Czech nymphing

Op Facebook kwam ik een bericht tegen van de Vliegvisvereniging  Fly Out             

Ik heb wat met die club. Dat komt omdat ik jaren geleden een tekening voor hun logo heb gemaakt. Laatst kwam de club nog in het nieuws omdat een van hun leden, Rene Koops genaamd, op het wereldkampioenschap vliegvissen eerste werd. Voorwaar een prestatie!


In het bericht op FB was een promotie filmpje van YouTube opgenomen van Czech nymphing. Een omstreden manier van vliegvissen waar in het verleden nog wel eens wat om te doen is geweest en veel discussies over gevoerd zijn. Eigenlijk was dat vreemd omdat die manier van vliegvissen beslist niet nieuw was.

Misschien dat de illustratie in dit artikel vragen oproept. Het systeem dat de visser hanteert lijkt op Czech nimfen, zou de reactie kunnen zijn en terecht. De tekening is overgenomen uit het boek ‘The Masters on the nymph’ van J. Michael and Leonard M. Wright Jr. dat in 1979 is uitgegeven door Nick Lyons Books in New York het boek is soms alleen nog tweedehands te koop. In 1979 was het boek toonaangevend en dat is het nog steeds. Daarin staan heel nuttige informaties over vliegvissen en kunstvliegen met ideeën van en voor bindpatronen, een inhoud die nog steeds bijzonder interessant is. De illustraties in dat boek zijn van Dave Whitlock, zijn ook van uitzonderlijke kwaliteit die we van hem gewend zijn.
 
In 1979 had nog niemand ooit van Tsjech nimfen gehoord, toch lijkt het getekende systeem veel daarop. Het verschil is alleen dat de visser om zijn leader een looddraadwikkeling heeft gewikkeld om zijn nimf de nodige diepgang te geven, zodat hij die vlak over de bodem vist.
Een aantal jaren geleden werden vliegvissers geconfronteerd met een nieuwe ma-nier van vliegvissen dat ze in Tsjechië hadden gezien; het Tsjech nimfen. Er werd en wordt op deze wijze veel vis gevangen. Dat was wat.
Het duurde dan ook niet lang of er gingen vliegvissers naar Tsjechië om daar een cursus te volgen in die manier van vliegvissen. Het is effectief daar van af gezien, maar door velen werd en wordt het nog steeds gezien als een systeem waarmee men alleen maar vist vangt Ze vinden dat het niets met vliegvissen heeft te maken. Nu kan ik hun mening wel billijken, maar de discussie die op gang kwam sloeg  enorm door. Degene die er enthousiast over waren, werden door anderen afgebrand als of ze een doodzonde begingen. Dat is onzin, want iedereen maakt zelf uit hoe hij vist. Mijn persoonlijke mening is dat Tsjech nimfen nu niet bepaald mijn bezig is, maar dat doet er verder niet toe. Ik vind geen reden om iemand af te branden tot zijn enkels en ook nog te vergruizen.
Ik moet zeggen dat ik soms ook wel eens gebruik maak van die manier van vissen en ben niet de enige. Dar vraagt om toelichting. Ik vis graag met een droge vlieg, vaak nog liever met een emerger, omdat ik meen minder afhankelijk te zijn van de situatie waar ik vis. Er zijn passages in een rivier die zich uitstekend lenen om met de droge vlieg te vissen, maar ook stukken die hard, soms extreem hard stromen. Daar kan je het met een droge vlieg of lichte nimf wel vergeten. Ze stromen te hard.

 

Sommige stekken kan je effectiever bevissen met een kleine streamer of een grote verzwaarde nimf of… overslaan, maar dat wil bijna niemand. Vaak staan daar grote vissen.

 


Dan knoop je wat anders aan de leader en verander je de manier van vissen;  een verzwaarde nimf stroom afwaarts of opwaarts het aas serveren, ofwel Tsjech nimfen. We kunnen de conclusie trekken dat Tsjech nimfen beslist niet nieuw is en dat we er soms vaak gebruik van maken zonder dat te weten?