Stone cleaver

Goudkopnimfen zijn heel populair omdat ze al menigmaal voor goede vangsten hebben gezorgd. Een vliegendoos zonder één goudkopnimf is dan ook nauwelijks voor te stellen. Vliegvissers die van vissen met een nimf houden knopen die dan ook regelmatig aan hun leader. Wat zou de oorzaak zijn dat deze kunstvliegen zo populair zijn?

  

 

  

Het is aannemelijk dat deze nimfen diep gevist worden.A De metalenkraal geeft de garantie dat hij afzinkt, met gevolg dat je hem daar vist waar vis zich doorgaans ophoudt; bij de bodem. Er zijn bekende en heel goed vangende goudkopnimfen die heel ook populair zijn, zoals de Copper John. Daarmee vis ik zelf zo graag in snelstromende stukken van een rivier op vlagzalm en forel. In dat soort stekken krijg je een onverzwaarde nimf niet onder water en om die goed  te laten afzinken is veel verzwaring een ‘must’, anders kan je het wel vergeten. Om grote forellen en vlagzalmen te vangen moet je dus diep vissen want die komen bijna niet meer naar boven om een droge vlieg van de oppervlakte te snappen. Ze zijn uiterst schuw en laten zich niet gemakkelijk vangen. In Noorwegen worden grote bruine forellen gevangen als het bijna donker is. Met een streamer of zware nimf.

 

Foto : Tore Litleré Rydgren

 

In Oostenrijk en Zuid-Duitsland  zijn ze daar ook al heel lang achter. Dertig jaar geleden zag je dan ook al met regelmaat grote, verzwaarde nimfen in Duitstalige  bladen staan die met veel koperdraad waren gebonden. Vaak worden die op langstelige haken, nummer 10 en soms nog wel groter gebonden. Een haakmaat dat menig vliegvisser afschrikt.

 Om zware nimfen te serveren zal de hengel aangepast moeten zijn, want met hengel waarmee je een vier lijn vist is daar niet geschikt voor. Een pittige stok voor een zes lijn komt daarvoor in aanmerking. Je kunt met zo’n hengel ook veel gemakkelijker een echte grote forel drillen, zo’n kanjer van meer dan 50 cm of groter. Je zal dus ’s avonds van hengelgerei moeten wisselen om zulk groot en wild te vangen.

Er zijn talloze variaties te binden van goudkopnimfen en het gewicht is bovendien te beïnvloeden door ze met een tungsten kraal te binden of een kleine of grotere koperen kraal.

Niet alleen met een goudkopnimf

Nimfvissen is al meer dan honderd jaar oud want eind 1800 werd al daarmee veelvuldig gevist. George Skues viste onder meer daarmee. Op mijn site staan voorbeelden van nimfen zoals hij ze bond, alleen waren die van Skues meestal niet verzwaard. Hij viste zijn nimfen hoog in de oppervlakte. En met succes.

Zonder dat hij er zelf erg in had (?) viste hij eigenlijk met emerger. Zijn kunstvliegen en vismethode zijn voor anderen en ook voor mij een voorbeeld geweest, zeker voor het binden van emergers.

De vorm van de nimfen van Skues is een voorbeeld geweest voor Stone Cleaver die zijn naam te danken heeft aan het hoge gewicht.De bedoeling daarvan is dat hij ook diep gevist wordt in snelstromend water.

 

 

 

Voor de verzwaring van deze bug is vierkant loodraad gebruikt. Eerst wordt de haaksteel secondelijm aangebracht en direct met looddraad omgewikkeld. Dit smeer je met lijm is in en je om wikkel, even achter het midden, een korte wikkeling dik en vierkant looddraad. Zorg ervoor dat er een rivet vrij blijft van de  dunne wikkeling. Je ziet die voor de haakoog.

Nu wordt achter de haakoog het binddraad opgezet dat je naar de haakbocht wikkelt. Smeer het geheel nogmaals in met secondelijm. De lijmprocedure is bedoeld om het verschuiven te voorkomen.

Als de binddraad zich nabij de haakbocht bevindt zet je een toef staartmateriaal op. Dat zijn fibers uit veren die op de romp van een gierparelhoen zitten.

 

 

Voortreffelijk en schitterend materiaal met mooie tekening. Perfect voor de staart van een droge vlieg en in dit geval voor een nimf. Ze zijn alleen moeilijk verkrijgbaar. 

Vervolgens maak je een vulling van binddraad, zodat er een gelijkmatig en taps geheel ontstaat. De vulling behandel je ook weer met lijm. Maak nu een lus met dubbing en bind een stuk dun koperdraad in. Van de dubbing wordt de body gemaakt. De eerste winding dubbing maak je voor het uitstekend koperdraad en de volgende komen er achter te liggen. De laatste wikkeling leg je op het dunne deel achter de haakoog en het eind zet je vast achter het haakoog.

Maak nu een nieuwe lus en zet daar fibers in van een meerkoet hackle en een hackle van een spreeuw. Bind de lus enkele slagen in, maak een afbindknoop en smeer ook die in met lijm. Zodat er niet kan schuiven en de vlieg in model blijft.

Deze nimf is met een groene body gebonden en lijkt wel wat op een sedge nimf. Niet weerhoudt om andere dubbing, staartmateriaal, ribbing en hackle te nemen.

Volledigheidshalve hier een materiaal opgave voor de Stone Cleaver

 

 Materiaal

Haak          : Langstelig nummer 14 - 8

Binddraad   : Grijs 8/0

Staart         : Fibers uit een parelhoenveer

Ribbing       : Koperdraad

Body           : Groen dubbing

Hackle         : Hackle fibers in een lus of hackle van een spreeuw