Red Head shiner

Soms zet het een aan tot het ander, zo is het ook gegaan met deze Red Head shiner. Hij lijkt op de Devil’s Breathe, alleen is de Red Head shiner met andere material gebonden. De combinatie Grijs met rood doet het vaak goed, zoals de foto laat zien van deze streamer. Daarom is dan ook overwegend materiaal gebruikt met die kleuren.

Voor de staart zijn drie lange grijze hackles ingebonden die uit een hanenskin komen. Je kunt er ook zadelhackles voor nemen, die zijn langer zijn en beter als je een forser exemplaar wilt. Verder verschilt de bindwijze nauwelijks van de Devils Breath streamer die op de site staat. Het verschil zit hem in de afwerking van de kop waarvoor ik geen epoxy heb gebruikt. Zoals blijkt is op de kop een kraag gebonden van Tri-lobal chenille. Dat is gedaan omdat de vlieg er beter uitziet en het is weer wat anders. Veel meerwaarde heeft dat niet. Je kunt de kop ook rood maken met fluorescerende verf, aflakken of voorzien van plak ogen en epoxy. Gebonden zoals op de foto is hij lichter en kan je hem heel langzaam vissen, dat in tegen stelling tot een vlieg met een zware kop.

In januari ligt de snoek dieper en is ook trager, dus langzaam vissen is dan aan te raden. Snoek beperkt zich doorgaans tot slechts één schot om het aas te overmeesterenals het koud is. Mis je hem, dan is de kans heel gering dat hij voor een tweede maal een aanval inzet. Zoals je ziet is voor de vlieg in ruime mate glitter materiaal ingebonden waardoor de vlieg beter opvalt? Je kunt dezelfde vlieg met een andere kleur bucktail en glitter binden zodat er een variatie ontstaat. Wat ook succes kan hebben is als je hem alleen maar met grijs bucktail bindt, dan lijkt die op een waterrat. Snoeken schromen zich niet om muizen en ratten te grijpen, van piep jonge watervogels zijn ze ook niet vies. Ik heb eens gezien dat een kop van een haan door een snoek werd genomen, die in het water werd gegooid. Daar zaten de veren nog aan. De boerdie de haan slachttewas stom verbaasd, hij had de kop in het water gegooid. Ik heb hem toen verteld dat wij met streamers op snoek vissen die er eigenlijk net zo uitzien.

 

Red Head shiner

 

Materiaal

Haak                   :  6/0 of 8/0

Binddraad           : zwart 3/0

Staart                  : Grijze hackles

Glitter                 : rood, Metalic Mylar Motion of soortgelijk

Vleugelmateriaal : grijze bucktail                

Kraag                 : rood, Tri-lobal hackle (Ritt-mailing)          

 

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Smeer de steel in met secondelijm om het draaien van het materiaal tegen te gaan. Zet de binddraad achter het haakoog op en wikkel het naar de haakbocht. Bind de zadel hackles in. Bind boven en onder de haak toeven grijs bucktail in. Zet links en rechts  onder aan de zijkanten toeven Metalic Mylar Motion of Spectraflash-haar (Krystal-hair) op. Herhaal dat een aantal malen. Maak een kraag van rode Tri-lobal hackle. Afbindknopen leggen en aflakken. Zo nodig met secondelijm ter wille van de degelijkheid en verschuiven van de bindddraad.