Zo maar wat nimfjes?

Hoeveel bindpatronen van nimfen zullen er bestaan? Het is aantal is allang niet meer te schatten. Vissen met een nimf is meestal niet zo in trek bij hen die  nog niet zo lang vliegvissen. Zij vissen liever met de droge vlieg. Als een vlagzalm een vlieg van het wateroppervlak snapt vinden ze dat een lust voor het oog, ze hebben gelijk.

Kleinere forellen doen dat soms met veel misbaar. Daarentegen grotere vissen nemen een vlieg bedachtzaam en aan een kleine ring kan je meestal al zien of het een vis van formaat is. In de praktijk is vastgesteld dat het percentage insecten dat vis van de oppervlakte neemt circa dertig procent is. Het grootste deel van hun voedsel vinden ze onder water. Dat in ogenschouw genomen kan het  rendement veel groter zijn als je met een nimf vist. Dat houdt dan  in; meer vis vangen.

 

Beetregistratie

Dat de populariteit van het nimfvissen of met natte vlieg niet groot is heeft vaak te maken met de beetregistratie. Als je zonder een beetverklikker vist heb je wat ervaring nodig om een aanbeet te zien. Je kunt echter op de leader een beetverklikker zetten waardoor het beter zichtbaar is. Een andere mogelijkheid is om met een gevlochten leader te vissen. Als je het  dikke deel invet blijft die in het oppervlak van het water  liggen. Wanneer het water niet te wild loopt en gezichtsvermogen niet na laat, is een aanbeet goed waarneembaar.

In Noorwegen gebruiken vliegvisser en visgidsen vrij grote beetverklikkers als ze in de snel stromende stukken vissen. Over het formaat was ik verbaast.

 

Beet indikator.jpg

 

Zulke indicators wordt door Orvis geleverd, maar zij maken ze van drijvend vezelmateriaal (bijvoorbeeld van Aero Dry Wing) en vetten die van te voren in, zodat het drijfmiddel goed intrekt. Traditional Hengelsport heeft ze of kunnen ze bestellen. Het vissen in die snelstromende passages is lastig vandaar die het formaat. Het is een feit dat in die snelstromende stukken water juist de grote vlagzalmen huizen.

Imitaties

In het verleden was ik sceptisch over het vissen met kunstvliegen die een Sedge imiteren die een koker met zich mee zeult. Dat is veranderd toen ik de maaginhoud van vissen heb gezien. Daaruit bleek dat ze wel degelijk kleinere sedges met een koker met ‘huid en haar’ doorslikken. Het percentage Sedges larven, met of zonder koker, is in verhouding tot eendagsvliegen nimfen vele malen groter.

Daarom is het verstandig om ook daarvan imitaties bij je te hebben. In een vorige bijdrage, die op de site staat, is zo’n imitatie van een Sedge met koker afgebeeld.

Die zag ik het blad ‘Fly Fishing & Fly tying’staan. Ze is gebonden van naturel hertenhaar en als goudkopnimf. Door de kraal zinkt de vlieg goed af, zodat je hem ook diep kan vissen. Op de bodem waar die dieren te vinden zijn.

Met een ander kleur hertenhaar, of materiaal, kan je verschillende variaties binden. Niet alle sedge larven nemen kleine steentjes om daar een behuizing van te maken maar ook kleinen stukje hout en takjes.

Een aantal jaren gelden zag ik een bekende Limburgse vliegvisser fibers van een fazant op een binddraad spinnen. Daardoor ontstond een ruig geheel, het imiteert een koker die gemaakt is van kleinen takjes. Dat is niet simpel, maar met kort geknipte fibers, een dubbele dubbinglus en vloeibare was is het te doen. Uit het voorgaande blijkt de Sedge larven en volgroeide insecten een niet te onderschatten voedsel bestanddeel voor salmoniden is.  In deze bijdrage is een aantal voorbeeld van nimfen opgenomen als voorbeeld.

 

Brown case Caddis

Brown Caddis case.jpg

Materiaal

Haak          : Langstelige haak met wijde bocht, nr. 14 – 12.

Kraal         : 4 mm kraal, goudkleurig.

Verzwaring: Looddraad op haaksteel, vastgezet met secondelijm.

Binddraad : Bruin 8/0.

Body        : Bruin hertenhaar, met zwarte stippen.

Keelhackle: Toef hackle fibers van een Patrijs.

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Maak achter het haaloog een dikke takeling van binddraad en leg een afbindknoop. Breng daar wat lijm op en schuif de kraal over de takeling er op. Breng wat secondelijm op de haaksteel en wikkel een loodraad in de natte lijm. Knip een toef herten haar, leg dat op de haaksteel en wikkel daar twee slagen binddraad. Trek de draad strak, zodat het haar uit gaan staan. Herhaal dat enige malen, totdat er een body ontstaat en knip die in model. Maak twee afbindknopen, bind een toef Patrijs hackles fibers in en trim die. Maak een serie  afbindknopen

 

Case Caddis

Case Caddis.jpg

Materiaal

Haak         : Langstelige haak met wijde bocht, nr. 14 – 12.

Kraal        : 4 mm kraal, zilverkleurig.

Verzwaring: Looddraad op haaksteel, vastgezet met secondelijm.

Binddraad : Bruin 8/0.

Body        : Fibers uit een fazantenstaart in een dubbing lus.

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Maak achter het haaloog een dikke takeling van binddraad en leg een afbindknoop. Smeer daar wat lijm op en schuif de kraal over de takeling. Breng wat secondelijm op de haaksteel en wikkel een loodraad in de natte lijm.

Knip een toef fazantenfibers circa 8 mm lang. Breng was op de binddraad en maak een dubbinglus. Maak een tweede lus en draai die om de eerste heen voor de degelijkheid. Herhaal dat als de lus te kort blijkt te zijn. Maak van de  dubbinglus de body. Maak een serie  afbindknopen

 

Black nimf

Black nimf.jpg

Materiaal

Haak       : Langstelig nr 14 – 12 wide gape.

Binddraad: Zwart 8/0.

Staart       : Patrijsfibers.

Ribbing     : Zilverdraad.

Bodydek   : Pearl Uni-Glo M # 10 van Uni-Products.

Body         : Zwarte grove dubbing.

Thoraxdekschild: Dun leer met glitter of Black Thin Skin.

Thorax       : Ovaal van zwarte dubbing.

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel een verzwaring op de haaksteel. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Bind twee stukken Pearl in en een stuk zilverdraad. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Leg de stukken Pearl strak over de body. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugeldek vast op de haak  en breng de binddraad achter het haakoog. Dub de binddraad met zwarte dubbing , maak een dubbinglus en draai die ineen. Wikkel de lus naar de body en terug, zodat er een ovale thorax ontstaat. Leg het dekschild strak over de thorax  en zet die achter het haakoog vast. Maak  afbindknopen en lak die af.

 

Biot Nimf

Bioet  nimf.jpg

 

Materiaal

Haak                 : Langstelig nr. 14 - 12.

Binddraad          : Bruin 8/0

Staart                : Patrijsfibers.

Ribbing             : Zilvertinsel.

Body                 : Beige dubbing.

Thoraxdekschild: Beige kalkoenenbiot.

Thorax              : Ovaal, beige dubbing.

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel een koperdraad verzwaring op de haaksteel en zet die vast lak en daad. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Bind een stuk tinsel in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad.. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  een rond geknipte biot in en breng de binddraad achter het haakoog. Dub de binddraad met beige dubbing, maak een dubbinglus en draai die ineen. Wikkel de lus naar de body en terug, zodat er een ovale thorax ontstaat. Leg het dekschild strak over de thorax  en zet die achter het haakoog vast. Maak  afbindknopen en lak die af.