Nimfen & flymphen

Wie wel eens in oudere vliegbindboeken snuffelt zal hebben vastgesteld dat in het binden van nimfen een verandering is te bespeuren. Jaren geleden werden vliegen anders gebonden dan nu, vaak eenvoudiger. Dat zou te maken kunnen hebben met de veranderingen van bindtechnieken,  de uitbreiding van het assortiment bindmateriaal, of de keuze van de vliegbinder.

Het verschil met nu wordt duidelijk als je het boekje ‘Vliegen die vangen’ van Van Onck en Van Beurden leest. Dat boek zal circa 1963 zijn uitgegeven. De bindpatronen die daarin staan, zijn vrij simpel. Een ingewikkelder bindpatroon van een nimf had een staart, een body die soms geribd was en een thorax met een dekschild van een veerstrip. De uitvoering was simpel, maar daarmee vingen we wel vis. Hieruit blijkt dat het niet moeilijk behoeft te zijn.

ruizer 38.jpg

Rietvoorn van 38 cm

Steeds verder

Wij vliegvissers gaan steeds verder en zijn vaak op zoek naar de ultieme vlieg? Daar is natuurlijk niets op tegen want vliegbinden is een fantastische hobby! Het hoort eigenlijk bij het vliegvissen.

Ondanks dat vraag ik me wel eens af of zelf binden goedkoper is dan vliegen kopen. Als ik naar mijn hoeveelheid materialen kijk die ik in 45 jaar vliegbinden verzameld heb, is daar een behoorlijk kapitaal in gaan zitten. In mijn werkkamer staan twee kabinetten met elk 6 laden met dubbing, veren, bont en synthetisch materiaal. Mijn verzameling haken is in de loop der tijd gigantisch gegroeid.  Al heel wat jaren bind ik kunstvliegen, droge vliegen, natte vliegen, streamers, emergers, nimfen en flymphen en doe dat nog steeds met veel plezier.

Als ik ga vissen heb ik vaak een emerger of een nimf aan de leaderpunt. Het vissen met nimfen kan bijzonder effectief zijn. Je bent daarmee niet zo afhankelijk van weersomstandigheden, of vis een droge vlieg wil of niet. Zelf heb ik met nimfen succes en ook veel vis gevangen. Van nimfen bestaan enorm veel bindpatronen, sommige lijken nergens op.

Fel roze van kleur kunnen ze zijn, met een zelfde kleur kraal ervoor. Onmogelijk zou je zeggen, maar het vangt. Ze zijn vaak prima voor het vissen op vlagzalm. Op een visdag tijdens de laatste workshop in Noorwegen bleek die het dan ook  goed te doen.

Pink Bead head 2 copy.jpg

Zoals gezegd hoeft het niet moeilijk te zijn want met eenvoudiger nimfen ken je goed vangen. Een week voordat we naar Noorwegen gingen ontving ik van onze Noorse visgids Tore een foto van een goudkopnimf.

Tore 's nymph.JPG

Tore’s nimf

Het iriserende body schild van deze nimf valt uitstekend op en zal ongetwijfeld een van de oorzaken zijn dat er goed mee wordt gevangen.

_MG_5700 copy.jpg

Natte vliegen, nimfen en flymphen worden onder de waterspiegel gevist en komen dus direct in het gezichtsveld van vis. Bij ons zijn natte vliegen en flymphen niet zo in trek, maar vaak blijken dat uitstekend vangers te zijn. Zoals bekend zijn veel bindpatronen van natte vliegen en flymphen kleurrijk.

Een verklaring wat precies een flymph voorstelt kan ik niet aangeven. Daarin ziet vis waarschijnlijk een insect dat zich in het water aan het ontwikkelen is en een gemakkelijke prooi. Het dan ook een aanrader om met zo’n vlieg eens te vissen.

Met uitzondering van natte vliegen en flymphen bind ik nimfen van eendagsvliegen meestal met licht- tot donkerbruin materiaal. Voor het dekschild wordt het gevlekte Thin Skin of een veerstrip genomen. Dit zijn de kleuren die ze van nature hebben, gemêleerd, licht- en donkerbruin, zoals op de foto is te zien.

nimf leptophlebia type E.jpg

Trage zwemmer (Leptophebidae)

Dat wil nog niet zeggen dat imitaties met felle kleuren niet vangen. Ze kunnen het presenteren  van steeds maar weer hetzelfde doorbreken en in de praktijk kunnen ze wel eens voor verrassingen zorgen. Fluorescerend en iriserend materiaal doen het vaak ook goed omdat die onder water bijzonder goed opvallen.

Flymphen

Het vissen met flymphen wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit. Je kunt daar namelijk heel succesvol mee zijn. Zo’n vlieg is een combinatie van een nimf en een natte vlieg. Het is beslist geen nieuwtje, want ze werden al 75 jaar geleden gebonden. De Amerikaan Pete Hidy heeft ze bedacht en Eric Leisering heeft voor het vissen technieken ontwikkeld.

Je kunt je afvragen wat een flymph voor zou kunnen stellen. Misschien een nimf die zich aan het ontwikkelen is en zich naar de oppervlakte begeeft? Of ziet vis er een andere, soortgelijke prooi in? We zullen er nooit achter komen, maar een ding staat vast;  het is superaas, alhoewel ze nog steeds onderschat worden.

Er bestaan weleens misverstanden over het type aanduiding Spider of een flymph, ze lijken erg veel op elkaar. Als we de bindpatronen bekijken van Pete Hidy blijkt dat ook hij geen duidelijke scheiding aangeeft. De internet sites die ik bezocht gaf ook al geen helderheid. Toch denk ik dat het niet moeilijk is. Een spider wordt op een korte, standaard  haak gebonden die 1 x lang is. De vlieg heeft een korte body en er wordt een hackle  ingebonden die lange fibers heeft, langer dan de haaklengte. Het beeld komt overeenkomstig met een echte spin die lange poten heeft.

Een hennenhackle leent zich het beste voor het binden van natte vliegen, nimfen en flymphen. Deze zijn heel zacht, zodat kritische vis minder gauw argwaan krijgt als hij de vlieg heeft genomen.

Voor het vissen op forel en vlagzalm zijn nimfen van sedge van grote betekenis en die worden vaak ook onderschat als aas. Ze zijn echter een van grote betekenis in de voedsel keten van salmoniden. Die nimfen zijn veelvuldig en welhaast in elk onvervuild water  aan te treffen. Sommige nimfen zijn groen, bruin en geel gekleurd.

picture_2824_small.jpg

Foto: Troutnut.com

Er bestaan nog al wat bindpatronen van imitaties, maar in deze bijdrage heb ik toch maar weer een bindpatroon van een sedge flymph opgenomen die het goed doet. Ik zal t.z.t. nog eens een apart bijdrage aan de Sedge weiden.

Lepto-nimf

Lepto nimf 2.jpg

Materiaal

Haak                           : Tiemco TMC 2312 nr. 10 - 12

Binddraad                  : Bruin 8/0

Staart                          : 3 Cock-de-Leon hacklefibers

Body                          : Body Glass, bruin

Thoraxdekschild         : Twee bruine biots en daarover een bruin gevlekte Thin Skin strip

Hackle                        : Patrijsfibers in een dubbingloop

Thorax                        : Ruige bruine dubbing

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind de stukken pen links en rechts van de haaksteel in met binddraad en secondelijm. Maak daarvan een body verbreding tot circa 2 mm voor het haakoog. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Knip aan het Body Glass een punt, bind het in en breng de draad naar het haakoog. Bind van het plastic de body, iets langer dan de helft van de haaksteel en zet het vast met de binddraad. Zet nu  twee rond geknipte bruine biots op uit een kalkoenenveer en bind een strip Thin Skin in. Maak een dubbinglus met patrijsfibers. Maak nu een tweede dubbinglus met de bruine dubbing en bind daarvan de thorax en zet het eind vast achter het haakoog. Wikkel de dubbing lus met de fibers om de thorax en zet het eind vast achter het haakoog. Leg nu de Thin Skin strak over de thorax zet dat achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

Foam leptonimf

Lepto nimf 1.jpg

Niet bepaald een eenvoudig bindpatroon, maar wel een uitdaging om te na te binden. Kan eenvoudiger als de biots en de patrijsfibers worden weggelaten.

Materiaal

Haak                           : Tiemco TMC 2312 nr. 10 - 14

Binddraad                  : Bruin 8/0

Staart                          : 3 Cock-de-Leon hacklefibers

Body                          : Beige/bruine foamstrip, gesneden van een Crepla plaatje dat bovenop

is bruin gemaakt met een water vaste viltstift en waar dubbelzijdige

tape is aangebracht en beplakt is geworden met lichtgele dubbing

Thoraxdekschild         : Bruin gevlekte Thin Skin strip

Hackle                        : Patrijsfibers in een dubbingloop

Thorax                        : Ruige bruine dubbing

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind de stukken pen links en rechts van de haaksteel in met binddraad en secondelijm. Maak daarvan een body verbreding tot circa 2 mm voor het haakoog. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Snijd een foamstrip en beplakt die, knip er een punt aan, bind de strip en breng de draad naar het haakoog. Bind van de foamstrip de body, iets langer dan de helft van de haaksteel en zet het vast met de binddraad. Bind een strip Thin Skin in.

Maak een dubbinglus met patrijsfibers. Maak nu een tweede dubbinglus met de bruine dubbing en bind daarvan de thorax en zet het eind vast achter het haakoog. Wikkel de dubbing lus met de fibers om de thorax en zet het eind vast achter het haakoog. Leg nu de Thin Skin strak over de thorax zet dat achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

Pink flymph

rose flymph.jpg

Een realistisch, ook  niet bepaald  eenvoudig bindpatroon, maar wel  een uitdaging om te na te binden. Kan eenvoudiger als de patrijsfibers worden weggelaten. Lepto nimfen zijn trage zwemmers die op stijgen en weer zakken in een onregelmatige  beweging. Ze moeten dan ook zo worden gevist

Materiaal

Haak                           : Voor natte vlieg nr. 8 - 14

Binddraad                  : Grijs 8/0

Staart                          : Roze fibers

Ribbing                       : Ovaal zilvertinsel

Body                          : Grijze micro chenille

Thorax                        : Roze chenille

Hackle                        : Grijze en roze hacklefibers

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

Ginger flymph

Tan Flymph.jpg

Materiaal

Haak                           : Voor een natte vlieg nr. 8

Binddraad                  : Bruin 8/0

Ribbing                       : Dun koperdraad

Body                          : lichtgele wol

Hackle                        : Ginger hennenhackle

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de op de haaksteel een loodraad verzwaring en zet dat met lak en binddraad vast. Bind een stuk dun koper draad en dunne wol in. Maak daarvan de body tot 2 mm achter het haakoog, rib de body met het koperdraad, zet de wol en de draad vast met de binddraad.

Zet nu een hackle op die aan een zijde gestript is, wikkel de hackle achter het haakoog in en zet die met de binddraad vast. Maak een kop van de binddraad en werk de hackle fibers naar achteren,  maak twee afbindknopen en lak die af.

Green sedge flymph

sedge nlymph.jpg

Materiaal

Haak                           : Voor een natte vlieg nr. 10- 12,1,5 xlang

Binddraad                  : Bruin 8/0

Verzwaring                 : lood- of koperdraad

Ribbing                       : Beige wol

Body                          : Rub-A- Dub sedge green

Thorax                        : Bruine dibbing

Hackle                        : hackle van een Spreeuw of grijze hennenhackle

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de op de haaksteel een verzwaring en zet dat met lak en binddraad vast. Bind een stuk dunne wol in en breng in een dubbinglus groen Rub-A-Dub aan en daarvoor een bruine dubbing. Maak de body tot 1,5 mm achter het haakoog. Van de bruine dubbing maak je de thorax, die je ook apart kunt binden. Rib de body met de wol en zet dat vast met de binddraad.

Zet nu een hackle op en wikkel die direct achter het haakoog in en zet ook die met de binddraad vast. Maak een kop van de binddraad en werk de hackle fibers naar achteren. maak twee afbindknopen en lak die af.