Streamers

Binnenkort is het weer zover, dan komen de streamer hengels uit het foedraal en gaan we weer achter de snoek aan. Maar er kan meer. 

September is ook de maand bij uitstek om op zeeforel te gaan vissen in Denemarken. Twee verschillende disciplines waar andere streamers voor nodig zijn. Vissen op snoek, zoals we dat de laatste 20 jaar in Nederland doen, heeft een aparte ontwikkeling doorgemaakt; een visserij die specifiek is en afwijkt van het vissen in het buitenland.

 

Wij vissen doorgaans met veel groter vliegen in ondieper en stilstaand waterop snoek. Het boekje ‘Rovers, Dienders en Kannibalen’, geschreven door A.van Onck en C.J. van Beurden, gaat over het vissen op baars, snoekbaars en snoek met het accent op levend aasvisserij zoals dat in het verleden gebeurden.

 

Toen het werd uitgegeven was het eerste Nederlandse boek dat over dit thema ging. Jaren geleden heb ik het gekocht en soms gebruik ik het als naslag materiaal. Het boek gaat niet alleen over het vissen met levendaas, ook het vissen met kunstaas komt aan de orde. Er staat zelfs iets in over het vissen met een streamer.

 

In dat boek staat dat in 1960 een film gemaakt is door de cineast Albert Gols over het gedrag van een streamer in het water. Er wordt getoond hoe een snoek op een streamer reageert. In dat genoemde jaartal viste er maar zeer weinig vliegvissers met een streamer.

 

Nog maar net was de ontdekking gedaan dat voorns met de kunstvlieg waren te vangen. Slechts een bescheiden aantal vliegvissers beheerste het werpen met een vliegenhengel dat ze overwegend hadden geleerd op Casting Clubs, van een vriend of een ervaren winkelier. In die tijd waren er daar maar enkele die dat beheersten. Momenteel lijkt het erop of we alleen maar experts op dat gebied hebben in dit land, de een weet het nog beter dan de ander. Het lijkt er op dat je gediplomeerd werper moet zijn, anders tel je niet meer mee en kan je volgens die experts geen les geven (zelf hebben ze misschien nog maar tien jaar ervaring). Maar genoeg daarover.

 

Snoek ervaring

Mijn eerste snoek met een streamerving ik in 1967. Het was in een wetering achter een boerderij in Sluipwijk waar eens het voormalige heerlijkheid de ‘Wiltenburg’ stond. Daar was ook de laatste galgplaats in Zuid Holland omdat daar recht werd gesproken. In 1637 was het heerlijkheid eigendom van de familie De Merode van Montfort. Daarna is het landgoed nog een aantal malen verkocht en van eigenaar gewisseld. Een van mijn voorvaderen heeft op de Wiltenburg als knecht gewerktin 1710.

 

De snoek die ik in die wetering ving was 75 cm, voor mij een sensationele ervaring om die te vangen, hoewel het niet echt een ‘knoeper’ was. In het boekje ‘Rovers, Dienders en Kannibalen’ staat vermeld dat in het eind van de achttiende eeuw in Engeland een snoek met een streamer werd gevangen van 70 pond, dat waren geen Engelse ponden. Die snoek werd gevangen in Loch Ken en de gelukkige sportvisser was John Murray. De vis is helaas niet gewogen, maar de kop is bewaard gebleven. Een bioloog, Dr. C. Tate, heeft de kop onderzocht en de conclusie getrokken dat het dier zo zwaar geweest moest zijn.

 

In het boek ‘Rovers, Dienders en Kannibalen’ staat summier nog iets over het werpen en vissen met een streamer, de uitvoering en lengte. Die mochten te minste 8 á 9 cm lang zijn.

 

We weten nu wel beter. Momenteel vissen we op snoek met streamers die wel 18 cm lang zijn en nog groter.Uit dit verhaal blijkt wel dat in Groot Brittannië al veel eerder met streamers werd gevist. Bij ons is het streamer vissen pas veel later (her)ontdekt, maar sindsdien is er wel het een en ander bedacht en ook nieuw typen streamers ontwikkeld. In de V.S. worden oudere streamers weleens gebonden waarmee vroeger werd gevist, soms doen ze dat met wat nieuwe materialen, maar over het algemeen houdt men zo veel mogelijk het basispatroon aan.

 

grizzle flag

 Zoals ze vroeger werden gebonden

 

Verschillende streamers

Het is niet onwaarschijnlijk dat streamers, die voor het vissen op zalm en forel aan de leader worden geknoopt, model hebben gestaan voor de veel grotere snoek streamers. Voor het vissen op salmoniden zijn ze veel kleiner, bovendien kan daarin ook weer een scheiding worden gemaakt. Streamers die worden ingezet voor het vissen op zeeforel en zalm verschillen.

 

In Engeland is er veel ervaring in het vissen op zeeforel, aanzienlijk veel meer dan in Denemarken, waar jaarlijks veel landgenoten heen gaan om daar hun geluk te beproeven. Men vist in Engeland vaker op zeeforel in de rivier, met vliegen die er anders uitzien dan die in Denemarken worden gebruikt.

 

iblue and silver

Blue and Silver

De biotoop in Denemarken is heel anders, daar vist men overwegend in zee, hoewel in Engeland ook in zee en in de riviermonden wordt gevist, maar wel minder. In Denemarken wordt heel vaak daar Hollanders imitaties gebruikt waar de Denen mee vissen. Garnaal imitaties zoals de Mysis, dat een jonge garnaal voorstelt, zijn favoriet.

 

mysis

 Mysis. aas-garnaal

 

 

Zoals gezegd is er in ons land een ontwikkeling te zien in het binden van streamers. Heel snel werd namelijk vastgesteld dat snoeken, ook kleinere met de maat van 40 cm, zonder moeite een streamer neemt van 14 cm, soms nog wel groter. We zijn grotere vliegen gaan binden omdat we grote snoeken willen vangen, alleen blijkt dat in de praktijk niet altijd op te gaan.

 

Het nadeel van heel grote streamers is het werpen, vooral als er veel wind staat. Dan kan het moeite kosten om het aas op een behoorlijke afstand te presenteren. Hengel en lijn zullen daarop moeten worden aangepast en… je moet ook over de nodige werptechniek beschikken. Maak bij veel wind in ieder geval zo weinig valse worpen als dat mogelijk is.

 

Voor onze streamers gebruiken verschillende materialen, anders dan voor de vliegen die twee eeuwen terug werden gevist. In de praktijk stelde vliegvissers vast dat bewegelijk materiaal op een streamer verleidelijk is voor snoek. Lange zadelhackles, bondstrippen en ‘glitter’ zijn favoriet omdat ze verleidelijk bewegen, maar vergeet niet dat de visser zelf een zeer grote invloed heeft op de actie.

 

bontstrip

 Muis of visimitatie?

 

Menigmaal is gebleken dat schokkende bewegingen van een streamer heel verleidelijk kunnen zijn. In de 46 jaar dat ik op snoek vis heb ik al menige snoek gevangen met mijn Mellow Yellow die gebonden wordt met gele bucktail en lange Grizzle hackles als staart. Als je die goed vist gedraagt hij zich als een gewonde of zieke vis die moeite heeft met zwemmen en onbeholpen bewegingen maakt.

 

Om die beweging na te bootsen vis ik hem aan een staaldraadje waarvan het einde schuin gebogen is, dus een knik zit. Circa 3 cm voor een speldwartel waar de streamer aan vast zit. Het vissen met een streamer die gebonden is met bontstrippen vist men doorgaans langzaam binnen waarbij de strippen heen en weer, of op en neer gaan.

 

Wie geïnteresseerd is in de bindpatronen die in dit artikel staan, nodig ik uit om vragen te stellen.