Natte vlieg of kleine streamer?

De vlieg beneden op de foto is gebonden op een langstelige haak nr. 6, en is behoorlijk fors, als die natte vlieg zou worden genoemd. Gezien de haak is het eerder een streamer. Nu hebben wij vliegbinders uit Nederland en België een duidelijk ander beeld voor ogen als het om een streamer gaat.

 

Dat komt omdat we voor het snoekvissen wel andere formaten gewend zijn. 

 

streamer

 

De vlieg van de foto is niet bedoeld om er mee op snoek te gaan vissen, maar wordt ingezet voor het vissen op forel en vlagzalm. Ik weet dat grote forel, zowel vlagzalm ze met graagte neemt. Mits goed gevist kan daar ook baars en snoekbaars mee worden gevangen, hoewel ik zelf met deze vlieg mee daar weinig ervaring mee heb.

 

Bedenk dat niet in elk viswater in het buitenland met zulke vliegen gevist mag worden, dus let wel op de bepalingen. Meest staat die doorgaans op de vergunning aangegeven.

 

Voor de vleugel van de streamer op de foto heb ik bewust het haar genomen uit een geverfde eekhoornstaart. Niets of niemand houd je tegen om daar het haar van een kalfstaart voor te nemen.

 

Dat geeft een wat levender indruk dan het strakke haar uit de eekhoorn staart. Let wel, er ontstaat daardoor wel een ander bindpatroon.

 

Wat je ook verkiest neem dun haar voor de vleugel. Het voordeel van het haar uit een eekhoornstaart is dat het slap wordt als het nat is, dat heeft het net die actie zoals een klein aasje dat heeft.

 

Haar van een kalfstaart is gemakkelijker in te binden en… blijft ook goed zitten, d.w.z. het haar houdt je niet tussen je vingers als je er aan trekt.

 

Dat ligt wat anders als je het haar inbindt uit een eekhoorn staart. Zonder enige voorziening kan je de middelste haren er moeiteloos uittrekken omdat het zo glad is. Het is daarom een must om het uiteinden van een toef haar, dus daar waar je het inbindt, in te smeren met celluloselak. Je weet wel die lak uit het potje met het gele etiket van Giorgio Benecchi.

 

Wat je ook verkiest neem dun haar voor de vleugel. Het voordeel van het haar uit een eekhoornstaart is dat het heel slap wordt als het nat is, dat heeft het net die actie zoals een klein aasje.