet nu het vleugel materiaal op en bind daarna de pauwenfibers in. Maak daarvan de thorax. Bind de patrijsfibers in die de poten imiteren, maak afbindknopen en lak die af.

Emergering Midge

Materiaal

 

Haak             : Tiemcoc TMC212Y nr. 11 - 15

Binddraad      : grijs 8/0

Ribbing          : wit/grijs 8/0

Body              : zwart micro chenille, ruim ingesmeerd met vloeibare was

Vleugel           : grijs, dun bucktailhaar

Thorax            : grijze kapok

Keelhackle       : patrijsfibers

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die  achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Adult Midge

Materiaal

Haak              : Partridge K12ST black nr. 14 - 18

Binddraad       : beige 8/0

Body              : Grijze foamstrip, van 2mm Crepla gesneden

Ribbing          : bruin, watervaste viltstift

Vleugel           : UNI-GLO, Pearl M#10 dubbelgevouwen strip, spits geknipt

Thorax schild  : Crepla, daaromheen pauwenfibers gewikkeld

Thorax           : pauwenfibers, die voor de thorax terug wikkelen en daar de thorax van maken

Keelhackle      : patrijsfibers

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de foamstrip in en maak daarvan de body tot 2 mm achter het haakoog. Bind de strip Pearl in, vouw het dubbel en zet het opnieuw vast. Bind een stripje foam in en twee of drie pauwenfibers, wikkel die om de foamstrip naar boven en weer terug. Maak st een lus en zet daar patrijsfibers in, draai de lus ineen.  Laat daar een hackle tang aan hangen zodat de lus ineen gedraaid blijft. Maak van de overige pauwenfibers de thorax, zet ze achter het haakoog vast.  Leg de lus met de patrijsfibers aan de onderzijde van thorax  en zet die achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak ze.