Speciale vliegen

In 1998 had ik een idee: ik wilde een boek gaan maken met bekende en vooraanstaande vliegbinders in Europa. Het zou een boek worden met veel bindpatronen van kunstvliegen voor het vissen op de meest populaire vissoorten, zoals rietvoorn, baars snoek, allerlei soorten salmoniden, maar ook voor het vissen in zee op zeeforel, marlijn en tarpon.

 

 

Het zou een monsterklus zijn, maar het leek me wel een uitdaging. Van te voren wist ik dat het uitgeven een probleem zou kunnen zijn, maar wilde dat risico wel lopen.

 

In zo veel mogelijk landen van Europa zou ik vliegbinders benaderen en hun medewerking vragen. De bedoeling was om tenminste vier binders in de landen van Europa te vinden die elk vijf of zes vliegen zouden sturen. Ik zou het bindpatroon in fases tekenen, ze beschrijven, en fotograferen.

 

Op de laatste Fly Fair, die in Zwolle werd gehouden, sprak ik met verschillende Nederlandse en buitenlandse vliegbinders om te vragen of ze mee wilde werken. Dat lukte aardig en via verschillende wegen vond ik uiteindelijk 58 heel goede vliegbinders met grote namen die mee wilde doen. Daar waren ook vliegbinders bij die speciale vliegen maken en professionals.

 

Ook benaderde ik eindredacteuren van bladen en vroeg hen of ze misschien goede binders wisten die mee wilde doen. Via een redacteur kwam ik in contact met de zweed Johan Klingberg, die me weer het adres gaf van Rolf Ahlkvist. Ook hij stuurde me vliegen, maar dan wel heel speciale. Een aantal zie je in dit artikel staan.

 

Zoals op de foto’s te zien is, zijn ze wel heel speciaal met een voortreffelijke afwerking. Rolf Ahlkvist is wel een professionele vliegbinder.

boom meer

Voorheen was hij leraar, maar vliegbinden trok hem meer, net zoals het vrije leven en de eenzaamheid. Samen met zijn vrouw Bibi woont hij in de ‘middle of now were’, ergens afgelegen in het midden van Zweden, in de streek Dalarrna. In dat gebied stromen kleine rivieren en vind je ook meren waarin veel snoek zit.

Bibi Ahlkvist met snoek

Bibi Ahlkvist met een schitterende snoek, gevangen in een nabij gelegen meer.

 

houten huis

 

In de omgeving waar Rolf woont leven nog beren en wolven. Zomers is het er eenzaam maar wel schitterend. In de winter zijn Bibi en Rolf soms maanden geïsoleerd, omdat de sneeuw dan meters hoog ligt.

 

sneeuw

 

De weg naar zijn huis is dan onbegaanbaar, maar dan belt hij een vriend in het naburige dorp Vintjärn. Die brengt hem dan een bezoek met zijn tractor en maakt de weg naar zijn huis en het dorp enigszins begaanbaar.

 

sven

Speciale vliegen?

Toen Rolf mij zijn vliegen stuurde was ik verbaast. In dat assortiment zat namelijk een imitatie van een kever, een stikbug, die ik nog nooit had gezien.

 

 

Imitatie van een stinkbug

Imitatie van een stinkbug

 

Rolf vertelde me dat die insecten, stikwantsen, in augustus en september in centraal Zweden massaal voorkomen en in het water belanden. De wants is bekend onder de naam Dolycoris baccarum. De imitatie is ook wel bekend met de naam ‘The berry bug’.

 

Of salmoniden worden aangetrokken door de lucht is de vraag, maar ze storten zich vol overgave op deze wantsen. In magen van gevangen forellen worden er dan soms dertig tot veertig van deze wantsen aangetroffen. Het is dan ook heel effectief om met zo’n imitatie te vissen die op de foto is te zien. De imitatie zou goed overeen komen met het silhouet van het echte insect.

 

Ik vond het een schitterend verhaal, alleen wilde ik weten of het ook inderdaad zo was.

 

Aan een vriend van me, die biologie gestudeerd heeft, vroeg ik of hij dat insect kende en of hij het verhaal eens wilde natrekken. Na een tijd bevestigde mijn vriend Jan het verhaal van de stinkbug, dus biologisch klopte het perfect.

Een kennis van me zag de imitatie, ook hij werkte mee aan mijn boek dat ik maakte, hij werd heel enthousiast. Ruben heeft al menig maal in lapland gevist, en wist te vertellen dat deze vlieg wel eens zijn visdag had gered. Hij had er uitstekend mee gevangen.

 

Zoals blijkt maakt Rolf ook schitterende imitaties van mieren en landinsecten allen met body’s van balsa hout.

 

Wie wat meer wil weten over de streek waar Rolf Ahlkvist woont, moet maar eens zijn website bezoeken www.ahlkvist.net. Daarop heeft hij over de streek geschreven waar hij woont,  ook over de historie en het vissen. Weliswaar in het Zweeds, maar Google staat voor niets, want die vertaalt het voor je. Het zeker de moeite waard om de site te bezoek en even te worden meegenomen naar centraal Zweden, een omgeving die wij allang ontwent zijn.

 

O ja, de vraag is misschien nog wat er van het boek geworden is, ‘Vliegbinders van Europa en hun kunstvliegen’?

 

Ik had mezelf een deadline gesteld en die ook gehaald. Het probleem is alleen dat het wat uit de hand is gelopen. In het manuscript staan ruim 680 getekende bindpatronen met een foto en een illustratieve foto of aquarel. De patronen zijn volledig gedetailleerd met tekeningen hoe ze gebonden moeten worden. Het boek telt 750 pagina’s, er is nog een dummy van gemaakt om het te laten zien bij uitgevers,  alleen blijkt het te duur voor productie te zijn.

 

cover boek

 

Ik vond een uitgever in Zweden, Amerika, Duitsland en mijn eigen uitgever wilde ook wel, maar de kosten liepen uit de hand. Er konden maar 12000 boeken gemaakt worden en dat was  de helft van het aantal dat nodig was voor een productie. Drie jaar voor niks gewerkt, jammer, maar ik heb er wel heel goed relaties aan over gehouden onder andere Rolf Ahlkvist.

 

De speciale vliegen van Rolf Ahlkvist

 

Black ant.jpg

Black Ant

landinsect 1.jpg

Landinsect

landinsect 3 met vleugels.jpg

Gevleugeld landinsect

red tag.jpg

Red Tag

 

landinsect 4 met wit vleugels.jpg

Landinsect

 

landinsect 2.jpg

Attractor

 

Geschreven door : Wim Alphenaar

Foto’s                    : Rolf Ahlkvist

Wim Alphenaar