Verzwaarde nimfen

Een pittig verzwaarde nimf vissen aan een lichte vliegenhengel is niet eenvoudig. Dan denk ik aan een hengel waarmee je een drie of vier-lijn werpt. Het probleem wordt gelijk groter als er wind staat. De kans is groot dat je minder controle hebt op de vliegenlijn die daardoor beïnvloed kan worden door een plotselinge zijwind of windvlaag.

Door de wind komt, of kan de leader bij een worp tegen de top aan lopen van de hengel. Het gevolg is dat de nimf en een deel van de leader om de top van de hengel kan draaien. Een oplossing om dat te voorkomen is om de hengel in een schuinere stand te houden bij het werpen. Aanpassing van de werptechniek is dus een vereiste, maar dat vraagt wel om constante concentratie, want bij de kleinste fout kan het toch weer fout gaan.

Dan neem je toch een zwaardere hengel, zal de reactie zijn. Dat kan, maar als je weg gaat met een lichtere hengel en wil met een zware nimf vissen, zit je toch met dat probleem. Voor de stek omdat die voor de stek waar je staat kan een zwaardere hengel beter geschikt zijn. Misschien komt dat probleem je bekend voor. Als je met een goudkopnimf of Bug wil vissen heb je hetzelfde probleem. Daar kan je goed mee vangen omdat die diep lopen, maar ze zijn vaker beter te vissen met een vijf of zes lijn.

Voor een lichte hengel is er eigenlijk geen oplossing, want als je lood op de leader vastzet verval je weer in het oude probleem. Het enige dat over blijft is om concessies te doen en met wat lichtere, verzwaarde nimf gaan vissen. Die zijn een goed alternatief als je achter een snel stromende uitloper vist of een waterval, maar ze zinken wel, het zij langzamer.

Een optie is ook om een reel mee te nemen met een glaslijn of een lijn met een zinktip en daar mee gaan vissen. De praktijk leert echter dat de meeste vliegvissers die niet meenemen of zich daarvoor de tijd gunnen dat te doen. Het argument is vaak dat het gewicht van het vliegvisvest daardoor toe neemt en je sleept al zo veel mee. Toch denk ik dat dit de beste optiek is.

Heel graag vis ik met mijn 7’3’’ hengel waarmee ik een vier lijn vis en al heel veel vis mee heb gevangen. Als ik de eerste keer in of bij een nieuw stuk water sta, dat ik nog niet ken, gebruik ik mijn Sage hengel voor een vier-lijn waar ik een vijf-lijn op zet omdat die er gewoon beter op past en dan ook goed werpt …en daarmee ook relatief zwaardere nimfen mee kan vissen.

Binnenkort ga ik naar een rivier ergens in Beieren waar ik 35 jaar geleden ook heb gevist en goed heb gevangen. Ik weet als een ander dat het nooit weer zo wordt als destijds, maar met de in dit artikel opgenomen lichter verzwaarde nimfen moet het vangen zeker lukken.

Swannendasy

Voor deze nimf heb ik het bekende Swannendaze gebruikt. Het is zwaar en samen met stukjes looddraad, die met secondelijm en binddraad zijdelings op de haaksteel zijn vastgezet, geeft dat net de goede verzwaring die nodig is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal

Haak                           : Kamsan B200 nummer 14 - 12

Binddraad                   : Bruin 8/0

Staart                         : zw/wt gevlekte fibers

Body                          : Donker groen Swannundaze nummer 15 Small

Thorax schildjes           : stukje groene biots

Thoraxdekschild           : Groen gevlekte Thin Skin strip 4 mm breed

Thorax                        : Donker groen vermengd met wat glitter

Keelhackle                   : Een spreeuwen hackle, een donker grijze hennen hackle is een alternatief

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Smeer dat in met secondelijm en leg twee stukjes looddraad links- en rchts van de haaksteel, zet die vast met secondelijm en binddraad. Bind het staartmateriaal in. Snijd het Swannundaze dunner aan het uiteinde en bind dat boven haakbocht in daar waar het looddraad ophoudt  Bind van het pvc de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind vast. Zet nu de stukjes biot en de Thin Skin op. Maak een lus met dubbing en bind daarna de hackle voor de thorax enkele slagen in. Zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Trek de Thin Skin strak over de thorax en knip dat 5 mm voor het haakoog af. Maak afbindknopen, trek aan de Thin Skin en knip het resterende af. Lak de afbindknopen.

 

Ice dub nimf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiaal

Haak                            : Kamsan B200 nummer 14

Binddraad                     : Bruin 8/0

Verzwaring                   : Dun looddraad

Staart                          : Patrijsfibers

Body                           : Ice dub, Peacock

Ribbing                       : Zilverdraad

Thoraxdekschild           : Pearl Scudback

Thorax                        : Ice dub Golden Brown

Keelhackle                  : Beige CdC-hackle

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Smeer dat in met secondelijm en wikkel dun looddraad om de haaksteel zet dat  vast met secondelijm en binddraad. Bind het staartmateriaal in en een stuk zilverdraad. Maak een draadlus met Ice dub  en bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind vast. Rib de body met het zilverdraad. Zet een stuk Pearl Scudback op. Maak een lus met Golden Brown Ice Dub en bind daarvan de thorax. Bind voor de thorax een lus met CdC-fibers enkele slagen in. Zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Trek de Scud Back strak over de thorax en knip dat 5 mm voor het haakoog af. Maak afbindknopen, trek aan de Thin Skin en knip het resterende af. Lak de afbindknopen.

 

Hackle nimf

 

Materiaal

Haak                           : Kamasan B200 nummer 14

Binddraad                    : Bruin 8/0

Verzwaring                   : Dun looddraad

Body                           : Grijze hackle fibers uit een reigerveer

Ribbing                       : Zilverdraad

Thorax                        : Ice dub Peacock

Keelhackle                  : Van spreeuw, een donker grijze hennen hackle is een goed alternatief

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Maak een lus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel die  achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Green nimf


 

Materiaal

Haak                            : Kamsan B200 nummer 14

Binddraad                   : Zwart 8/0

Staart                          : Rode pluk wol

Body                           : Groene dubbing

Ribbing                       : Dun zilverdraad

Thorax                        : Pauwen fiber

Keelhackle                  : Patrijsfibers in een lus

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in.  Smeer de haaksteel in met secondelijm en wikkel daarom dun looddraad, zet dat vast met secondelijm en binddraad. Bind het staartmateriaal in en een stuk zilverdraad. Maak daarvan de body tot 2 mm voor het haakoog en zet het eind vast. Rib de body met het zilverdraad. Bind van de herl de thorax, zet die achter het haakoog vast. Maak een lus en breng daarin patrijsfibers aan. Bind die voor de body in vleugel, zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.