Streamers binden zonkerstrip streamer

Dit verhaal gaat over het binden van streamers want als het herfst gaat worden breekt de tijd aan dat er gesnoekt gaat worden. Vliegvissers doen dat doorgaans graag met grote streamers en een pittige hengel waarmee ze een achtlijn kunnen werpen. Het zou ook met lichter materiaal kunnen, maar dat is afhankelijk van een aantal factoren.

 

Een streamer van het formaat van 15 cm, of soms groter, is met een lichte hengel met veel moeite te serveren en dan mag er geen wind staan, want dan lukt het niet meer.  

 

In september worden door veel vliegvissers voorbereidingen getroffen voor het snoeken. Vaak ben ik elf eind september ergens in het buitenland, maar als ik hier ben struin ik tot eind september begin oktober toch nog allerlei stekjes af om nog wat voorn te vangen. Daarvan heb ik er nog een aantal en ik ben daar  heel zuinig met het verstrekken van informaties waar die zijn want voor dat je het weet is het er druk.

 

Nog voordat de herfst begint worden er nieuwe en andere of andere streamers gebonden en achter de vice vangen we dan vaak de grootste snoeken. In het begin oktober, kan het nog heel lastig zijn om met de streamer te vissen. In de weteringen en sloten van een polder zijn strek begroeid en kroos en leliebladen maken het vissen lastig en door het wier veranderd een streamer vaker in een plantenvanger wordt dan we willen.

 

Om dan voor een groot deel aan die ergernis te ontkomen zullen we met streamers moeten gaan vissen die zo zijn gebonden dat de haakpunt beschermd is door bucktail of een andere voorziening. In een streamerdoos zullen dan ook verschillende typen moeten zitten. Afhankelijk van de nacht en dagtemperatuur verdwijnt het groen in oktober en gaat het vissen beter. Er kan dan ook dieper worden gevist.

 

 landschap

 

Als we het binden van streamers vergelijken met het binden van de kunstvliegen waarmee we op forel vissen, is dat simpel. Vooral de streamers die we inzetten voor het vissen op forel, zijn doorgaans het zelfde in materiaal opbouw en bindwijze. Zoals ik al eerder in een bijdrage schreef, kan je een streamer zelfs binden van uitgeplozen paktouw van sisal. Je bind een pluk in, knip het op lengte en…je vangt er snoek mee. Ik heb een collega gehad die een dot poetskatoen op een staaldraadje bond waaraan een dreg zat. Hij ving er snoek mee!

 

Dit is het bewijs dat het niet moeilijk hoeft te zijn. Vliegvisser maken het vaak ingewikkelder dan nodig, dat is bekend, simpele streamers vangen dus ook snoek. Als snoek er zin in heeft pakt hij alles en is niet kieskeurig. Het volgende voorbeeld ook wel interessant. We stonden eens kippen te slachten bij een boer waar ik ongeveer veertig kippen had lopen.

 

De bedoeling was om hanen te fokken voor het vliegbinden. Iets wat geen navolging verdient, want dat is niet zo simpel als het lijkt. Tijdens het slachten gooide Siem, de boer waar ik de kippen had, een kop van een geslachte kip in het water waaraan nog hackles zaten. Die lag er niet lang want toen die net in het water lag te dobberen ritste een snoek de kop van de oppervlakte. De vis zag er een prooi in.

 

Overigens is die snoek nooit boven komen drijven omdat het leven had gelaten. Het is bekend dat graten en botten zonder problemen in een snoekenmaag verteerd worden. Eendenkuikens en die van andere watervogels zijn dus ongewild een prooi voor snoeken.

 

Bindtruckjes

Streamers binden we graag op grote haken, nummer 8/0 en 6/0 zijn favoriet, hoewel de eerste maat niet door Gamakatsu gefabriceerd worden. Voor deze haken heb ik een uitgesproken voorkeur. Partridge heeft jaren lang de John Holden haken gefabriceerd in de maten 8/0 en 6/0. Dit waren geweldig goede haken voor het binden van streamers; ze zijn dun van draad, bloedscherp en heel strek.

 

Helaas zijn ze niet meer te koop maar ik heb gelukkig nog een grote voorraad haken van dit type haak. Momenteel is de Ad Swier streamer haak hot onderwerp in het leveringsprogramma van Partridge dat sinds enige tijd niet meer in handen is van Mustad omdat het merk verkocht is. Door leveringsproblemen en de hoge verkoopprijzen heeft Partridge aan populariteit ingeboet de slag verloren.

 

Een van de meest belangrijke factoren bij het binden is dat het binddraad goed vast zit op de haaksteel of tube van een tubefly. Als later het materiaal kan draaien is een streamer waardeloos. Dat is de reden dat dit goed vast gezet moet worden bijvoorbeeld met secondelijm, vliegbindlak blijkt heel vaak niet te werken. Bedenk dat bij het inbinden van bucktail een vrij dik gedeelte ontstaat. Als je dat vastpakt en je draait of trekt daar aan bestaat de kans dat er een vrij grote trekkracht plaatsvindt, zodat je het materiaal verschuift.

 

Bucktail is favoriet voor het binden omdat het een vullende eigenschap heeft maar slapper materiaal zoals bontstrippen bewegen veel beter bij het binnenvissen. Die hebben een verleidelijke actie.

 

zonkerstrip streamer

 

Een krans van bucktail van een herl heeft echter een grote waterverplaatsing die door snoek direct wordt waargenomen bij het vissen.

 

 bucktail krans

Een bucktail herl maken gaat op de volgende manier 

 

Knip een pluk bucktail en plaats dat in een papierklem

 

haar in koprdraadlus scheef 

Maak een lus van dun koperdraad en smeer die in met dikke, vloeibar was. Dat plakt veel beter dan een wasstift. Plaats het bucktail in de lus en houd de lus horizontaal, als je de lus ineen draait zoals hieronder te zien is, anders gaat het scheef hangen en is het indraaien van de lus heel lastig.

 

 bucktail in koperdraad

 Knip de bovenzijde recht af en draai dan de lus ineen.

 

Een streamer die gebonden is met een combinatie van beiden, dus bontstrippen als staart een krans van bucktail, is dus zeker zo gek nog niet.

 

Na verloop tijd als een streamer vaker gebruikt is heeft bucktail de neiging om plat te gaan liggen, in de lengte van de haaksteel. Er zijn twee manieren omdat te voorkomen. Je kunt van bucktail een herl maken en in lus van dun koperdraad brengen die je dan ineen draait. Dit niet zo gemakkelijk maar wel te doen, mits het haar goed in de lus verdeeld wordt en de instructies aanhoud. De herl kan je dan om de haaksteel wikkelen zodat er een krans ontstaat.

 

Bedenk wel dat lang bucktail haar een grote lucht weerstand geeft waardoor het werpen lastig kan zijn. Je kunt in plaats van dat lange haar het korte haar van een bucktail in een koperdraadlus zetten. Zelfs het kunststof haar leent zich voor deze methode.

 

Een tweede methode is het gebuikt van rubbertjes. Met behulp van een holpijpje van 8 of 10 mm, te koop in een gereedschapzaak, kan je kleine ronde rubbertjes slaan uit een dikke binnenband van een auto, motor of brommer. Daarin brand je met een hete naald een gaatje, of je boort dat in het rubbertje. Vervolgens schuif het op de haaksteel en breng je er achter en voor een binddraad wikkeling aan die je vastzet met lijm.

 

 rubbertje

 

Haar of bucktail bind je tegen het rubbertje aan waardoor het uit gaat staan. Het zal duidelijk zijn dat het veel meer uit staat als je het heel strak tegen het rubbertje aan bindt.

 

Een krans van haar om de haaksteel kan je ook binden van een dwars gesneden zonkerstrip zoals bij de streamer op de foto. Het haar is korter maar heeft wel een goed vullende eigenschap waardoor een goed waterverplaatsing ontstaat. Je kunt dan één of twee gewone bontstrippen als staart in binden en wat glimmer spul. Overigens is het verstandig om elke streamer met wat glimmer te binden. Daardoor valt de vlieg goed op.

 

Kunststofvezels zijn te kust en te keur verkrijgbaar. Het is fraai materiaal maar vaak is dat wat stug zodat het niet zo heen en weer wappert, en niet zo verleidelijk beweegt als bijvoorbeeld bontstrippen. 

 

Streamers worden wel eens voorzien van een kop van polyester, die ook nog eens links en rechts van glas- of plasticogen worden voorzien. Ze zien er aantrekkelijk uit, maar bedenk dat een kop van polyester zwaar is en de ogen nog eens een aandeel hebben in het gewicht. Daardoor zinkt een streamer veel sneller dan nodig is.

 

Voor het vissen in diep water kan dat een voordeel zijn, maar in de polder is het meestal niet dieper is dan 60 cm en soms nog veel ondieper. Dan is dat snelle afzinken ongunstig. De streamer pakt dan sneller vuil of zit vast en moet ook sneller worden gevist. Gewichtsverhoging druist dus tegen alle theorieën in, want een streamer moet juist langzaam binnen gevist worden. Dat is de kracht van dat kunstaas.