Staartmateriaal

Als je heel goed kunt werpen, maar je hebt niet de juiste vlieg aan de leader vang je slecht. Wanneer je niet zo goed kun werpen, maar je vist met de goede vlieg die op dat moment bij het water voorkomt, kan je heel goed vangen. Dat zou tegen het zere been kunnen zijn van werpinstructeurs, maar het is wel een feit.

 

Als je echter goed kunt werpen en alles is orde heb je wel een streepje voor. Er zijn nog een aantal, dat een rol spelen. Het kan dat een verzopen vlieg, dus een die in de waterspiegel drijft, de toverformule is voor een geslaagde visdag. Dat heb ik zelf eens meegemaakt op een regenachtige dag in Oostenrijk toen ik met een kleine grijze droge vlieg viste. Het was een druilige regen en ik kon die vlieg nog maar net zien, maar ving wel de een na de andere forel. Ook heb ik beleefd dat vis kritisch was en heel moeilijk een de droge vlieg pakte. Na lang experimenteren kwam ik tot de conclusie dat een verse vlieg wel werd genomen, die zo uit de doos kwam. Je vraagt je wel eens af wat daar de oorzaak van kan zijn. Misschien klopte de verhoudingen niet of was er iets anders dat stoorde.

Zorg dat er aan je (droge)vliegen niets mankeert, dan weet je dat het daar niet aan kunt liggen als het tegen zit. Niet alleen zijn de verhouding van een vlieg essentieel, de materiaal keuze speelt eveneens een belangrijke rol. Veel droge vliegen worden gebonden volgens het principe zoals de vlieg op de foto.

 


Deze March Brown is volgens de standaard bindwijze gebonden, een manier die voor heel veel droge vliegen wordt toegepast. Wat kan verschillen is de keuze van materiaal, de vleugel en de hackle die achter of voor de vleugel wordt ingebonden.

Voor staart van de vlieg zijn fibers gebruikt die uit een grote hackle zijn gehaald. Het web, dat op het achterste deel zit, is verwijderd. Zoals bekend blijf daarin het vocht achter waardoor de vlieg op den duur kan gaan zinken.

Om te zien of de hackles aan de gestelde eisen voldoen kan je ze voor een lamp houden dan valt het gelijk op of ze schoon zijn. Daarom worden uit een lange (zadelhackle) fibers gehaald. Die zijn lang zodat je het achterste deel, waar het web zit, er af kunt knippen. Fibers uit een hackle zijn uitstekend voor dat doel, maar er zijn meer mogelijkheden.

 

 

De bovenste hackle komt uit een zadelskin, het web is duidelijk zichtbaar. Om ze te gebruiken voor et binden van droge vliegen moeten ze heel goed zijn en dat niet hebben. De middelste is een hackle uit een Grizzly skin, de fibers zijn uitstekend voor staartmateriaal. De onderste hackle komt uit een India skin dei voor enkele Euro’s te koop zijn, maar wel uitermate goed voor het binden van staartenHeel aantrekkelijk zijn fibers die een zwart/wit tekening hebben zoals Cock d e Leon dat heeft.

 

 

Cock de Leon van prima kwaliteit, wordt onder andere geleverd door FDF die Veniard materiaal levert. Aanzien veel beter dan dat Whiting op de markt brengt, zoals dat hier onder is te zien. Uit zulke hackle moet je goede fibers zoeken.

 


Hieronder nog een overzicht van een aantal mogelijkheden.

  1. Fibers uit een hackle van een skin of zadelskin (al genoemd)
  2. Fibers uit een hackle Cock de Leon. Te koop met een zwart witte tekening, mar ook verkrijgbaar in en beige kleur, ook in het grijs.
  3. Gele fibers uit het nekstuk van een goudfazant. Zijn stijf, degelijk en lenen zich uitstekend voor staartmateriaal. Je vindt op zo’n huidstuk ook rode fibers, maar door de kleur zijn ze minder geschikt voor ons doel. Wel voor natte vliegen.
  4. Fibers uit een veer van een gier parelhoen (Vulturine Guineafowl) zijn fraai. Ze hebben een schitterende tekening, wel moeilijk verkrijgbaar, hoewel te koop bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Overigens zijn de fibers ook bijzonder fraai als staart voor nimfen.
  5. Spinnertails. Kunststof fibers zijn schitterend, maar wel zwaarder dan water. Bij gebruik kan je daar rekening mee houden en dat compenseren door het gebruik van hoog drijvend body materiaal, zoals natuurlijke dubbingmateriaal of foam.

Op de foto twee hackles van een goud fazant. Boven een veer met rode hackles en onder de blonde (ginger), onovertroffen staart materiaal dat niet mag ontbreken in een verzameling vliegbindmateriaal.

 

Zeer fraai zijn de fibers uit een veer van een gier parel hoen (Vulturine Guineafowl). Moeilijk verkrijgbaar, maar beslist de moeite waard om aan te schaffen als staartmateriaal voor droge vliegen, nimfen en natte vliegen.

 

 

Er zijn meer mogelijkheden, hoewel dit wel de meest toonaangevende zijn. Bij de opsomming is uitgegaan van de voordelen dat stijf materiaal heeft, dat er weinig web op de fibers zit. Stijfheid is voor staart materiaal bij droge vliegen essentieel ze vervormen minder snel. Zacht materiaal bijvoorbeeld fibers van een patrijs heeft wel een mooie tekening, maar met die fibers heb je weer last van web.

Is dat nu allemaal wel belangrijk, zou je misschien opmerken. Als je droge vliegen bindt maak je die zo optimaal mogelijk. Afgezien dat je er mee vis moet vangen, moeten ze ook goed drijven, althans dat is mijn mening. Ik weet best dat je een vlieg moet vetten, dat is een goed hulpmiddel, maar als je bindt met de gedachten dat dit de oplossing zal zijn voor het drijven ben je toch niet goed bezig. Als je met een vlieg vis hebt gevangen is die door en door nat. Je moet hem goed schoon maken, drogen en weer op nieuw vetten. Dat drogen lukt heel goed met Amadou. Dan moet je opnieuw vetten want dat geen wat je in het begin hebt aan gebracht is vaak verdwenen. Om hem dan weer te krijgen zoals die was toen die uit je doos kwam is lastig.

Dan heb ik nog maar niet over CdC vliegen. Dat materiaal is heel fraai, maar wel heel fragiel en kwetsbaar. Vaak wordt zo’n vlieg niet gevet hoewel sommige vliegvissers spray gebruiken. Dat spuit er grotendeels naast zodat het effect betrekkelijk is. Als je met een CdC vlieg vis vangt krijg je hem bijna niet meer zo als hij was. Het enige dat werkt is het Dry-Shake dat Tiemco levert.