Skues, the father of the nymph!

Zo wordt George Edward Mackenzie Skues genoemd. Hij is geboren in het jaar 1858 in St. Jones, een plaats op New foundland. In zijn derde levensjaar ging hij naar Engeland en heeft daar in 1872 een opleiding gehad aan het college in Winchester.

 

Op zijn veertiende had hij zijn eerste ervaring met vliegvissen op forel in de River Itchen. Er staat een uitgebreid artikel over hem in het april nummer 2010 van het voortreffelijke Engelse blad ‘Fly Fishing & Fly Tying’.

Achttien tweeënzeventig dat is lang geleden zou je zeggen en misschien rijst de vraag of dat nu wel zo interessant is. Ik kan je verzekeren van wel, want Skues kan worden beschouwd als de promotor van het vissen met nimfen. Hij ontdekte dat forellen niet alleen nimfen namen van de bodem, maar ook nimfen die in de waterspiegel zwommen of met de stroom meedreven. In het artikel van ‘Fly Fishing & Fly Tying’ staat dat hij zijn nimf net onder of in de waterspiegel viste. Met zijn vistechniek hield hij ze dus ‘hoog’. Zijn denkbeelden waren in zijn tijd omstreden en er waren zelfs lieden die beweerden dat forel geen imitatie van een nimf nam. We weten nu wel beter.

George Edward Mackenzie Skues viste zijn nimf dus hoog, dat was dan eigenlijk een emerger. We kunnen hem eigenlijk ook als de ontdekker van emergers beshouwen, alleen kende hij dat fenomeen emergers nog niet?

Voor de nimfen die hij bond gebruikte hij materialen die in zijn tijd voorhanden waren. Hij  gebruikte natuurlijke materialen zoals dubbing, hackles en de fibers daarvan. In zijn tijd werd er al door  Frank Sawyer met verzwaarde nimfen gevist . Hij was een tijdgenoot van Skues. Zijn bindpatronen worden momenteel nog gebonden en zijn heel bekend. De bindpatronen, die Skues heeft bedacht, hebben daarentegen nooit zo in de belangstelling gestaan.

Dat is het zelfde met emergers, dat thema is in meer dan honderd jaar nooit uitgediept.  Okay, er werden wel nimfen gebonden die daarop leken maar die waren gebonden met standaardmaterialen die ook voor het binden van droge vliegen werden gebuikt. Zoals dubbing, hackles en andere materialen. Er zijn zelfs verzwaarde bindpatronen bedacht van emergers met kralen.

Imitaties gebonden  met dubbing en zwaardere typen, zinken op den duur en sommigen zijn alleen met vistechniek ‘hoog te houden’. Op dezelfde wijze zoals Skues dat deed. Veel effectiever zijn de emergers die een eigen drijfvermogen hebben en niet verzwaard  worden door het opzuigen van water.

Emergers favoriet

Het percentage nimfen dat direct bereikbaar is voor forel en vlagzalm en als voedsel interessant is, is relatief klein. Er zijn nimfen die zich in de hogere waterlagen ophouden, dat zijn de snelle zwemmers. Andere weer houden zich op tussen planten, kleven aan stenen of leven daar tussen maar er zijn ook nimfen die zich ingraven.

Alle nimfen van eendagsvliegen ondergaan een gedaante verandering van nimf in een emerger, waaruit dan weer eendagsvliegen komen. Als die ontwikkeling plaatsvindt gebeurt dat in hogere waterlagen, net onder en in het wateroppervlak. Op dat moment zijn het emergers en heel gemakkelijk bereikbaar voor azende vis. Skues heeft dat onderkent, vandaar zijn vistechniek.

Tot nog toe zijn alleen emergers van eendagsvliegen genoemd, maar de emergers van sedges zijn daarentegen vele malen interessanter. Sedges en hun emergers komen bijna overal voor in tegenstelling tot eendagsvliegen. Maar daarover zal in de volgend bijdrage geschreven worden. Een aantal identieke bindpatronen zoals Skues ze bond is in dit artikel opgenomen. Daarvoor zijn nagenoeg dezelfde bindmaterialen gebruikt zoals hij destijds gebruikte. Ze lijken op droge vliegen zou je reactie kunnen zijn. Dat is misschien zo, maar omdat ze nat worden gevist vind ik dat ze meer op flymphen lijken.

 

Pale Watery nymph

 

Materiaal

Haak                           : sneck hook nummer 16 - 18

Binddraad                    : dun, wit en met kleurloze was bewerkt

Staart                          : enkele lichte ginger hackle fibers

Ribbing                        : dun ovaal zilver tinsel

Body                           : crème kleurige zeehond imitatie

Thorax                         : grijze dubbing van een eekhoorn

Hackle                         : kleine honing kleurige hackle

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en het tinsel. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een dubbinglus, breng daarin grijze dubbingmateriaal aan en bind daarvan de thorax . Wikkel de hackle voor de thorax in en werk de fibers naar achteren, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Medium olive dun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Materiaal

Haak                           : sneck hook nummer 16

Binddraad                    : dun, lichtgeel met kleurloze was bewerkt

Staart                          : ginger hackle fibers

Ribbing                        : gele floss

Body                           : grijs van een mol

Thorax                         : grijze dubbing van haas

Hackle                         : donkere Blue dun hackle

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en het floss. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Maak een dubbinglus en maak daarvan de thorax, zet een hackle op en bind die in. Wikkel de hackle voor de thorax, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Medium olive dun nymph

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Materiaal

Haak                           : sneck hook nummer 16 - 15

Binddraad                    : dun, lichtoranje met kleurloze was bewerkt

Staart                          : licht groene hackle fibers

Body                           : drie groene fibers uit een zwanenveer

Thorax                         : bruin/grijze dubbing van haas

Hackle                         : donkere Blue dun hackle

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en het tinsel. Bind van de dubbing  de body, tot de helft van de haaksteel en zet ze vast met de binddraad. Rib die met het tinsel. Wikkel de hackle voor de  thorax, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Large dark olive of spring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Materiaal

Haak                           : sneck hook nummer 12 - 14

Binddraad                    : dun, lichtgeel oranje met bruine was bewerkt

Staart                          : groene hackle fibers

Body                           : donker groene dubbing van dun naar dik ingebonden

Ribbing                        : fijn gouddraad tinsel

Hackle                         : donkere Blue dun hackle

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  de hackle op en wikkel die enkelen slagen in voor de body, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Iron bleu dun

 

Materiaal

Haak                           : sneck hook nummer 14 - 16

Binddraad                    : dun, Crimson met heldere was bewerkt

Tag                              : van het binddraad

Staart                          : enkele ginger hackle fibers

Body                           : mol dubbing van dun naar dik ingebonden

Ribbing                        : fijn gouddraad tinsel

Hackle                         : van  een spreeuwenhuid

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een korte tag van de binddraad en dan een dubbinglus waarin je het haar van een mollenhuidje in aanbrengt.  Bind van de dubbingdraad de body, tot de helft van de haaksteel en zet de lus vast met de binddraad. Zet nu de hackle op en wikkel die enkelen slagen in voor de body, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

Emergers van foam

Intussen ben ik alweer meer dan tien jaar bezig met het binden van drijvende en zwevend emergers maar dan wel totaal anders dan Skues. Ik maak ze van dichtcellig foam. Tien jaar geleden ben ik begonnen om ze van Polycelon te binden, De laatste jaren maak ik ze van 3 mm Crepla dat nu in alle benodigde en gedekte kleuren  verkrijgbaar is bij Traditional Hengelsport in Utrecht. Van de nieuwe uitvoeringen, gebonden met Crepla zijn enkele voorbeelden opgenomen.  Hieronder enkele voorbeelden van emergers die geboden zijn met Crepla.

Haft emerger

 

Sedge emerger