Zo licht mogelijk?

Droge vliegen en emergers die in, of net onder de oppervlakte worden gevist moeten zo licht mogelijk zijn. Oud nieuws zal misschien de reactie zijn, dat klopt, maar ik zie regelmatig bindpatronen die anders zijn gebonden.

Body’s die afgewerkt worden met kunsthars of soortgelijk materiaal. Ze glimmen dan zo mooi. Die vliegen worden soms gebonden met een ribbing van metaaldraad, dik tinsel of er worden dikke haken genomen. Dit maakt de vlieg extra zwaar. De doelstelling van het binden van een droge vlieg is dat die zolang mogelijk drijft?

Als je kritiek hebt op een bindwijze krijg je als antwoord: ‘Maar ik heb er wel goed mee gevangen’.

Een keihard argument? Misschien wel, maar ik vind wel dat de binder met zo’n uitspraak aangeeft dat hij geen inzicht heeft in materialenkennis.

Je gaat toch ook geen foto’s maken met een ouderwets boxje waarin een rolfilm past? Je kunt daarmee goed fotograferen, zou het argument kunnen zijn. Okay, maar je gaar toch voor een goed resultaat en bij het binden geldt dat toch ook.

Het ongelooflijke is nog dat anderen het eindresultaat van de binder dan nog wordt geprezen omdat ze het dan zo mooie vlieg vinden. Sorry, maar het praktische nut staat bij mij voorop als ik vliegen bind en bind ze niet omdat ze zo mooi uit moeten zien. Ik bind graag met materiaal dat geschikt is voor het binden van droge vliegen.

Het zelfde geldt voor het gebruik van CdC voor droge vliegen. Voorop staat dat je daar schitterende vliegen mee kunt binden. Vliegen die een vorm hebben dat je met ander materiaal niet kunt binden. Ik denk hier bij aan de F-fly gebonden met een vleugel van een bunch van CdC, die is onovertroffen.

 


Gebruik je dat materiaal in plaats van een hackle en je vangt met zo’n vlieg vis dan is het wel gebeurd en krijg je en niet meer in model zoals hij was als toen je hem net aan de leader knoopte. Dan nog maar niet te spreken van vliegen waarvan de onderste CdC fibers zijn getrimd, ik denk niet dat dit het drijfvermogen  ten goede komt. CdC gebruik ik graag als bij-materiaal en voor bepaalde vliegen zoals de F-fly .