Soft hackle vliegen

Als ik aan dit artikel schrijf is het begin maart en het snoekseizoen voorbij. Misschien wordt er al gedacht aan reisjes en reizen dichter bij of… ver weg om daar te gaan vliegvissen. Wie ver weg wil gaan mag zijn portemonnee trekken, want dat kost het nodige en niet iedereen kan zich dat permitteren, zeker niet als je een gezin hebt en alleen verdiener bent. Dan is het beter dat je concentreer op wat bereikbaar is. Voorzichtigheid is niet onverstandig want in deze tijd is dat niet verwonderlijk omdat we aan alle kanten geplukt worden.

Bedenk dat dichterbij ook vis is te vangen, bijvoorbeeld in Denemarken waar je op zeeforel kunt gaan vissen, maar ook op forel en vlagzalm. Als je goedkoper uit wilt zijn denkt dan eens aan Duitsland. De hotelaccommodatie is daar betaalbaar en je eet er goed en goedkoop. In de Eifel zijn veel goede stekken die onder andere te vinden zijn in een boekje dat door het VNV is uitgegeven: ‘Vliegvissen in de Eifel’.

Met behulp van Google kom je trouwens ook talloze stekken tegen, dicht bij en die wat verder weg zijn. Een land als Oostenrijk biedt talloze mogelijkheden. Daar stroomt prima viswater dat over het algemeen goed bezet is met vis. Je moet er wel op rekenen dat een dag vergunning duurder is dan bijvoorbeeld in Noorwegen, hoewel water dat een hotel heeft gepacht doorgaans betaalbaar is.

Reiskosten

De kans bestaat dat de reiskosten ook hoger uitvallen als je naar Oostenrijk reist, zou je misschien opmerken? Misschien, maar bedenk dat als je naar Noorwegen wilt gaan dat ook niet bepaald goedkoop is. Vergunningen zijn goedkoper, maar om bij het viswater te komen kost ook veel. Als je een vliegreis boekt ben je goedkoop uit, maar een daar aangekomen moet je verder en een auto huren is duur. Veerboten kosten ook het nodige ook als je een oversteek maakt van uit het noorden van Denemarken. Dus dan toch maar dichter bij gaan vissen?

Dichterbij kan ook

Zoals gezegd stromen vlak over de grens interessante beken en kleine rivier en als je daar heen gaat raad ik je aan om het eens met een andere vliegen te proberen. Veel vliegvissers knopen vaak een droge vlieg aan hun leader omdat ze behoudend zijn. Ze vissen daar altijd mee, hebben daar altijd goed mee gevangen, dus waarom met wat anders vissen? Deze redenering zou eigenlijk aanleiding genoeg zijn om eens te veranderen, vandaar het pleidooi om met het met eens met een soft hackle vlieg te proberen.

In een vorige bijdrage die op mijn site staat had ik het over Bugs, die zeer veel op een soft hackle vliegen lijken. Het verschil is dat die doorgaans extreem hoog verzwaard worden zodat je ze over de bodem kunt vissen. Met een soft hackle vlieg is dat niet de bedoeling die zal je ‘tussen water en wind’ vissen, in waterlagen die zich tussen het oppervlak en de bodem bevindt.

Een soft hackle vlieg wordt met relatief lange, zachte krans van hackle fibers gebonden. De kracht daarvan is dat die bewegen bij het vissen, daardoor zijn deze vliegen onweerstaanbaar voor salmoniden. Forel zowel vlagzalm vinden ze bijzonder aantrekkelijk door deze actie. Soft hackle vliegen mogen best kleurrijk zijn zodat ze goed opvallen onder water.

Het vissen met dat type vlieg is eigenlijk heel eenvoudig; schuin stroom opwaarts serveren en de vlieg om laten lopen, dat wil zeggen met de stroming mee laten gaan. Een aanbeet is niet te missen en duidelijk te voelen en te onderscheiden door de plotselinge beweging en een ruk van de vliegenlijn. Nadat je enige ervaring heeft opgedaan zal blijken dat het een heel effectieve manier is of vis te vangen.

Ook voor het vissen Winde

Wie vast een voorproefje wil en deze vliegen wil uitproberen heb ik een tip. In maart trekt winde vanuit het IJsselmeer de kanalen en rivieren op die daar mee in verbinding staan. De vliegen volgens de bindpatronen gebonden zijn ook aan de leader te knopen om op deze voortreffelijke sport te gaan vissen.

In dit artikel vind je een aantal patronen van goed vangende soft hackle vliegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

May Lou

 

Materiaal

Haak                            : Voor natte vlieg b.v. Kamasan B175, nummer 10 - 12

Binddraad                     : Bruin 8/0

Staart                           : Parelhoen fibers, oranje geverfd

Ribbing                         : Goudtinsel, smal

Body                             : Ice dub, peacock

Hackle                          : Bruin, Grizzle, UV2 Soft hackle fibers

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan en bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body met tinsel en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de hackle op en bind die enkele slagen achter het haakoog in, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Copper Jack

Materiaal

Haak                            : Kamasan B175, nummer 6- 12

Binddraad                     : Bruin 8/0

Staart                           : Patrijs fibers

Body                            : Koperdraad

Hackle                          : Bruin CdC en bruine hennenhackle

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in en koperdraad en bind daarvan de body tot twee mm voor het haakoog en zet dat met de binddraad vast. Maak een lus met CDC en bind dat in voor het haakoog. Bind nu een  hennen hackle enkele slagen in. Daarvan zijn aan een zijde de fibers verwijderd en zet het eind vast achter het haakoog. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Black Fury

 

Materiaal

Haak                            : Voor natte vlieg, nummer 6- 12

Binddraad                     : Zwart 8/0

Staart                           : Rode fluor, vezeltoef

Ribbing                         : Zilverdraad

Body                            : Zwart, UV2 Seal-X

Hackle                          : Zwarte hennenhackle


Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin UV2 dubbingmateriaal aan en bind daarvan de body, tot 2 mm voor het haakoog, zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Bind nu de hackle enkele slagen in voor de body, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Green SF

 

Materiaal

Haak                            : Voor natte vlieg, nummer 6- 12

Binddraad                     : Zwart 8/0

Staart                           : Groene fluor, vezeltoef

Ribbing                         : Zilverdraad

Body                            : Spectra flash dub, groen

Thorax                         : Twee pauwenfibers

Hackle                          : Groene  hennen hackle

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Bind nu de hackle enkele slagen in. Wikkel die voor de body en zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.