Hoeveel hackles zitten op een goede skin?

Ongeveer vijftig jaar geleden kreeg ik een catalogus toegestuurd van het Amerikaanse bedrijf Herter dat overigens al lang ter ziele is. Bij dit postorder bedrijf was alles te koop op het gebied van de jacht, je kon er een schietgeweer bestellen maar ook gereedschap om hagel patronen te vullen, je kon het niet verzinnen wat ze niet hadden.

 

Niet alleen voor de jacht hadden ze een enorm assortiment, ook voor het vliegvissen was er een enorm keuze. In deze catalogus, dat eigenlijk een omvangrijk boekwerk was, stonden ook nog nuttige informaties zoals hoeveel het aantal hackles op een goede skin van 1e keus moeten zitten.

 

Voor beginnende vliegvissers/binders, zoals wij in die tijd waren, was dat heel interessant. Vooral voor het binden van kleinere vliegen want we droomde ervan om op den duur ook het avontuur beleven van het vissen op forel en vlagzalm.

 Hanenbachtahl.jpg - 847.06 kB

 Op deze plek in de Hahnenbach ving ik mijn eerste beekforel, 25 cm lang

 

In begin viste we alleen maar op rietvoorn waarvoor we grote Palmers gebruikten die gebonden waren op langstelige haken nummer 10 of 8. Een grote voorn had daar geen moeite mee want die namen zo’n vlieg moeiteloos.

 

Zoals gezegd, het zou pas kritisch worden als we kleien vliegen wilden gaan binden. Goede skinnen waren er bijna niet en als er een zending skinnen binnen kwam bi een winkelier in Den Haag werden gelijk de goede eruit gehaald of gereserveerd voor zijn vriendjes. Op mijn Puch reed ik naar Amsterdam om bij Jos Peeters Hengelsport of zijn zoon Henk skinnen te kopen, vaak reed ik naar Ronald Fenger op de Noordsingel in Rotterdam of naar andere win-kels die vliegbindmateriaal verkochten. Destijds waren dat de mensen die verstand van zaken hadden, bij de overige winkeliers was dat niet zeker.

 

Meestal kwamen de skinnen uit India of China, ze waren vaak van matige kwaliteit voor het binden van de vliegen die we wilde binden. De skinnen werden in bulkverpakking aan de firma Orvis geleverd en zij selecteerde zelf en wat goed was werd dan voor veel geld verkocht in Amerika, want daar zaten vliegbinders de zelfde problemen van goede skinnen.

 

Toen er eenmaal fokkers waren die hanen genetisch gingen manipuleren werd het aanbod langzamerhand groter en de kwaliteit ook beter. In Nederland werden in de zeventigerjaren Metz geleverd, eerste en twee keus skinnen die de toets van kritiek best konden doorstaan. Ondanks dat er weleens een wat mindere tussen zat.

 

Hoe Herter aan informaties kwam over het aantal hackles op een skin had waarschijnlijk te maken doordat ze ook pakjes losse hackles verkochten en daarvoor een hackleskin kaal had-den geplukt en geteld? In hun catalogus stond een tekening - verderop afgebeeld - waarop het  aantal staat vermeld van verschillende veren en veertjes voor kunstvliegen die op haak 22 t/m 6 gebonden zijn geschikt.

Nu kan ik me voorstellen dat je dat niet gaat controleren als je een nieuwe skin koopt, maar het is wel een van de nuttige indicaties kunnen zijn waaraan een goede skin moet voldoen.

 

Zitten er genoeg kleine hackles op een skin en zijn die van de goede lengte? Als ze te lang zijn kan je die niet gebruiken om een vlieg te binden voor het vissen op forel en vlagzalm. De vlieg, gebonden met een te grote zijfibers, zal buiten proportioneel zijn en geweigerd worden, zal zelfs niet goed drijven. Vlagzalmen, nog kritischer den forel, laten zo’n vlieg voor wat het is. Dus zal aan het binden van zulke kunstvliegen aandacht moeten worden besteed.

Het aantal veertjes op een skin nummer 2 of 3 zal ongetwijfeld minder zijn dan van een met de classificatie Grade 1 (eerste keus). Daar zitten ook veel meer kleine hackles op die je kan gebruiken voor piep kleine vliegen. Let wel, een heel goed skin van 1e keus kost dan ook het nodige, mits je die al kan kopen want ze zijn zelden.

 

Whiting en andere leveranciers selecteren zelf en zijn zeer kritisch. Mijn favoriete merk skinnen zijn van Kough, Bill Kough is misschien wat minder kritisch, maar zijn skinnen zijn uitstekend en aanmerkelijk goedkoper.

 

In de eerste druk van mijn boek ‘Vliegbinden & vliegvissen’ staat een soortgelijk tekening, maar door een drukfout is overzicht niet zo als het zou moeten, het is nu aangepast.

Hackles-op-een-skin---klein.jpg - 155.71 kB