Yellow Jezebel

Er zijn al heel veel snoekstreamers verzonnen waarvoor verschillende bindtechnieken gebruikt zijn. Bontstrippen, bucktail, haar, hackles en vezelmateriaal dat wordt terug gevouwen, iets nieuws kan je eigenlijk niet meer bedenken. Binders zijn heel inventief geweest als het daarom gaat.
Ondanks die verschillende methode, is het binden van streamers heel eenvoudig, ondanks de kleine problemen die je soms daarbij kan hebben. Een ervan is het inbinden van materiaal dat kan gaan draaien als de vlieg klaar is en je kunt het materiaal draaien na visvangst maakt hem dat onbruikbaar Je kunt dat voorkomen door het binddraad in de secondelijm op de haaksteel op te zetten, dat is een oerdegelijk manier en het zit echt vast.
Bij deze Jezebel is gekozen voor yakhaar dat wordt terugvouwen, als dat voldoende lengte heeft leent het zich daar goed voor. Vanzelf sprekend kan je die truc ook uithalen met kunststof vezels.
Zoals gezegd is voor deze Jezebel voor van lang haar gekozen, het haar van een Yak dat ik als monster kreeg van Patrick van Dessel die in België die een goed gesorteerde winkel heeft en vliegbindmateriaal verkoopt (zoek op internet allfish). Hij staat op 22 en 23 november met een stand op de beurs in Putten Be die georganiseerd wordt door de FVV, die beurs mag je niet missen. Het Yak haar dat ik gebruik heb is enorm lang, wel 25 cm, en heeft een UV2 behandeling ondergaan waardoor het extra opvalt in het water. Voor deze Jezabel is geel haar genomen maar niets weerhoud je om de streamer in een andere kleur te binden.

Yellow Jazebel

 

 

Materiaal
Haak  : 8/0 langstelig
Binddraad  : Zwart, UNI-Product Big Fly B
Staart  : Twee gele Grizzle hackles, rug aan rug ingebonden
Ribbing  : Groene Lurex
Body  : Turquoise, cactus chenille   
Vleugel  : Yak haar UV2, ingebonden en per toef dubbel geslagen, met Spectra Mylar
Kop   : Zwart, met nagellak

Bindwijze
Klem de haak in de vice. Smeer de haak in met secondelijm en zet de binddraad in de lijm op. Wikkel het naar de haakbocht. Bind de hackles voor de staart in. Zet de lurex op en het cactus chenille, maak daarvan de body, tot 5 mm achter het haakoog, zet het eind van de lus vast. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu een toef Yak haar op, sla dat terug en zet het vast met de binddraad. Herhaal dat een aantal malen totdat de vleugel ontstaat. Zet links en rechts van de vleugel toeven turquoise Spectra Mylar in. Gebruik secondelijm om het verschuiven van binddraad tegen te gaan. Maak afbindknopen en lak die af mat zwarte nagellak.