Van nimf tot emergerdeel 6 

Muggen zijn de laatste van de hoofdgroep, de twee vleugeligen die Diptera worden genoemd. Hun larven en poppen komen in deze bijdrage eveneens aan de orde.

 

Imitatie van een mug die in het water beland is en met uitstaande vleugels drijft

 

Bindpatroon van de mug

 

Materiaal

Haak                 : Tiemco type TMC 212 Y nummer 11 - 15

Binddraad          : Bruin 8/0

Body                  : Grijze foamstrip, op een dunne naald gebonden

Ribbing              : Bruin, met watervaste viltstift op de bovenzijde van het foamplaatje. Later daar een dunne strip snijden en daarvan de body binden

Vleugel              : Grijze ADW (Aero Dy Wing), dubbele bunch

Hackle               : Grizzle (iets over sized)

Thoraxdekschild : Grijs Crepla stripje

Bindwijze

Zet een dunne naald in de vice en wikkel om de naald een strip dun plastic gesneden van een broodzakje. Maak met secondelijm en de grijze Crepla strip een externe body (zie de beschrijving op FFinfo.nl of in het boek Vliegbinden & vliegvissen). Smeer de steel in met seconde lijm en zet daarin de body de haak vast met de binddraad. Laat circa 3 mm ruimte achter het haakoog. Bind nu een stripje grijze foam en de vleugeltoef in met kruiswindingen.Wikkel de hackle voor de vleugel, zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Leg het foamstripje tussen de vleugeltoef en zet het achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

De verschillende bijdragen ‘Van nimf tot emergers’ lijken misschien uitvoerig, maar er zou meer te vertellen zijn over nimfen, emergers en eendagsvliegen en andere dieren die interessant zijn om na te bootsen. Ik heb het bewust in delen gesplitst voor de leesbaarheid.

Insecten die eveneens het water nodig hebben om zich te muteren zijn muggen. De aanduidingen voor de verschillende vormen waaruit muggen komen is ook anders, we spreken over larven en poppen in plaats van nimfen en emergers. Deze insecten zijn van belang voor een vliegvisser, zeker voor degene die graag in een reservoir vissen want vaak wordt dan met en muggenlarf of pop gevist. Deze vorm van vliegvissen kent veel aanhangers omdat in zo’n forellenput heel grote vissen zijn uitgezet en te vangen zijn en dat imponeert velen. Gefotografeerd worden met een regenboogforel van 60 cm of groter schijnt het helemaal te zijn. Ieder zijn meug en wie deze visserij leuk vindt moet dat niet laten. Sorry, maar ik doe niet mee. Niet omdat ik daar op neer kijk, hoewel ik vliegvissers ken die dat wel doen, zij reizen naar Nieuw-Zeeland of Brits Columbia om zo’n grote forel te vangen. In Brits Columbia komen nog wilde salmoniden van dit formaat voor, maar lang geleden hebben de Britten forel uitgezet in India, Nieuw-Zeeland en Falkland eilanden die dan weer terecht zijn gekomen in Patagonia, zodat je je kunt afvragen of dat wel wilde vissen zijn. Om grote forellen in stromend water te vangen, ook die zijn uitgezet,  is veel lastiger nog afgezien of ze er wel zitten.

 

Een schitterende bruine forel gevangen in een rivier

Rode larven zoals die van de dansmug ( Chironomidae) zijn niet allen heel populair bij vaste stok vissers en aquarium houders, ook bij hen die in forellenputten vissen. Zelf op de rivier wordt daarmee gevist.

 


Bloodworm

 

Materiaal

Haak                : Mustad (2x strong) 80250 nummer 14, of soortgelijk

Binddraad         : Spider web

Body                : Stukje bloedrode Larva Lace, daarin rode Lurex, uiteinde dicht gesmolten met een aansteker. Vastgezet met secondelijm.

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice, smeer wat secondelijm in het midden van de haaksteel zet de binddraad in de lijm op. Knip een stukje bloedrode Larva Lace, breng daarin de Lurex aan en smelt de uiteinde dicht. Breng weer wat secondelijm op de binddraad aan en zet het Larva Lace daar tegenaan. Zet het vast met de binddraad en secondelijm. Maak afbindknopen en lak die af.

In buitenlandse tijdschriften zie je vaak het bindpatroon staan met de naam San Juan worm, die op vers de vase lijkt. Die wordt vrij fors gebonden. Rode larven van de dansmug zijn echter niet zo groot en hebben een lengte van circa 18 mm.

 

 

In het Amerikaanse patroon wordt rode chenille op een wikkeling van dun koperdraad gebonden. Maar het lijkt me dat chenille slap wordt als het water opneemt, dus zocht ik naar wat anders. De oplossing voor het binden van de bloedworm vond ik door in een stukje bloedrode Larva lace een rood, reflecterende tinsel in te voeren en de uiteinden samen te smelten.  Vervolgens werd een Tiemco haak type 29TMC2488H nummer 14.

 

Pop van een kriebelmug

 

Vrij simpel patroon van een pop van een kriebelmug

 

Materiaal

Haak                : Tiemco haak TMC100 nummer 12- 14

Binddraad         : bruin 8/0

Staart               : Grijs, toef Antron

Body                : Lichtgroene foamstrip

Ribbing             : bruin met watervaste viltstift

Thorax             : Lichtbruin, van een ruige dubbingdraad


Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Breng de binddraad naar de haakbocht en bind de toef staartmateriaal in. Bind een tapse foamstrip in en maak daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet het eind vast met de binddraad. Zet de dubbingdraad op en maak daarvan de thorax en zet het eind ook met de binddraad vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Tot zover deze serie ‘Van  nimf tot emerger’.