ahlkvist wapsSpeciale vliegen

 

In de honderdste editie van het VNV blad stond in een bijdrage ‘De Wonder-vlieg’ onder andere iets over de Gretting waarmee Ruben Groenendijk zo goed had gevangen in de Glomma.

 

 

Deze Gretting, een speciale creatie, had hij gekregen van een Noor. Wat er niet in het verhaal voorkwam was dat dit een ontwerp is van mijn Zweedse vriend Rolf Ahlkvist die een specialist is in het binden van vliegen met een balsa body.

 

 

 

Rolf is een professionele vliegbinder die in de middel ‘of no were’ woont van Zweden, in Dalamara nabij Vintjärn. Hij leeft overwegend van het binden van kunstvliegen, schrijft soms artikelen voor een Zweeds tijdschrift en vertaald ze ook. Via een relatie kwam ik aan zijn adres.

 

Tien jaar gelden bezig was met het manuscript‘Vliegbinders van 'Europa en hun europaboekkunstvliegen’. Het zou een boek worden waaraan heel bekenderominenten vliegbinders zouden meewerken van Europa. Van professionele binders kwamen 12 of 14 vliegen in het boek en van de amateurs 7 of 8 kunstvliegen.

 

Omdat het boek te omvangrijk is geworden, 780 pagina’s met 680 bindpatronen is het helaas nooit uitgegeven. Er staan vliegen is voor verschillend takken van vliegvisserij, voor het vissen op alle vissen die met kunstvliegen te vangen zijn. Voorn, alle salmoniden soorten en vis die in zee wordt gevangen.

 

Hoewel het boek nooit is uitgegeven heb ik wel een dummy van dat boek en…veel relaties overgehouden, onder andere Rolf Ahlkvist. Net zoals de anderen vliegbinders, die aan het boek meewerkten, stuurde Rolf mij een serie kunstvliegen met balsa body’s de Gjetting en deze de stinkbug. Niet alledaagse vliegen. Tevens kreeg ik er een interessant verhaal er bij.

 

ahlkvist stinkbug

 Eind augustus en in september komen in centraal Zweden massaal stinkwantsen voor die ook in het water terecht komen. Deze wants is bekend onder de naam Dolycoris baccarum, ook wel The Berry bug genoemd.

 

Of salmoniden worden aangetrokken door de lucht is de vraag, maar ze storten zich vol overgave op deze wantsen. In magen van gevangen forellen worden er dan soms dertig tot veertig van deze wantsen aangetroffen. Als ze er zijn is het dan ook heel effectief vissen met een imitatie die op de foto te zien is.

 

Deze creatie komt goed overeen met de silhouet van het echte insect. Het lichaam van de imitatie wordt van balsahout gemaakt en drijft dan ook voortreffelijk.

Omdat ik daar twijfels over had over het bestaan van dat insect, heb het laten natrekken door een vriend van me die als bioloog in Wageningen werkzaam was. Nergens op het continent van Europa komt dat insect namelijk voor en dat gaf wat twijfels, maar …het klopte als bus.

 

Door de vorm van het insect is die niet gemakkelijk die na te binden. Het probleem begint al bij de langgerekte, halfronden vorm. Met het materiaal op de foto lukt dat uitstekend. De imitatie op de foto heeft een balsa body, dat in de vorm is gemaakt en keurig gelakt is. Even achter de haak is een zwarte hackle ingebonden. Bij ons onbekend, maar in Zweden is deze vlieg waanzinnig populair. Dit zijn niet de enige kunststukjes die Rolf Ahlkvist bindt, ook zijn mierimitaties zijn heel fraai.