Dubben over dubbing?

Een tijdje terug kreeg ik een vraag van een vliegbinder die informeerde of een Tups Indispensable ook met roze wol of zijde gebonden kan worden. In het basis patroon wordt dat opgegeven. Wol en zijde zijn uitstekende materialen alleen nemen die materialen wel vocht op. Als je graag met droge vliegen vist wil je daar dan ook zolang mogelijk daarmee vissen zonder dat die vlieg zinkt.

 

 

Als er eenmaal vocht in een lijfje van een vlieg zit moet je hem drogen maar of het vocht er dan ook echt uit is blijft de vraag. De laatste jaren wordt voor het dubben alleen nog een was stift gebruikt om de draad in te wassen zodat de dubbing er aan blijft kleven. Dat gaat goed maar na verloop van tijd wordt het was hard in de stift en kleeft het niet meer als in het begin toen de was nog nieuw was.

Honderd vijftig jaar geleden werden er geen wasstiften gebruikt maar vloeibare was voor het aanbrengen van dubbing op een binddraad. Vloeibare was kleeft enorm en als je dat wat ruim op de binddraad smeert dringt het in de dubbing.

 

Het verdwijnt ook niet zo snel en een droge vlieg drijft daardoor ook heel lang goed op het water drijven. Dat ouderwetse gedoe was nog zo gek nog niet. Het was bij mij in ongenade geraakt. Als zo’n flesje met vloeibare was om valt heb je een enorme toestand vandaar dat ik, vanwege het gemak ook overgegaan ben naar een wasstift, maar om voor sommige dubbing aan te brengen heb ik het weer in ere hersteld.

Grove dubbing zoals zeehondenbond laat zich ook veel beter aanbrengen met vloeibare was. Gelukkig heb ik daar nog wat van maar ik heb intussen wel aan FDF Flies voor Flyfishing (even Googelen) gevraagd of dat spul nog steeds leverbaar is. Er is voor weinig geld een klein flesje vloeibare was te bestellen bij het bovengenoemde bedrijf.