Zo maar een paar vliegjes

Het is niet ondenkbaar dat een dergelijk artikel vaker op de site zal worden geplaatst. Dat kunnen dan verschillende bindpatronen zijn van allerlei soorten vliegen. Ze zijn verzonnen, of gezien in verschillende Nederlandse en buitenlandse periodieken, boeken of op Internet. Ik zal er een gewoonte van maken om een bronvermelding aan te geven. Het kan zijn dat sommige vliegen kleine wijzigingen hebben ondergaan en iets afwijken van het standaard patroon, omdat dat een verbetering zou kunnen zijn.

 

Bij de materiaal opgave staat doorgaans een kleine toelichting of helemaal geen tekst. Normaliter worden alle bindpatronen getest, alleen met sommige kunstvliegen in deze rubriek is vaak nog niet of slechts weinig gevist. De oorzaak is dat ze meestal zo nieuw zijn dat we daarvoor nog niet de gelegenheid hebben gehad.

 

Er zullen ook vliegen worden opgenomen van mij, of medewerkers van FFinfo. In de toelichting zal dan wel geschreven worden wat daarmee onze ervaringen zijn, waar we met de vliegen gevist hebben en waarop.

In de laatste aflevering van het onvolprezen Engelse blad ‘Fly Fishing & Fly Tying’ zag ik een serie zeer ‘smakelijke’ nimfen die voor het vissen op vlagzalm kunnen worden ingezet. We hebben er een aantal van opgenomen.

Winter Brown copy.jpg

Winter Brown

Haak               : Kamasan 8175 nummer 12 – 16 (of soortgelijk)

Binddraad        : Beige

Body               : Rood Glo Brite (fluorescerend ) nummer 4 (Veniard) Hackle : 1 of 2 windingen van een snip hackle (in het originele bindpatroon).

Ik nam lichtbruin gevlekte fibers van een hennenhackle

Thorax            : Pauwenfiber

Kop                : Rood binddraad

Bindbeschrijving

Plaats een haak in de vice, bind een halve streng Glo Bright in en bind daarvan de body, tot ca 2,5 mm voor de kop. Plaats de hackle fibers in een dubbinglus, draai de lus in een en bind die twee windingen om de haaksteel.

Zet een pauwenfiber op, maak daarvan de thorax en maak enkele afbindknopen. Bind van rood draad de kop, maak weer afbindknopen en lak die af.

 

 

Jim's killer copy.jpg

 

Jim’s killer

 

Haak                   : Kamasan B100, nummer 16 of 10 -12 (of soortgelijk)

Binddraad            : Zwart

Verzwaring          : Dun looddraad of koperdraad

Ribbing               : 14/00 nylon voor het vastzetten van dekschild

Body                  : Mix van hazen bont met oranje SLF

body                  : Claret of fiery brown dubbing

Dekschild            : 3 mm strip Embossed Pearl film (Veniard)

Thorax               : Claret dubbing of donkerbruin

 

Bindbeschrijving

Plaats een haak in de vice en wikkel dun koperdraad om de haaksteel. Zet nu een stuk 14/00 nylon op en de strip Pearl film. Maak een dubbingmix van hazen dubbing en oranje SLF, breng dat in een dubbinglus en bind daar de body van (3/4 lengte van de haaksteel). Leg de strip Pearl film op de body en zet dat voor de body vast.

Rib de body met het nylon en zet het nylon met de binddraad voor de body vast.

Plaats Claret dubbing in een dubbinglus en bind daarvan de thorax. Knip de bovenste haren weg. Maak van binddraad de kop, door wat afbindknopen en lak die af. Pluk de dubbing aan de onderzijde van de nimf er wat uit.

 

Lawton's Pink nymph copy.jpg

 

 

Lawton’s Pink nymph

Haak                    : Wide gape, 1x lang nummer 10 – 14 (of soortgelijk)

Binddraad             : Beige

Verzwaring           : Dun koper of looddraad

Staart                  : Lange haren van een hazenoor

Ribbing                : Goud draad

Body                   : Mix van olijfgroene dubbing met hazenbont

Thorax                : Mix, zoals de body, maar met 10% fluorescent roze         dubbing uitgeplozen met een borsteltje.

Thoraxdekschild    : Strip van bruin/olijfgroene Thin Skin

 

Bindbeschrijving

Plaats een haak in de vice en wikkel dun koperdraad om de haaksteel. Bind een dunne toef hazenharen voor de staart in en zet nu een stuk gouddraad op..

Maak een dubbingmix van hazen dubbing en olijf/groene dubbing. Breng dat in een dubbinglus en bind daar de body van (1/2 lengte van de haaksteel). Rib de body met het gouddraad.

Leg een 3 mm brede strip olijf groene Thin Skin op de haaksteel en zet dat met de binddraad vast.

Maak een dubbingmix, zoals voor de body is gebruikt en meng daar wat oranje dubbing door heen. Bind daarvan de thorax

Leg de Thin Skin strip over de thorax en zet dat achter het haakoog vast. Maak een aantal afbindknopen en lak die af. Pluk de dubbing aan de onderzijde van thorax er wat uit.

 

 

Zliver Ghost copy.jpg

 

 

Zilver Ghost (patroon Wim α)

 

Haak                : 1,5x lang nummer 14 – 12 (of soortgelijk)

Binddraad         : Zwart

Verzwaring       : Koperdraad

Tag                 : Ovaal zilvertinsel

Ribbing            : Idem

Body               : Zwarte SLF, taps gebonden

Hackle             : Zwarte hackle

Kop                 : Rode binddraad

 

Bindaanwijzingen

Plaats een haak in de vice en wikkel dun koperdraad om de haaksteel. Bind een stuk smal, ovaal zilver tinsel in en bind daarvan een tag (staartstuk).

Plaats in een dubbinglus zwarte SLF, draai de lus ineen, bind van de dubbing de body (tot ca 1.5 mm voor het haakoog). Rib de body met het overige ovale zilver tinsel.

Maak een dubbinglus met hanen hacklefibers, nog beter zijn fibers van een hennenhackle, en draai de lus ineen.

Bind de lus enkele slagen in, breng bij elke winding de fibers naar achteren. Maak een aantal afbindknopen en lak die af.