Vis eens met een tubefly

Misschien heb je ook die ervaring dat je zo nu en dan missers hebt als je gaat snoeken met een streamer? Als je het aantal missers optelt blijkt dat het er nogal wat zijn en de vraag reist misschien; hoe komt en wat kan je er aan doen?

 
 

Misschien komt dat omdat je met een enkele haak vist dat je te snel de haak zet? Of omdat de snoek lui is en de streamer wel pakt of nazwemt en alleen maar aantikt. Bij een aanbeet kan je gerust een moment wachten om de haak te zetten, want een snoek pakt meestal met een cirkelvormige beweging zijn prooi. Als je na een aanbeet een moment wacht mis je hem bijna niet. Bijna, want soms schiet een snoek toch nog los. Het blijkt echter dat het missen of niet haken, ook voorkomt als er met kunstaas wordt gevist. 

Omdat missen van snoek tegen te gaan binden sommige aan hun streamers een verlenging achter de haak in de vorm van een stukje staaldraad of iets dergelijks, waarna een dregje is vast gemaakt. Heel vaak blijkt dat een dreg beter haakt, dus dat schijnt te helpen.

Jan Schreiner schreef eens dat één haakpunt beter haakt omdat door de kracht van het zetten groter is op één haakpunt van de haak dan op de drie haakpunten van een dreg. Een daarin had hij groot gelijk. Alleen als een snoek maar net even pakt heb je met een drietand toch wel meer kans dat hij hangt. Als een dreg beter haakt zijn er meer mogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld met een tubefly vissen. Oorspronkelijk zijn ze bedacht om er mee op zalm en zeeforel te vissen. Dergelijk type vliegen worden dan niet zo groot gebonden, maar wel als je ze bind voor vissen op snoek.  Afgezien dat een tubefly beter zou haken of niet zijn er meer voordelen om er mee te vissen. Als je snoek hebt gehaakt kan je de vlieg naar voren schuiven waardoor die veel gemakkelijker is uit zijn muil te verwijderen is. Je zal hem dan ook niet zo gauw beschadigen als je de vlieg onthaakt met een tang.

Meestal vormt de dreg één verbinding met de tubefly door middel van een stukje isolatie kous. 

  

 

 

 

 

 

 

 

Op de foto is te zien dat het staaldraadje om de dreg is gelust. Over het oog van de haak wordt de isolatiekous geschoven en de andere zijde schuif je op het buisje van de tube fly. Je kunt dus de kous los maken, naar voren schuiven en het staaldraadje, waar de dreg aan vast zit, los maken. Je kunt de haken in een apart doosje bewaren en de tube flies in een spinnerdoos. Van de dreggen heb dan geen last als je ze daaruit haalt. Met dit systeem onthaak je ook sneller zodat de snoek ook veel sneller terug gezet kan worden.

Een tubefly is lichter dan een zware streamerhaak je kunt die dan ook langzamer vissen dat vooral in de wintermaanden veel beter is.

Je kunt een tubefly op een plastic buisje bindenvan een wattenstaafje, maar er zijn ook speciale buisjes te koop die stijver en wat harder zijn. Ze zijn er zelfs van messing, hoewel een vlieg die je daarop bindt  zwaarder uitvalt. Dat gunstig als je voor diep wilt vissen, maar in de polder en het begin van het seizoen is het vissen daarmee te ontraden, omdat je dan een vuilvanger hebt in plaats van een snoekvanger. De volgende foto is een montage te zien van een tubefly op een staaldraadje.

Hulpstuk voor het binden

Een tubefly kan je op een plasticbuisje binden van een wattenstaafje, een metalen buisje, of een plastic buisje die daar speciaal voor wordt verkocht. Buisjes passen niet in een vice maar er zijn special hulpstukken te koop waar een plastic buisje inpast.

 

In het gefotografeerde hulpstuk past een staafje waaraan een verdikking zit. Op de dunnere uitvoering pas een buisje. Je kunt het buisje ook op een dikke de naald schuiven die je dan in het hulpstuk klemt. Op het oog van de naald, waardoor een draad gestoken kan worden, klem je dan het buisje.

Voor mijn vice, gemaakt in een vestiging van een groot bedrijf in Eindhoven, heb ik een speciaal hulpstuk waarin een plasticbuisje past. Deze vice is volgens tekening door een gewezen vismaat gemaakt, hij lijkt op een Renzetti. Zoals blijkt zit daar een speciale kop in.

Als je het haar of hackles wil laten uit staan kan je op het buisje een toprubbertje schuiven of een rubbertje dat in de winkel wordt verkocht waar je vliegbindmateriaal kunt kopen. In het artikel dat over streamers gaat staan aanwijzingen hoe dat in zijn werk gaat.

Als je met een tubefly gaat vissen knijp dan wel de weerhaken van de dreg plat, dan vis je humaner en…het onthaakt veel gemakkelijker. Bind eens een tubefly en vis er mee. Je zult zien dat ze effectief zijn en dat je er goed snoek mee kunt vangen.