De Argen, vliegviswater van het Terrassenhotel Isny

Lang geleden, om precies te zijn 32 jaar, viste ik eens in de Argen die in Zuid Duitsland stroomt. Het adres waar je vergunningen kreeg vond ik in een Duits boekje. Destijds hadden we nog geen auto, dus gingen we er per trein daar naar toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Isny aan gekomen bleek dat de visrechten een hengelsport vereniging toebehoorde en bleek dat ik geen vergunningen kreeg. Die gaven ze alleen uit aan leden van die vereniging. De boerin, waar we een appartement hadden gehuurd, heeft uiteindelijk geregeld dat ik ze wel kreeg om te vliegvissen, onder die voorwaarden dat ik alle vangsten zou registeren. Dat was niet moeilijk en ik was heel blij dat ik in dat stuk water mocht vissen. Ik was bovendien de enige die daar in die veertien dagen kon vliegvissen, en had bijna een privé stuk water. Omdat in dat stuk water bijna niet gevist werd, waren de vangsten uitstekend. De herinnering van die visvakantie is me altijd bij gebleven, daarom wilde ik nog eens graag in de Argen vliegvissen. Van te voren had ik er op gerekend dat er in 32 jaar heel veel veranderd zou zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Duitsland is een relatief goedkoop vakantieland met aardige vliegvismogelijkheden, heeft uitstekende hotels en gasthuizen waar je nog goedkoop kunt eten en… Zuid Duitsland is niet zo ver weg. Gezien mijn gezondheidstoestand kwam dat goed uit.

 

 

 

 

 

 

 

Een groot voordeel is dat je je in de Duitssprekende landen verstaanbaar maken. Dit jaar was de keuze snel gemaakt en viel op het vissen in Duitsland en Oostenrijk. We boekten een week in het Terrassenhotel Hotel in Isny, dat ruim 24 km van de Argen en ander water beschikt. Nadat we gearriveerd waren bleek de hotelaccommodatie dik in orden te zijn. Wat wel opviel waren de kosten voor een diner die behoorlijk hoog waren, relatief veel voor Duitse begrippen. Voor een vier gangen diner wordt € 49.- gerekend en voor een gewone maaltijd circa € 19, -. Van andere gasten hoorden we dat de hoeveelheid karig was en dat ze hongerig van tafel waren gegaan. Voor ons een reden om in restaurants in Isny te gaan eten waar we € 14, - betaalde voor een diner. Dat waren dan wel geen vier sterren restaurants, maar wat we voor geschoteld kregen was uitstekend en ruim voldoende.

 

 

 

 

 

 

 

Het vissen

 

 

 

 

 

 

 

De eerste drie dagen was het weer slecht, het water hoog en bruin en kon ik het vissen wel vergeten. Ik heb die dagen gebruikt om het water te verkennen. Het hotel biedt de mogelijkheid om in circa 24 km water te vissen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om dat in een paar dagen te doen is onmogelijk, daar is meer tijd voor nodig. Het bleek dat er niemand was die mij een rondleiding kon geven. Ik moest het dus maar zelf uitzoeken waar de vismogelijkheden waren en water het toegankelijk was.

 

 

 

 

 

 

 

Eenmaal uitgezocht waar wat stekken waren, bleek al snel dat die bij andere vliegvissers ook in trek waren. Bij navraag bleek dat er geen rivier indeling werd gemaakt dus ieder voor zich en god voor ons allen.

 

 

 

 

 

 

 

Heel vaak bleek dan ook dat op de gevonden stekken s ’morgens vroeg al een auto stond van vliegvissers die daar al aan het vissen waren. Je zag ze ook niet, zodat je niet wist waar ze stonden en welke stukken rivier ze al bevist en doorwaad hadden. Het idee dat je in een stuk gaat vissen dat al af gegraasd en omgeploegd is door anderen is nu niet bepaald aantrekkelijk, dat wil toch niemand!

 

 

 

 

 

 

 

Omdat we in eind juni in hat hotel hadden geboekt, dus buiten de schoolvakantie, had ik het geluk in de week niemand aan te treffen dus heb ik donderdag en vrijdag bijna ongestoorde kunnen vissen en mooie forellen gevangen. Het weekend daarna was het duidelijk anders. Toen waren er ook andere vissers en moest je rennen om een stek te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

De vliegvis-gelegenheid zoals de Argen, andere rivieren en beken van het hotel staan bekend als de betere vliegvisstekken in Zuid Duitsland, dus worden die veel bezocht. Helaas is gebleken dat er vrij slordig wordt omgegaan met vliegvissers die het dan maar zelf moeten uitzoeken.

 

 

 

 

 

 

 

Zoals gezegd is de hotel accommodatie prima, hoewel bij het betalen bleek dat er € 70, - teveel op onze rekening was bijgeschreven. We zagen dat op tijd, nadat we daar op gewezen hadden werd dat zonder excuses gecorrigeerd. Wel erg slordig voor een **** Hotel.

 

 

 

 

 

 

 

(wordt vervolgd: zie ‘Naar Oostenrijk’)