Ssedge emerger edge emerger

Het gespecialiseerd blad Hatches Magazine is een blad dat over vliegvissen, vliegbinden, kunstvliegen en nog veel andere zaken gaat. Ook publiceren ze allerlei nieuws dat daarmee te maken heeft. Regelmatig versturen ze per internet pagina’s, soms met bijzonder interessante informatie over verschillende thema’s.

 

Laatst had de redactie van dit blad een zeer interessant filmpje op een internet pagina gezet over het herstel van de Elwha rivier in de USA. In deze rivier hadden ze omstreeks 1920 een aantal dammen gebouwd voor de opwekking van energie, maar met alle gevolgen van dien. De zalmoptrek was daardoor gedecimeerd tot enkele duizenden.

 

Er werd verhaalt dat men in het verleden bijna naar de overzijde van de rivier kon lopen over de ruggen van de zalm die de rivier optrok. Ze hebben de dammen verwijderd en het herstel van onder andere Chinook of wel King zalm is momenteel een succes.

 

Zoals gezegd staan er ook patronen op die internet pagina’s van verschillende kunstvliegen. Op een van de laatste aflevering zag ik een variatie van een sedge emerger die ik circa een jaar geleden heb bedacht. Helaas wijkt dat patroon sterk af van het origineel waardoor het niet voldoet. Deze vlieg moet zo worden gebonden dat hij in de waterspiegel drijft, zoals een echte emerger dat ook doet.

 

Insecteneieren

Zoals bekend ontwikkelen de eieren van veel insecten, die voor een vliegvisser interessante zijn, in het water. Na verloop van tijd gaan ze zich naar de oevers of waterspiegel om daar een metamorfose te ondergaan in een gevleugeld insect. Op mijn site staat een aantal foto’s van een eendagsvlieg cyclus afgebeeld, maar schietmotten doen dat op een soortgelijke manier. Ook zij gaan naar de oevers en het wateroppervlak om te veranderen in een geveugeld insect. Een goede imitatie zal daarom in de waterspiegel moeten drijven.

 

Om dat effect voor een imitatie wil bereiken is niet simpel. Het haakgewicht speelt parten en daarom zal je ook heel kritisch moeten zijn met de materiaalkeuze voor de body en vleugel, anders kan je het beoogde doel niet bereiken. Zoals ik wel eens eerder heb geschreven zuigt dubbing op de duur water op, ondanks dat je het invet met welk super drijfmiddel dan ook. Door het vocht wordt de nabootsing met een dubbingbody zwaarder en gaat onder.

 

Er is maar een materiaal dat zich leent voor een body; dichtcellig foam zoals Crepla of het Sri foam van Spirit River. Helaas blijkt dat één of twee ingebonden foamstrippen van dat materiaal  het haakgewicht niet kan opvangen.

 

Daarom is er voor de vleugel dun, beige hertenhaar gekozen. Ik denk dat dit haar is van een kariboe, te koop is in een gespecialiseerde winkel waar vliegvis materiaal wordt verkocht. Het zal duidelijk zijn dat je ook een lichte en sterke haak moet gebruiken.

 

Double Whammy

De nabootsing (Double Whammy) die op de site staat van Hatches  Magazine is een slechte imitatie die niet voldoet. Nu heb ik niets tegen het overnemen van bindpatronen, want dat doe ik ook op zijn tijd, alleen vind ik wel dat die dan goed moet zijn.

 

Hierbij het bindpatroon van de sedge emerger.

 

Sedge emerger

Materiaal

Haak               : Partridge K12ST, of soortgelijk

Binddraad        : Beige 8/0

Onderbody       : foamstrip

Body              : blauw/groen, tapse gesneden foamstrip van 3 mm Crepla

Ribbing           : bruin. d.m.v. een watervaste viltstift

Vleugel           : beige, heel dun hertenhaar

Keelhackle       : Partridge hackle fibers

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel het naar de haakbocht en bind de eerste foamstrip in en daarna de tweede. Bind van eerste strip de onderbody, tot 2 mm voor het haakoog. Wikkel hierom heen de tweede strip  tot even achter haakoog, laat wat ruimte vrij.

 

Bind een dikke, gewaste draad om de body en breng dan bruine vlekken aan, verwijder de draad. Bind een toef beige hertenhaar in voor de vleugel in. Maak een lus met patrijsfibers en bind die in, werk de fibers met de binddraad naar onderen. Maak afbindknopen en lak die af.