Thorax vliegen

Het is intussen al weer jaren geleden dat ik met mijn zoon in de Vöckla ging vissen. Daar ontmoette we aan het water een Italiaanse vliegvisser. Doorgaans volgt tijdens zo’n kennismakingsgesprek een uitwisseling van  kunstvliegen en ook dit keer ging dat zo.

 

De Italiaan gaf mijn zoon een aantal vliegen die hij thoraxvliegen noemde.  Het bleken vliegen te zijn die geen hackle hadden.

 

 

Ze zagen er prefect uit, maar na verloop van tijd was het drijven niet meer zo goed. Ze absorbeerde dan water. We moesten ze dan goed drogen en ook flink vetten anders dreven ze niet. Op de vleugel en staart na, waren  de vliegen van dubbing geboden. De thorax bestond uit een ruige uitgeborstelde dubbing.

 

vlieg

 

 

De vliegen hadden een staart van fibers en een spentvleugel van Antron. Toen en ik denk nu nog, zijn er velen in de veronderstelling dat Antron drijft. Dit is echter een misvatting. De meeste kunststofvezels zijn zwaarder dan water. Zonder invetten drijft Antron slecht. Destijds waren er geen soortgelijke materialen die veel beter waren, zoals het Aero Dry Wing van Tiemco. Dit vezelmateriaal is hol, zodat dit het wel drijft.

 

Het neemt niet weg dat het idee van die Italiaan zo gek nog niet was. Zoals vaker het geval is, waren de vliegen de aanzet voor een nieuw idee;  variatie van die Thorax vliegen.

 

De vliegen van de Italiaanse vliegvisser vond ik functioneel, maar wel wat beperkt. Imitaties, die met een spentvleugel gebonden zijn, stellen namelijk het laatste stadium voor van een eendagsvlieg. Het moment als ze met gestrekte vleugel op het wateroppervlak liggen, en gestorven zijn. Dan nog worden ze met graagte door salmoniden genomen.

 

Het leek me dat die Thoraxvliegen ook anders gebonden konden worden. Die zijn wel afwijkend aan die van de Italiaanse vliegvisser, maar drijven wel beter.

 

Een andere invalshoek

Het idee voor een variatie op die thoraxvliegen was om ze spaarzaam en anders te hackelen. Belangrijk was ook om het silhouet sterker te laten spreken als ze op het water werden geserveerd.

 

De eerste bond ik met een struisvogelfiber om de thorax en daar omheen werd een heel korte hanenhackle gewikkeld. De vlieg ziet er wel goed uit, maar het drijfvermogen was nog steeds niet zoals ik wilde. Struisfibers worden eigenlijk voor natte vliegen en nimfen gebruikt en blijven lang vochtig. De vliegen moesten ook goed gevet worden. Ondanks dat, heb ik met die vliegen succesvol geëxperimenteerd en er ook vis mee gevangen.

 

Dat idee verwaterde, omdat mijn aandacht gericht was op andere zaken, totdat ik die Thoraxvliegen laats weer tegen kwam in een oude vliegendoos.Tijdens het binden ontstond er weer een nieuwe variatie; thoraxvliegen met een CdC hackle in plaats van een struisvogelfiber. Daardoor wordt een korte hackle gebonden. CdC is vettig en drijft beter dan een struisfiber.

 

Nu moet ik zeggen dat ik in de afgelopen jaren wel meer kunstvliegen heb gezien die gebonden zijn met CdC waartussen een hackle wordt gebonden. Toe der tijd was het een noviteit. Het idee is toch maar ‘uit de kast gehaald’, uitgewerkt en volgens dit systeem variaties gebonden. Door gebruik te maken van verschillende kleuren CdC en hackles zijn verschillende variaties mogelijk waardoor toch weer andere droge vliegen ontstaan.

 

Thorax vlieg (oorspronkelijk patroon, van de foto)

 

Materiaal

Haak                           : Tiemco TMC 100 nummer 14- 12

Binddraad                  : Bruin 8/0

Staart                          : Bruine hackle fibers

Body                          : beige dubbing

Vleugel                      : Lichtbruine Antron, bunch ingebonden

Thorax                       : Uitgeborstelde bruine, ruige dubbing

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Zet nu  het vleugel materiaal op, breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin beige dubbingmateriaal aan. Bind daarvan een korte  body, bind de lus om de vleugels tot achter het haakoog, terug en weer naar het haakoog. Zet de dubbinglus vast met de binddraad. Wikkel nu de dubbingloop terug over de lengte van de thorax. Maak twee afbindknopen en lak die af en knip de vleugel op de gewenste lengt .

 

 

 

 

 

Thoraxvlieg met grijze struisfiber

Met struis fiber

 

Materiaal

Haak                           : Tiemcc TMC 100 nummer 14 - 12

Binddraad                   : donkerbruin 8/0

Staart                           : Cock-de- Leon hacklefibers

Ribbing                       : Dikke gele binddraad of floss

Body                           : Hare Ear

Vleugel                       : Licht grijze ADW, bunch ingebonden

Hackle                        : Cree hackle met korte fibers

Thorax                        : Grijze struisfiber

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind nu 2 mm achter het haakoog de ADW toef in voor de vleugel. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en rib de body met het flos. Zet het materiaal  vast met de binddraad. Wikkel eerst de struisfiber in en daar omheen spaarzaam de hackle, zet de punt van de struisfiber  achter het haakoog vast. Maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Thoraxvlieg met CdC fibers

Grijze CdC.

Materiaal

Haak                           : Tiemco TMC 14- 12

Binddraad                  : Bruin 8/0

Staart                          : Cock-de-leon, bruin gevlekt

Ribbing                       : Gele floss

Body                          : beige dubbing

Vleugel                       : Lichtgrijze ADW

Hackle                        : Kote Ginger hackle

Thorax                        : Lichtgrijze CdC fibers in dubbinglus

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Bind nu 2 mm achter het haakoog de ADW toef in voor de vleugel. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en een stuk gele floss. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan, bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel. Rib de body met het floss.

 

Zet het materiaal  vast met de binddraad en bind de hackle in. Maak een dubbinglus met CdC.  Wikkel eerst de lus  in en bind daar omheen spaarzaam de hackle. Zet het einde van de lus en de punt van de hackle achter het haakoog vast . Maak twee afbindknopen en lak die af.

 

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast.

 

Zet nu  het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Maak een dubbinglus met CdC fibers, wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.