White wolf

Het is voorjaar en dan verwacht je geen artikel over een snoek streamer zou je zeggen, helemaal mee eens, waren het niet dat de vlieg in dit verhaal wat bijzonders is; namelijk een UV2 streamer. Al geruime tijd ben ik bezig met dat UV2 materiaal omdat het iets speciaals en anders is.

 

Enige tijd terug ontving ik van Spirit River, het bedrijf waarvoor ik soms vliegen voor ontwerp, een monsterzending van dat spul. Al eerder had ik UV2 materiaal gehad waar een witte kalf staart bij zat.
Nu kan je met het haar van een kalfstaart fraaie natte vliegen en kleine streamers binden maar het haar is niet zo goed voor grote snoekstreamers. Bovendien zijn de mogelijkheden met de kleur wit beperkt voor kleinere vliegen. Binnenkort zullen de buck tails op de markt komen maar bij gebrek moest ik me behelpen met het korte witte haar. Toch kreeg ik het idee om daar deze streamer van te binden, de White wolf die je in dit artikel ziet. Op zich niet zo bijzondere vlieg totdat je hem in het licht van een UV black lite ziet; want dan hij valt hij enorm goed op. Zoals bekend wordt het ultra violet licht ook door de zon voortgebracht. Het menselijk oog ziet dat normaliter niet, dat tegenstelling tot vissen en andere dieren die het UV- licht op grote afstand waarnemen, zoals bijen die dat zien van de voor ons onopvallende bloemen.
Het blijkt echter dat lichte materialen en de lichtere en geverfde materialen het beste zijn en het UV goed opnemen, daardoor komt het effect het beste tot zijn recht.

Al heel vaak is geschreven dat een streamer op moet vallen bij het vissen op snoek, het zijn de bewegingen, het materiaal en de visser die dat ook doen. Zoals op de foto blijkt is het opvallendste van deze streamer het UV2 materiaal. 

 

UV streamer onder black lite

Maar er zijn nog andere voordelen met de White wolf. Een streamer die dik vat veel wind als die  gebonden is met veel bucktail of ander haar,. Daardoor is ze lastig te werpen en… wanneer staat er bij ons geen wind? Die dagen zijn er niet veel. Een ander voordeel is dat de White wolf zelf nog met een lichte vliegenhengel kan worden weg gezet. Ook met een spinhengel is deze streamer te werpen.

Constructie

Zoals blijkt is de White wolf in de matuka stijl gebonden, een manier die de Aboriginals hebben bedacht. Zij gebruikten alleen geen haar maar een deels gestripte veer van een roerdomp die ze op de haak bonden, daarmee viste zij in de meren van Nieuw Zeeland.
De matuka stijl heb ik in het verleden al gebruikt voor de Mellow Yellow en werkt uitstekend want deze streamer is ook te gebruiken als het waait. Voor de staart van de White wolf zijn twee geverfde UV2 hackle punten gebruikt. Voor het proefmodel heb ik een langstelig haak gebruikt van Partridge met de code CS15 nummer 4. Dit type zal waarschijnlijk niet meer te koop zijn, maar elk ander type met een lange steel kan natuurlijk ook gebruik worden. Helaas kan ik niet zeggen wat de resultaten zijn met vissen want het snoekseizoen is gesloten. Je mag nog wel op snoek vissen maar niet in bezit hebben, zo luidt de visserijwet. Ik vind dat overigens een slechte wijziging want snoek paait af in maart af en sommige vrouwtjes zitten nog vol kuit. Als je dame vangt is het niet ondenkbaar dat het kuit er uit loopt als je haar beet pakt en dat gaat me te ver. Ik heb veel liever dat daar jonge snoekje uitkomen. Dus nu maar wachten op de tijd dat het weer mag.

 


Materiaal

Haak               : langstelig CS 15 nr. 4 of Gamakatsu 5013F nr. 6/0
Binddraad        : pink UTC 140
Staart             : rose hackle punten UV2
Body              : pink chenille
Vleugel           : toeven wit haar uit een kalfstaart UV2 (www.vliegvisshop.com)
Hackle            : rose UV2 hackle een of twee slagen voor de vleugel
Kop               : pink UTC 140


 
Bindwijze

Klem de haak in de vice. Zet de binddraad in het midden van de haaksteel op, zet het vast met secondelijm en wikkel het naar de haakbocht. Bind het staartmateriaal in. Bind het chenille in en toeven wit haar uit een calf tail UV2. Na elke toef een of twee windingen chenille inbinden. Rib de body en zet dat steeds met de binddraad vast. Wikkel voor de hackle voor vleugel, een of twee windingen. Maak een kop van de binddraad en lak die af.