Nimfjes & emergers

Richard Baay

Je zult misschien verbaasd zijn een artikel op FFinfo te zien over nimfen en emergers. We zijn net in het snoekseizoen beland, zou je opmerking zijn. Volkomen gelijk, maar ik wilde niet weer een artikel over streamers schrijven, het is ook verdraaid lastig om wat nieuws te bedenken.

 

Het blijkt namelijk dat er al heel veel bindpatronen van streamers bestaan, kijk maar eens op Google. Dan zal blijken dat het wiel al meerdere keren is uitgevonden, dus laat ik deze keer mijn beurt maar voorbij gaan. Op Google vind je goede bindpatronen die bedoeld zijn om op snoek te vissen.

 

Daar staan ook streamers op die meer op bazaar attracties lijken, gebonden van en met kerstboom versieringen die je vindt bij Intratuin, gemaakt van uitgeplozen schoenveters en ga maar door, met mogelijke en onmogelijke kleurcombinaties.

 

Op FFinfo staan ook al artikelen die betrekking hebben op het binden en het vissen met streamers. Er staan een aantal modellen op van Ad Swier en ook van mij. Ad is bekend om zijn bindpatronen, kennis en ervaringen over deze tak van vliegvissen.

 

Herfst en winter, de tijd voor vliegen te binden

 

Omdat de herfst en winter bij uitstek de tijd is om vliegen te binden, kijk ik liever vooruit en schrijf een verhaal over nimfen en emergers. Het had ook in de rubriek ‘Zo maar vliegjes’ gepast, maar om er een aparte bijdrage van te maken leek me beter.

 

Soms verzin ik een paar vliegen, bind en bewaar ze en als er het een aantal is, maak ik er een verhaal van. Voor een aantal vliegen die hier zijn opgenomen, is nogal wat verschillende materiaal nodig.

 

Een ding staat voorop, ze vangen uitstekend net zo goed als een eenvoudige vlieg, maar er is wat meer bindtechniek voor nodig om ze te maken en dat kan soms lastig zijn. Ingewikkelde vliegen binden is niet nodig, ik hoor en lees het zo vaak, maar vaak komt zo’n kreet voort uit onvermogen?

 

Het lijkt er op dat er tegenwoordig snel moet worden gebonden om tot resultaat te komen. Ik vraag me af of dat wel moet, want vaak zijn de resultaten dan matig.

 

Als je de vliegen bindt in deze bijdrage duurt het misschien even, maar het eindresultaat kan veel beter zijn. Uiteindelijk wil het oog ook wat. Bind deze vliegen, want je steekt er vast weer wat techniek van op; oefening baart kunst luidt het citaat.

 

Overigens zal blijken dat het niet alleen ingewikkelde bindpatronen zijn, ook zijn er simpele kunstvliegen bij.

De volgende nimfen zijn kleine simpele en onverzwaarde nimfen gebonden op haken nummer 14.

 

Copper rib

 Copper rib

 

Materiaal

Haak                            : gebogen type, nr. 14 -16

Binddraad                    : beige 10/0

Staart                          : Cock de Leon, enkele fibers

Body                           : bruin, enkele fibers uit een veer

Ribbing                       : dun koperdraad

Thorax dekschild         : Bruin gevlekte Thin Skin strip, 3,5 mm breed

Thorax                        : beige/bruine dubbing

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de staartfibers in, dun koperdraad en drie bruine fibers. Bind van de fibers de body tot de helft van de haaksteel, zet het eind van de lus vast.

 

Rib de body met het koperdraad en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de Thin Strip op, maak een lus met dubbing en bind een ovale thorax. Leg de Thin Skin strip over de thorax. Laat het plastic ca. 1 cm voor het haakoog uitsteken, trek het strak en maak twee afbindknopen. Trim het de ThinSkin strip maak nog twee afbindknopen en lak die af.

Groentje

 green nimf

Materiaal

Haak                            : nr. 14 -16

Binddraad                    : beige 8/0

Staart                          : groene fibers uit een hanenhackle

Ribbing                        : ovaal zilvertinsel, heel smal

Body                           : groene, veerfibers

Thoraxdekschild           : groen, veerstrip uit een geverfde fazantenstaart

Thorax                        : donkergroen, dubbing

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de staartfibers in, dun koperdraad en drie bruine fibers. Bind van de fibers de body tot de helft van de haaksteel, zet het eind van de lus vast.

 

Rib de body met het zilvertinsel en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu de groene veerstrip op, maak een lus met groen dubbing en bind een ovale thorax. Leg de veerstrip over de thorax als dekschild. Laat de veerstrip ca. 1 cm voor het haakoog uitsteken, trek de strip strak en maak twee afbindknopen. Trim het overige weg en maak nog twee afbindknopen en lak die af.

Colored nimf

 colored nimf

 

De laatste is een kraalnimf die je kunt gebruiken voor de wintervisserij op voorn in havens. Door de zwarte metalen kraal en de koperdraad ribbing zinkt die goed af. De body van Spectra dubbing laat de nimf goed opvallen.

Materiaal

Haak                            : gebogen type nr. 12 -14

Kraal                           : zwart, 2,8 mm

Binddraad                    : bruin 8/0

Staart                          : fiber uit een patrijs hackle

Ribbing                        : koperdraad

 Bodydek                     : gifgroen, strip Pearl Scudback nr. 233 van Hends

Body                           : lichtgroen, Spectra dubbing  

Thorax                        : Ice Dub Peacock dubbing

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Schuif de kraal op de haaksteel. Maak een takeling van binddraad achter het haakoog smeer die in met secondelijm en schuif de kraal over de takeling. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de staartfibers in en koperdraad.

 

Maak een lus met lichtgroene Spectra dubbing en bind daarvan de body tot 3/4 de van de haaksteel, zet het eind van de lus vast. Rib de body met het koperdraad en zet het eind met de binddraad vast. Maak een lus met Ice dub en bind daarvan een thorax. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Het verhaal gaat dat sedge nimfen, waarbij de eerste symptomen van ontwikkelingen zichtbaar zijn, een tijdje onderwater verblijven. Dat is onjuist. Het zijn emergers en willen maar een ding; zo snel mogelijk naar de waterspiegel of de oever om tot een volledige ontwikkeling komen. Doorgaans zweven ze in het water, drijven ze in de waterspiegel soms nabij de oever.

 

Light sedge emerger

 sedge nimf

 

Materiaal

Haak                           : gebogen type b.v. Partridge GRS12ST nr. 14 -16 of soortgelijk

Binddraad                   : beige 8/0

Body                           : beige foamstrip gesneden van 3 mm plaat materiaal bepakt met witte CdC fibers met behulp van Pritt Glue-it

 Vleugel                        : geknipt uit Tiemco Flywing III type FW9b

 Thorax                        : bruin, CdC fibers in lus

 Keelhackle                   : enkele fibers uit fazantenstaart

 Kopsprieten                 : twee donkerbruine Mallard fibers

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de beplakte foamstrip in en nog een dunne foamstrip voor vulling. Maak een eerst een onderbody van de vul strip lus. Bind daarvan de body, tot even voor het haakoog  en zet het eind met het binddraad vast.

 

Knip de vleugel vorm uit, leg die op en om de body en zet die ook met de binddraad vast. Maak een lus met bruine CDCD fibers en maak daarvan de thorax. Bind enkele fibers in voor de keel hackle. Zet twee kopsprieten op. Maak afbindknopen en lak die af.

Laying Sedge

Materiaal

Haak                            : gebogen type nr. 14 - 12

Binddraad                     : beige

Tag                              : groen, fijne dubbing

Ribbing                        : met bruine viltstift

Onderbody (vulling)      : beige, dunne strip van Crepla

Body                            : beige, strip van 3 mm Crepla

Vleugel                        : beige, fijn haar van damhert

Thorax                        : lichtbruin, CdC fibers vermengd met patrijsfibers

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op en wikkel het naar de haakbocht. Breng een groene dubbing op de binddraad aan en maak daarvan de tag. Bind twee foam strippen in. Bind van een eerst de onderbody, laat wat ruimte vrij achter het haakoog, en wikkel de laatste strip hierover.

 

Maak de body tot even voor het haakoog zet het eind van de lus vast. Zet nu het vleugel materiaal op. Maak een lus en zet daarin patrijs fibers. Maak dan een weer een lus en zet daarin CdC fibers in vast. Wikkel die voor de vleugel in, zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Bind de tweede lus met de patrijs fiber daardoor. Trim de bovenste fibers en maak afbindknopen en lak die af.