Vernieuwend

Niet zolang gelden had ik een gesprek met een bekende winkelier over het binden van vliegen en materialen. Hij vertelde dat hij voortdurend op zoek was naar vliegbinders die vernieuwd zijn. Overigens is hij zelf geen vliegbinder.

Vernieuwend zijn; een begrip dat heel rekbaar is, want wat is nu echt vernieuwend? Dat vernieuwend zijn en die nieuwe materialen zijn van belang om de aandacht te trekken voor zijn beroep en zaak, voor hem heel belangrijk natuurlijk.

Het is een feit dat vliegbinders constant op zoek zijn naar nieuwe materialen waarmee men een ultieme vlieg kan binden, één waar je altijd en op elk tijdstip vis mee vangt. We zijn daar altijd weer naar op zoek, op zich is dat niet zo vreemd, alleen de universele vlieg bestaat niet.

Vliegvissers willen veel vangen en als het kan ook heel grote vissen. Ze vergapen zich aan de foto’s van vliegvissers die steeds maar weer met knoepers van snoeken of forellen in de bladen of op Facebook staan afgebeeld. Het lijkt er op als of ze vliegvisser zich steeds weer opnieuw willen bewijzen hoe goed ze zijn in het vliegvissen. Het gaat zover dat het bijna medelijden opwekt. Maar het gaat nog verder.

Sommige zijn verbaast als iemand nog geen snoek heeft gevangen van over een meter, of trekken hun neus op voor een voorn van 18 cm. Maar de intentie van het vliegvissen ligt anders. Het genieten en de beleving geven vele malen meer voldoening, het vangen is een belangrijke bijkomstigheid. Ik schreef er al eerder over.

 


Hiermee wil niet zeggen dat ik zelf niet graag grote en veel vis wil vangen op een dag. Ik koester de dagen dat het niet op kon en de een na de ander ving, het zijn er niet veel. Ik vis al zo’n dikke vijftig jaar en heb al heel veel mee gemaakt, maar relativeren is en blijft belangrijk.

Nieuwe materialen

Als er iets nieuws is willen we dat ook hebben en daar mee aan de gang gaan. We willen immers niet achter blijven. Dat komt onder andere omdat we misschien trendvolgers zijn. Winkeliers hebben daar invloed op, want die willen graag hun spullen verkopen.
Zo nu en dan komen er noviteiten in het aanbod van materialen die opvallen zoals de laatste; het UV2 materiaal. In de praktijk blijkt dat sommige nieuwe materialen van invloed kunnen zijn hebben op het vangen van vis.
Als we bezien wat er in de afgelopen tien jaar aan aanbod van wat nieuws is geweest blijkt dat dit toch wat tegen valt. Soms moet er een bindtechniek bedacht worden om materialen in de praktijk op de juiste wijze toe te passen. Daarbij dient in ogenschouw te worden genomen of die wijze ook degelijk genoeg is zodat een vlieg niet na één vangst ondeugdelijk is geworden of dat die verzwaard wordt als we de body van de vlieg insmeren met iets. Er kan simpel aan voorbij worden gegaan met de woorden ‘dat valt wel mee’, of te door zeggen ‘ maar ik heb wel altijd goed met zo’n vlieg gevangen’ dat is dus niet open staan voor de realiteit.
In de manier van binden zijn echter wel ingrijpende veranderingen te bespeuren. Dit is te danken aan de inventiviteit van vliegbinders. Zij verzinnen steeds weer handigheidjes, methoden en andere zaken om andere vliegen en betere vliegen te binden. Wat daarbij opvalt, is dat niet altijd die bindtechnieken naar waarden worden geschat en dat is vreemd. Als iets nieuws wordt geïntroduceerd lijkt het slim om je af te vragen of het ook daadwerkelijk een verbetering is als je daar een vlieg of streamer mee bindt.
Ik zie soms ook vliegen die als kerstboom versiering beslist niet misstaan zo bont zijn ze. Bind geen vliegen omdat je zo nodig iets nieuws wilt binden, Van Beurden, de auteur van het boek ‘ Vliegen die vangen’ schreef op de achterflap van dat inmiddels niet meer verkrijgbare boek de wijze woorden; ‘Experimenteren en variëren, maar niet in het wilde weg, doch met begrip en verstand’. Een nadenkertje.