Waarom een Sedge emerger?

Er wordt vaak gesuggereerd  dat het binden van sedge emergers een hobby van me is. Helemaal waar, maar daar is wel een reden voor. Het is niet alleen omdat ik het zo leuk vind, er zijn andere en belangrijkere argumenten.

De volgende zin kwam ik een tijd geleden in het blad ‘American Fly Tyer’ tegen,  die spreekt boekdelen. Je hoeft niet eens goed Engels te kennen om de inhoud te lezen en te begrijpen.

 

tekst uit Fly tyer copy.jpg

Vrij vertaald staat er: Vissers spenderen een groot deel van hun vistijd met volgroeiden Sedge imitaties, maar forel eet meer de nimfen. Sedgelarven gaan na verloop van tijd naar de wateroppervlakte waar ze veranderen in volgroeide dieren. Met hun behaarde delen aan hun poten zwemmen ze naar de wateroppervlakte. Tijdens die tocht zijn zeer aantrekkelijk als voedsel voor vis.

Een groot percentage doet dat, hoewel er ook nimfen zijn die in het water naar de oever kruipen. Als ze bereikbaar zijn voor vis, zullen ook die door vis worden opzocht en gegeten worden.

emerger.jpg

Kwetsbaar zijn ook de volgroeide sedges die in duik nemen in het water, naar de boden zwemmen en daar hun eierenpakket droppen. In het voortreffelijke boek ‘Caddisflies’, van Garry Lafontaine heeft hij daar uitgebreid over geschreven. De volgende tekening geeft daar een indruk van.

TEK_2_duikende sedge.jpg

Vreemd genoeg heeft de emergervorm en ook de duikende Sedge nooit veel aandacht gekregen. De afgelopen jaren zijn er echter bindpatronen bedacht die voor beiden insecten vormen in de praktijk effectief blijken te zijn.

Emergers niet nieuw

De ontdekking dat vis emergers aantrekkelijk vinden is niet nieuw. Circa honderd jaar geleden is dat al vastgesteld door de Britse advocaat G.E.M.Skues.

In die tijd moesten ze het vinden in de vistechniek om de opwaartse gang van emergers na te bootsen. Er waren nauwelijks materialen voorhanden om een zwevende- of een drijvende imitatie te kunnen binden. Dat is namelijk lastiger dan vaak wordt aangenomen.

Als een emerger in de wateroppervlakte drijft, kan ze zo worden gebonden dat ze goed opvalt. Het vissen met een goed zichtbare en hoog drijvend imitatie is vergelijkbaar met het vissen met een droge vlieg. Vissen met een zwevende creatie is vergelijkbaar met het nimfvissen.

Bindtechniek

Van een foamstrip zijn uitstekende drijvend type te binden. Een voorwaarde is echter dat het foam volume hoog genoeg is. Het inbinden van een onderbody van een foam strip kan een oplossing zijn.

E 39 Sedge em. extended copy.jpg

Het ligt anders als het om zwevende typen zal gaan. Die kunnen met een foambody op een haak worden gebonden, alleen hebben die nimfen of emergers dan wel een rond lijfje.

Voor bepaalde typen is dat perfect, alleen als je een platte brede body wilt dat met foam lastig te verwezenlijken. Lang geleden heeft dat thema me al bezig gehouden. Ik wilde graag nimfen en emergers binden met een body verbreding, maar dan wel van licht en drijvend materiaal. Dat bleek niet zo eenvoudig te zijn. Een speurtocht door het assortiment vliegbindmateriaal leverde niets op. Na lang piekeren heb ik toch een oplossing gevonden.

E 41Caddis emergering (on hook) copy.jpg

Het mogelijk met stukjes middenpen van veren een body te verbreden, op dezelfde wijze zoals een body met looddraad wordt verbreed. Er is denk ik geen materiaal dat daar beter voor geschikt is. Het witte merg in de pen heeft een hoog drijfvermogen, denk maar eens aan de duikelaars van vroeger waarmee we viste. Die werden geknipt uit pauwenveren. Dat witte merg in de pen zit ook in de dunnere slagpennen die bijvoorbeeld uit een eendenvleugel komen.

Eerst wordt een veer ontdaan van de fibers links en rechts en vervolgens worden er kleine stukjes geknipt. Aan de uiteinden knip je schuine kanten, zodat het binddraad en bindmateriaal er gemakkelijker oploopt. Omdat de middenpennen van dik naar dun uitlopen kan je kiezen wel stuk je neemt, voor een kleine of grote nimf of emerger.

Je brengt nu eerst het binddraad op de haaksteel waarna je met secondelijm de veer stukjes er tegenaan legt en vastzet met binddraad. Om de body verbreding bind kan je dan de body binden die heel licht is. Op die wijze en met dit materiaal kan je verschillende typen zwevende nimfen binden.

N 46 Flat en Floating copy.jpg