Silver liner

snoek met reel

Of de kleur van een streamer ook werkelijk invloed heeft op de vangst van snoek, blijft een vraag. Er worden veel bonte streamers gebonden. Veel vliegvissers die met een streamer op snoek vissen hebben voorkeur voor bepaalde kleuren. Ik moet bekennen dat het mij net zo vergaat, want ik heb een uitgesproken voorkeur voor geel.

 

Een streamer met gele fluorescerende bucktail gebonden, want daar geloof ik in. Jaren lang heb ik dan ook met mijn Mellow yellow gevist en er veel snoek mee gevangen. Zo nu en dan viste ik met een vlieg die met andere kleuren bucktail  waren gebonden maar kwam tot de conclusie dat het vaak daarmee net zo goed ging.

 

Geloven in waar je mee bezig bent is een belangrijke bijkomstigheid voor succesvol vissen, niet alleen als je op snoek vist. Er zijn van die dagen dat het niet wil. Je hebt dan een volger of vangt een klein snoekje. Soms wordt er dan wat anders aan de leader geknoopt, maar het blijkt maar al te vaak dat het dan daar ook niet mee lukt.

 

Om dan een conclusie te trekken dat die nieuw gebonden vlieg niet werkt is eigenlijk te voorbarig. Sommige snoeken graag met een zwarte streamer en die keuze blijkt vaak niet verkeerd. Zwart schijnt een aantrekkingskracht te hebben op snoek, misschien dat een zwarte streamer op een grondeling lijkt.

 

Levend aas vissers weten uit ervaring dat een grondeling een extreem grote aantrekkingskracht heeft, dat je daar ook altijd wel mee vangt. Het idee van de Silver liner is gebaseerd op een grondeling of donkere vis. De silver liner is een streamer die gebonden is met verschillend materialen, het is een combinatie van met zwart natuurlijk haar, kunststof vezels en bucktail.

 

Om hem op te laten vallen heeft hij een body van zilver chenille dat geribd is met parelmoer kleurige spectraflash chenille. Zoals op de foto is te zien heb ik op de dikke kop aan weerszijde twee plakogen aangebracht. De kop is afgewerkt met epoxy. Zelf geloof ik niet zo in de meerwaarde van ogen, maar het oog wil ook wat.

Zilver liner

 silver liner

Materiaal

Haak                       : langstelig met wijde bocht 8/0 of 6/0

Binddraad               : zwart 3/0

Staart                     : zwart haar, naturel of kunststof

Body                      : zilver, chenille

Ribbing                  : parelmoer, chenille

Vleugel                  : zwarte kunststoffibers, die of vier in fase ingebonden toeven.

                                Verrijk de vleugel met Holographic Flash (tinsel).

Keelhackle             : blauw, toeven bucktail

Bindwijze

Klem de haak in de vice. Smeer de steel in met secondelijm om het draaien van het materiaal tegen te gaan. Zet de binddraad achter het haakoog op en wikkel het naar de haakbocht n de nog natte lijm. Bind het haar voor de staart in. Zet zilver chenille en parelmoer chenille op. Maak het eerste body deel en bind een toef kunststof haar in en aan beide zijde van de body wat zilver glitter.

 

Maak het tweede body deel op de dezelfde wijze. Bind achter het haakoog, boven en onder de haak toeven zwart bucktail in. Zet weer links en rechts van de body toeven Spectraflash-haar (Krystal-hair) op. Maak een kraag van toeven blauw bucktail. Nu afbindknopen leggen en aflakken. Plak de ogen op de kop en werkt die af met epoxy. De afmeting wordt van de streamer en kop wordt door jou bepaald.