'Vliegenpraat'   nr.3

Sedge nimf

Imitaties van Sedges en hun nimfen mogen in een vliegendoos niet ontbreken. Nimfen van een sege zijn te vinden langs de oevers, tussen stenen en de bodem van bijna elk viswater. Volgroeide dieren komen op warme dagen en in de avonduren uit hun schuilplaatsen. Meestal verstoppen ze zich onder bladeren van overhangende boomtakken en struiken. Als je aan het vissen bent moet je maar eens aan een tak schudden. Dan vliegen ze een moment op en kan je ze zien. Op de takken paaien de insecten en vliegen daarna naar de oppervlakte van het water, zetten zich daarop en droppen hun eieren pakket. Bij voorkeuer doen ze dat in de traag stromende, bijna stilstaande stukken van een beek of rivier langs en langs de oevers. Er zijn sedges die in het water duiken en naar de boden gaan om daar hun eieren te droppen.

Na verloop van tijd komen uit de eieren larven die een verschillend leven leiden. Sommige bouwen een kokertje dat ze met zich mee zeulen, andere maken een behuizing vast aan grote stenen. Er zijn ook nimfen die een net maken om daar micro-organismemee mee op te vangen waarvan ze leven. Van dit laatste type is de afgebeelde sedge nimf een imitatie. Omdat ze bij de boden tussen stenen leven moet de imitatie diep worden gevist en is daarom een flinke loodraadverzwaring op de haaksteel noodzakelijk.

 

 

Materiaal

Haak                           : Sedge haak nummer 8- 10

Verzwaring                  : looddraad

Binddraad                    : bruin 8/0

Staart                         : grijze toef Antron

Ribbing                       : Fluor rib of fluorescerende groene wol

Body                          : groene dubbing

Thorax                        : bruin

Keelhackle                  : grove dubbing van een haas

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu  het vleugel materiaal op en bind daarna de hackle in. Wikkel de hackle achter en voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast, maak twee afbindknopen en lak die af.

 Nr. 3 Sedge nimf