Stekers

Muggen, je vindt ze overal, in het voormalige Joegoslavië, bij water in centraal Europa maar nog veel meer in het Noorden. In landen zoals Zweden en Noorwegen komen ze veelvuldig voor en daar komen ook nog knutten of knijsjes voor, die nog erger zijn.

 

Of dat ook muggen zijn is me niet bekend maar ik weet wel dat ze ook steken. Ze zetten zich op je hoofd, op je handen en overal waar ze maar blanke, onbedekte huid kunnen vinden. Je merkt het vaak niet eens. En als je wilt inslapen kan een mug je wakker houden met irritant gezoem. Je vraagt je wel eens af waar ze de kracht vandaan halen om door je huid te steken want muggen zijn eigenlijk maar teer en licht.

 

mosquito

 

Zo licht zelfs dat een dun gebonden imitatie, die ook nog moet drijven, heel moeilijk is te binden. In het verleden zijn er kunstvliegen bedacht die een mug moeten imiteren maar die lijken meer op een eendagsvlieg. Een voorbeeld is het standaardpatroon van de Mosquito.

 

 

dry mosquito

 

De kleuren van dit bindpatroon laten zien dat het om een grijze vlieg gaat, maar de wat vorm betreft heeft ze meer overeenkomst met een eendagsvlieg dan een mug. Wie echter een wat beter lijkende imitatie van een mug bindt wil misschien meer de originele vorm van een mug benaderen.

 

De hierboven afgebeelde Mosquito is een voorbeeld. Je kan die natuurgetrouw nabinden, maar zal de vlieg dan wel goed moeten vetten om ze tenminste in de waterspiegel te vissen..

 

Een uitvoering met een foam body zal niet beter drijven omdat het volume van de ingebonden foamstrip niet hoog genoeg zal zijn. Een body van een mug moet namelijk ook nog dun zijn. Dat is met een foamstrip wel te realiseren maar het volume is niet genoeg.

 

Niet alleen zal je de vlieg op een dunne haak moeten binden, ook het materiaal voor de thorax zal een hoog drijfvermogen moeten hebben, zoals bijvoorbeeld kapok of een styropor balletje. Zoals gezegd, je zal de vlieg goed moeten vetten of van te voren met Nanocatch behandelen.

 

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen drijft een imitatie van een mug heel vaak in de waterspiegel. Zodat je ze als verzopen vlieg vist, maar dat is geen probleem. Een goede imitatie van een mug kan je zien als een universele vlieg, want zoals gezegd; muggen komen overal voor. Op warme zomeravonden kan je er goed mee vangen.

 

visser

De Ybss bij Opponitz

Met een imitatie van een mug kan uitstekend vissen in traag stromend water. Hoewel ze ook voorkomen bij snelstromende beken. Het probleem is echter dat je in een levendig wateroppervlak een verzopen vlieg slecht ziet.

 

Hoeveel bindpatronen er van een mug bestaan is bij lange na niet te schatten want het zijn er gigantisch veel. Voor het vissen in reservoirs is een mugimitatie ook heel populair maar vliegvisser knopen voor die visserij nog liever een muggenlarf aan de leader. In Engelse tijdschriften die over het vliegvissen en binden gaan staan regelmatig bindpatronen van muggenpoppen. Meestal is dat een imitatie die zich aan het ontwikkelen is en een verdikte thorax heeft.

 

Dergelijke imitaties zijn te maken met een body van floss dat je met nagellak afgewerkt, maar nog simpeler lukt het met acetaat floss. Dat floss smelt als het met aceton wordt ingesmeerd. De materiaal opgave en het bindpatroon vind je hieronder.

Mugje

mugje

Materiaal

Haak : Tiemco TMC100 nummer 14 - 16

Binddraad : Zwart 10/0

Ribbing : Microtinsel, zilver M 6/0 Uni-Products

Body : Foamstrip, zwart van 2 mm Crepla gesneden

Vleugel : Fly Wing II grijs in vorm geknipt en van aders voorzien met een watervaste

viltstift

Hackle : Patrijsfibers in dubbinglus

Thoraxdekschild : Foamstrip, zwart van Crepla omwikkeld met pauwenfiber

Thorax : Rest van pauwenfiber van het thoraxdekschild

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het Microtinsel en de foamstrip in. Maak van strip de body, tot achter het haakoog en zet dat vast met de binddraad.

 

Rib de body met het tinsel en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het in de vorm geknipte vleugelmateriaal op en bind daarna het Thoraxdekschild in en twee pauwenfibers. Maak nu een dubbinglus met patrijsfibers. Wikkel de pauwefibers om het dekschild en maak van het overige de thorax en de fibers achter het haakoog vast. Leg het thoraxdekschild over de thorax, maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Green moquito

green midge

Materiaal

Haak : Tiemco TMC100 nummer 14 - 16

Binddraad : Bruin 8/0

Ribbing : Met bruine viltstift op foamstrip

Body : Foamstrip, insectgroen van 2 mm Crepla gesneden

Vleugel : Twee toeven van ‘The Magic Spinner Wing’ vezels, of witte Atron

Hackle : Patrijsfibers in dubbinglus

Thoraxdekschild : Foamstrip, insectgroen Crepla

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng die naar de haakbocht en bind de foamstrip in die je snijdt van een Crepla vel dat bovenop bruin is gekleurd. Maak van de strip de body, tot achter het haakoog en zet dat vast met de binddraad.

 

Zet nu de twee toeven ‘The Magic Spinner Wing’ voor de vleugel op in, bind dat in een V-vorm. Zet dat met kruiswindingen vast. Bind daarna het thoraxdekschild in en maak een dubbinglus met patrijsfibers. Bind de lus in achter het haakoog en zet het eind van de lus achter het haakoog vast. Leg het thoraxdekschild over de patrijs hacklefibers en zet dat ook achter het haakoog vast. Maak twee afbindknopen.

 

Red larva

red larva

Materiaal

Haak : Tiemco TMC2488 nummer 12 – 14

Binddraad : Zwart 8/0

Ribbing : Dun koperdraad

Body : Rode floss

Vleugelvormen : Twee kalkoenen biots

Thorax : Rode floss

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng die naar de haakbocht en bind de koperdraad en het floss in. Maak van het floss de body, tot achter het haakoog en zet dat vast met de binddraad. Bind nu de biots in onder de body in en leg ze aan weerszijden van de thorax.

 

Zet ze vast achter het haakoog. Bind van rode floss een ovale thorax. Maak afbindknopen die ook de kop imiteren. Lak met nagellak het geheel af en laat de lak drogen.

 

Black Midge pupa

black midge pupa

Materiaal

Haak : Tiemco TMC2488 nummer 12 – 14

Binddraad : Zwart 8/0

Ribbing : Dun koperdraad

Body : Zwarte floss

Vleugelvormen : Twee kalkoenen biots

Thorax : Zwarte floss

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng die naar de haakbocht en bind de koperdraad en het floss in. Maak van het floss de body, tot achter het haakoog en zet dat vast met de binddraad.

 

Bind nu de biots in onder de body in en leg ze aan weerszijden van de thorax. Bind van rode floss een ovale thorax, leg de biots voor en achter langs de thorax en zet ze achter het haakoog vast. Maak afbindknopen die ook de kop imiteren. Lak met nagellak het geheel af en laat de lak drogen.

 

Red larva

red larva

Materiaal

Haak : Tiemco TMC206BL nummer 14

Binddraad : Zwart 8/0

Ribbing : Dun koperdraad

Body : Rode floss

Vleugel vorm : Witte Antron toef

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng die naar de haakbocht en bind de koperdraad en het floss in. Maak van het floss de body, tot achter het haakoog en zet dat vast met de binddraad. Rib de body met het koperdraad en zet dat achter het haakoog vast. Bind nu een toef achter het haakoog in. Maak afbindknopen die ook de kop imiteren.