ted

Paraloop vliegen

Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft de Brit Ian Mouters het binden van paraloop vliegen bedacht. Een heel inventief idee waarover hij ook een boek heeft geschreven. Op een vliegbindevenement in Gorinchem heeft Ted Theisen de bindwijze gedemonstreerd en intussen zijn er al verschillende artikelen over geschreven.

 

In de laatste aflevering van het blad de ‘Nederlandse Vliegvisser’ werd daar nog aandacht aan besteed. Voor één van de vliegen is de hackle om een stuk Antron gewikkeld dat achter de hackle uitsteekt. Daardoor heeft de vlieg een vleugel gekregen

  

Hackle Fibers

Paraloop vliegen liggen diep in het water en drijven op de krans van hackle fibers. Mits goed gevet, drijft zo’n vlieg wel goed, maar na verloop van tijd moet je hem toch weer drogen en opnieuw invetten. Zo gaat dat met bijna elke vlieg. Het basisprincipe van binden is om een hackle om een lus te wikkel die achter een thorax uitsteekt. Er zijn echter  verschillende variaties mogelijk.

 vlieg

 

Paraloop vlieg volgens standaardpatroon gebonden

Door ander materiaal te gebruiken voor de ‘post’, de lus of het onderdeel waar de hackle omheen wordt gewikkeld, zou het drijfvermogen kunnen worden verbeterd.

Je kan voor de ‘post’ een foamstrip nemen en een body van een foamstrip binden dat is al een verbetering. Bij de vlieg op de volgende foto is de hackle niet geheel om de foamstrip gewikkeld. Direct achter het haakoog is het bruin van de foamstrip nog zichtbaar.

 yellow ermergers

 

Dit is al een oud bindpatroon waar ik nog steeds mee vis. Ook dat manier is gebaseerd op het principe hoe paraloop vliegen worden gebonden.

Een andere mogelijkheid is om een hackle om een foam staafje te wikkelen. Gehalveerde staafjes in binden en aan beide zijde van de thorax te leggen en die vervolgens achter het haakoog vast zetten is een variatie.

 

 foam

 

In plaats van een hackle kan je emoefibers in een dubbinglus zetten en om een lus binden.

 emoe

 

Een variatie is om een hackle om een lus te wikkelen die van de dikkere delen van een pauwenfibers worden gemaakt. Voor de paraloop vlieg op de volgende foto zijn CdC-hackle fibers in een dubbingloop geplaatst. Ze worden op elkaar gedrukt en vervolgen draai je de lus ineen die ej dan over de thorax legt die je van CdC- dubing maakt.   

 

midge

 

Zoals blijkt zijn verschillenden variaties mogelijk om zulke vliegen te binden die het goed doen. Als er belangstelling bestaat voor materiaal opgaven en bindaanwijzingen meld dat dan even.