Verbreden van verzwaarde- en lichte body’s (vervolg)

nimf met verbrede bodyOver dit thema heb ik al eerder een bijdrage op mijn site gezet, dit artikel kan worden gezien als een vervolg. Zoals eerder gezegd hechte vliegvisser waarde aan details als het om hun imitaties gaat en terecht. Een nimf, droge vlieg of andere imitatie hoeft niet een exacte imitatie te zijn van het insect zelf.

 

Het moet een visvlieg blijven, maar we willen wel dat hij zoveel mogelijk lijkt op een nimf die voorkomt in het water waar we gaan vissen. Nu kan je daar aan voorbij gaan, maar een imitatie onder water komt wel direct in het gezichtsveld van een vis. Als in een bepaald deel van het jaar bepaalde nimfen van een type insect veelvuldig zijn te verwachten, bijvoorbeeld van een Blue dun, bind je geen nimf aan de leader van een libel.

 

Dat lijkt me logisch. Nu is dat wel een extreem voorbeeld, maar toch. Het blijft de vraag of een exacte imitatie de vangkansen kunnen verhogen. Dat is een punt waarover iedereen misschien anders denkt, maar we binden zo goed mogelijk. Een body is een essentieel onderdeel van een nimf en wordt vaak op de haaksteel gebonden. Dus dat zou al een argument zijn om die zo goed mogelijk te imiteren zonder te overdrijven. Er bestaan veel nimfen die een brede body hebben, voorbeelden zijn;

 

  • nimfen van de Pond olive, die komen veelvuldig bij ons voor

 

  • nimfen van Ceanis robusta, ook die vind je in stilstaand water

 

  • nimfen van de Cloen dipterum

 

  • nimfen van steenklevers, daar uitkomen o.a. de March Brown

 

  • nimfen van steenvliegen, bestaan in verschillende formaten.

 

Dit zijn er maar enkele want er zijn veel meer dan de bovengenoemde. Voor deze bijdrage gaan we er van uit dat verbrede body’s nodig en nuttig zijn voor het binden van nimfimitaties.

 

Mogelijkheden

In mijn boek ‘Vliegbinden & vliegvissen’ zijn mogelijkheden genoemd om zo’n brede vorm te binden. Haken die van dubbeldraad zijn gemaakt is een voorbeeld net zoals de plasticvormen die in de vorige bijdrage zijn veremeld. In dit artikel zullen weer een aantal worden genoemd die in ook het boek staan en afgebeeld zijn, maar ook een die ik net bedacht hebt. Hieronder een aantal mogelijkheden die je kunt toepassen.

 

De firma Orvis leverde destijds zware, metalen vormen in drie maten small, medium en large voor het binden van platte, verzwaarde body’s van nimfen. Ze zijn vrij grof dus bruikbaar voor grote nimfen. Soortgelijk voorgevormde vormen worden eveneens geleverd door Elberse, van kunststof waarin tungsten is verwerkt. Deze Elastic-Tungsten body’s zijn behoorlijk zwaar en ook geschikt voor het binden van kleine nimfen.

 

zakje met tungsten body

 

 

 

tungsten nimf

Nimf met Elastic-Tungsten

Voor een goede verzwaring kan je links- en rechts van de haaksteel stukjes looddraad inbinden. Daarvoor gebruiken de meeste binders rond looddraad dat ze inbinden met de binddraad en lak. De kans dat je het op die manier echt vast kan krijgen is niet groot. Beter om dat met vierkant looddraad te doen en ze met secondelijm vast te zetten, dan zit het echt muurvast. Vierkante blijft makkelijker tegen een ronde haaksteel zitten en draad rolt niet zo gauw weg. Jan Siman levert dat looddraad, hij is altijd te vinden op de voortreffelijke beurs in het Belgische Putten.

 

Dat geldt ook voor een loodstrip als verzwaring die je om de haaksteel wikkelt. Zonder secondelijm en binddraad gaat dat op den duur lost zitten. Als je hebt ingebonden druk je het lood met een tang plat.

 

Theo Bakelaar verzon een oplossing om fraaie body’s te binden van nimfen die ook verzwaard zijn. Je kunt eerst een verzwaring aanbrengen van stukjes looddraad op de haaksteel, volgens de eerst genoemde wijze. Daarna je wikkel je er een dubbing brush om. De bovenste haren van de dubbing kan je weg branden met een Power Weld. Een apparaat met een gloeidraad dat heet wordt door batterij spanning. Daardoor blijf te het koperdraad zichtbaar terwijl je aan de zijkanten van de body nog de dubbing ziet.

 

Je kunt dat ook met een struisfiber doen, alleen is die manier ingewikkelder. Breng stukje looddraad aan op de haaksteel en zet die vast met binddraad en lijm. Bind dan dun en smal Swannundaze in met een aangesneden punt en een struisfiber. Wikkel nu koperdraad om de body, met niet te wijde slagen, en brand de bovenste fibers voorzichtig weg (pas op dat je en kern van fiber heel laat). Wikken nu het Swannundaze of ander PVC materiaal op de body

 

Roman Moser heeft jaren geleden ruitvormige stukjes lood geleverd waar ruitvormig loodeen groene kunststof laag op zat In het midden zat een gat waardoor je het oog van de haak stak. Je vouwde het lood om en verhitte het lood met een aansteker. Daardoor smolt de kunststof waardoor het lood vast kwam te zitten op de haaksteel.

 

Dat lukte wel, maar je moest niet aan de body draaien want dat ging de verzwaring los zitten. Dit is een zeer hoge verzwaring, geschikt voor echte bodem schrappers. Je kwam ze al tegen in het vorige artikel.

 

 

 

verbreding met bezemhaar

Stukje van een bezemhaar ingebonden

Om een body te verbreden met een lichtere verzwaring is eveneens mogelijk. Knip een rood staafje uit een grove bezem, je kent ze vast wel. Verwarm de uiteinden met een aansteker en trek ze uit, zodat er een dun en schuin uiteinden ontstaat. Bind stukjes links- en rechts in op de haaksteel, gebruik nu ook binddraad en secondelijm. Zie de nimf op de foto die op dezelfde wijze is gebonden. Gebruik small Swannundaze of Body Glass voor de body.

 

nimf met verbrede body

Nimf met een verbrede body met een bezemhaar

steenvlieg body

Op dezelfde wijze kan je een body voor een steenvlieg maken

 

 

Om een verbrede body te binden voor een emerger-imitatie kan je de zelfde techniek gebruiken, maar dan met stukjes middenpen van veren. Natuurlijk geen koperdraad gebruiken omdat een emerger moet drijven, te minste moet zweven. Bind stukjes middenpen van veren links- en rechts van een haaksteel in met behulp van binddraad en secondelijm. Een eenvoudige, betere en lichtere oplossing die ook nog eens drijft, is niet te bedenken. Ook die oplossing kwam je al tegen in de vorige bijdrage.

 

Voor de voorbeeld op de foto’s zijn wat grotere haken genomen dat de duidelijk te goed komt. De moeilijkheidsgraad  voor ingewikkelde constructie neemt toe als haken kleiner zijn, maar dat spreekt voor zich