Paraplu streamer

In de Beet zag ik een artikel over de Tube -Jig. Een kunstaas van zacht plastic, bedoeld voor het vissen op roofvissen. Deze Tube -Jig wordt over de boden gevist waarbij de ronde kop voor de nodige stofwolken zorgt. Hij is in verschillende maten te koop. Ze zijn langwerpig van vorm en circa 12 mm rond. Bovenop de ronde voorzijde steekt het haakoog uit. Aan de achter zijde bevindt zich een franje staart, dat is gespleten, alsof het holle plastic lichaam is ingeknipt. Het aas ziet eruit als een octopus en volgens de schrijver van dat artikel beweegt het aas zich ook zo.

 


De beweging van de staart maakt het kunstaas onweerstaanbaar voor snoekbaars en baars.

Nu weten wij vliegvissers al heel lang dat door bewegingen van bindmateriaal een streamer aantrekkelijker wordt voor snoek, snoekbaars en baars. Dat is geen nieuws. Er worden dan ook streamers met lange zadelhackles gebonden die naar buiten gericht zijn. Bij het vissen strekken ze zich en op het moment dat er niet aan de lijn wordt getrokken komen ze weer naar buiten. Op die manier ontstaat er een ademende actie. Een streamer die in een rechte lijn wordt bewogen zonder bewegingen is lang niet zo aantrekkelijk, daarom zal een vliegvisser het aas de nodige actie moeten geven. Het binnen strippen schoksgewijs moeten doen, dus rustpauzes inlassen bij het vissen. Dat geldt natuurlijk ook voor een streamer die alleen met zadelveren en bontstrippen geboden worden, want die bewegen zich in één lijn als dat niet gebeurd.

De Tube-Jig streamer zette me aan te denken en achter de vice was de volgende creatie geboren.

Zoals blijkt wijzen de niet te lange zadelhacles naar buiten. Die blijven in de gefotografeerde stand staan, omdat ze tegen een ouderwets toprubbertje zijn gebonden dat op haak is geschoven. Je kent ze, een schijfje rood rubber van 1,5 mm dik waarin een gaatje zit zodat je het op de top van een vast kunt schuiven. Je kunt ze ook knippen uit een oude fietsband. Je schuift het rubbertje op de haak en bindt aan de kant van de haakbocht, een takeling. Vervolgens maakt er ook een aan de andere kant. Tegen het rubbertje bind je de veren waardoor ze uitstaan. Zal duidelijk zijn dat verschillende combinaties mogelijk zijn. De streamer op de foto is gebonden met Grizzle hacles en voor het glimmer is Spectra Flash en Salt-Water Flashabou gebruikt dat extra breed is.

Dit is een streamer die je met de vliegenhengel kunt werpen en met een zachte spinhengel. Of de streamer zal vangen? Vast wel, want er is een tijd geweest dat ik met verschillende materialen heb geëxperimenteerd, het bleek dat snoek niet kieskeurig is als ze willen.