Het boek 'Belgische vliegen' van Hugo Martel

In Nederland kennen we geen lange geschiedenis in het vliegvissen en binden van kunstvliegen. Het vliegvissen ons begon bij ons omstreeks 1954 toen ontdekt werd dat voorns de kunstvlieg namen. Hier na is het langzaam in een stroomversnelling gekomen.

 

Onze zuiderburen kennen een veel langere geschiedenis in het vissen met de kunstvlieg. Ze hebben dat onder meer te danken aan het feit dat daar gelegenheid voor is in de Ardennen en in het Frans sprekende deel van België.

 

Waar een aantal fraaie riviertjes en beken stromen waarin forel en vlagzalm voorkomt. Jaren geleden trok dat al de aandacht van vliegvissers.In het voortreffelijke boek ‘Belgische vliegen’ dat Hugo Martel heeft geschreven en in eigen beheer heeft uitgegeven, kan je daarover lezen.

 

Geschiedenis van Belgisch Vliegen

In het boek staat een stuk geschiedenis geschreven, rijkelijk geïllustreerd met oude foto’s. Het is daardoor bijzonder interessant en een kleinood geworden waar je eigenlijk niet aan voorbij kan gaan. De nostalgie druipt er van af, en daar houd ik van. Hugo heeft van het boek echt werk gemaakt, de geschiedenis uitgediept en vastgelegd. Er staan allerlei informaties in.

 

Op bladzijde twintig staat een foto van mijn vriend Guido Vink waar hij met Charles Ritz op staat, deze foto is gemaakt in 1974. Tevens staan in het boek de castingprestaties vermeld van Guido die niet alleen zijn sporen verdiend met wedstrijdwerpen, hij kan ook uitstekend vliegvissen en vliegen binden. Dat weet ik uit ervaring.

 

In het boek staan oude foto’s van bekende rivieren en waarop de vangsten staan afgebeeld die vroeger zijn gemaakt van vlagzalm, forel en zalm. Ze geven weliswaar een verspilling weer van te veel mee genomen vissen, maar dat was gebruikelijk voor die tijd, zo ging dat toen nu eenmaal.

 

Vanaf bladzijde dertig zijn er in het boek klassieke en bekende kunstvliegen opgenomen die actueel zijn en waarmee momenteel gevist wordt. Hugo Martel is een zeer ervaren vliegvisser die weet waar hij het over heeft, dat merk je wel als je het boek leest. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van het vliegvissen zal dit boek zeker een aanwinst zijn.

 

Geen minpunten dus? Misschien toch een paar, want ik vind het jammer dat bij veel bindpatronen geen vliegen zijn afgebeeld. Die zijn nu per vier stuks opgenomen in één afbeelding. Omdat het boek er gelikt uitziet hadden die foto’s eigenlijk niet bij de bindinformaties mogen ontbreken. het is beslist een aanrader.

 

Het boek ‘Belgische vliegen’ kan je bestellen bij Visboeken.nl