De roep van het noorden

Dit is een cliché uitdrukking die je vroeger veel meer hoorde dan de laatste tijd. Er is een tijd geweest dat ik die uitdrukking niet goed begreep, maar weet intussen maar al te goed wat er bedoeld wordt.

 

Het komt er hier op neer, als je eenmaal in Noorwegen of Zweden geweest bent, dat je er steeds er weer naar toe wil. Toch zou ik het zelf anders willen definiëren. Het lijkt me dat je een virus oploopt als je eenmaal in het noorden bent geweest.

 

Dat steek na van loop van tijd de kop op en je krijgt dan weer het gevoel, de prikkel, dat je terug moet gaan. Wat dat precies is valt moeilijk te beschrijven. Het is misschien de eenzaamheid, de wonderschone natuur, de enorme ruimte of de stilte die daar aan treft.

 

2004_0827Image0070 copy.jpg

 

De natuur in het noorden is met niets is te vergelijken. Dat tref je niet aan in de meer gecultiveerde zoals Duitsland, het voormalige Joegoslavië of Oostenrijk. Die landen zijn minder uitgestrekt en drukker. Je kunt in Scandinavië op plekken terecht komen waar je nauwelijks iemand aantreft.

 

Groep E meer.JPG

 

 

 

Je kunt daar rendieren tegenkomen, elanden of andere dieren zoals bevers.

 

Groep E 8  rendier.jpg

 

 

Je bent weg uit het hectische bestaan, weg van drukte in het westen. En… je kunt er ook heel goed vissen, water genoeg. Soms sta je daar een dag alleen in een rivier en zie je maar vissers. Het vliegvissen is ook totaal anders dan in de landen om ons heen, en goedkoper als je het vergelijk met Oostenrijk.

 

 

Erik.jpg

 

In Scandinavië wordt geen vis uitgezet, er is een natuurlijk bestand aan wilde forel en vlagzalm.

 

 

vlagzalmen.jpg

 

Ze zijn soms lastiger te vangen. Je wordt ook geconfronteerd met het probleem; waar moet ik beginnen? Maar geen zorg, er is altijd wel iemand die je op weg helpt.

 

Als je in Duitsland of Oostenrijk gaat vissen kunnen ze al bijna altijd wel zeggen waar je moet zijn, omdat de beheerder van het water elke stek kent. Veel water wordt druk bevist. Dat is in het noorden anders. Op de hier onder genoemde accommodaties zijn er mensen die je met raad en daad bij staan en de weg weten.

Als je zo maar ergens heen gaat moet je het zelf uitzoeken en dat kost tijd. Het kan moeilijker zijn omdat er zoveel mogelijkheden en goede plaatsen zijn. Dat heeft wel zijn charme, want je moet dan gaan zoeken. Effectiever is dus, naar een adres gaan waar al Nederlanders geweest zijn of wonen. Er zijn genoeg mogelijkheden:

 

De camping in Koppang in Noorwegen, te vinden op Internet

Kvennan camping in Noorwegen, te vinden op Internet

Söralven Fiske camping in Zweden, te vinden op Internet

 

JK Lapland.jpg

 

Veel vliegvisser hikken tegen de prijs aan. Zweden en Noorwegen zijn inderdaad duurder, maar als je in Oostenrijk wilt gaan vissen betaal je ten minste €70,-- voor een dagvergunning als het geen hotel water is. Als je dat bij de prijs optelt die je dan voor een hotel of pension moet betalen ben je net zo veel geld kwijt?

Er zijn verschillende manieren om in Noorwegen er te komen. De Color Line is het meest spectaculaire en eenvoudigst; inschepen in Kiel en uit stappen in Oslo. De kosten variëren per seizoen, dus informeer en zoek ook weer op Internet.

 

Je kunt met de auto via Duitsland, Denemarken naar Zweden rijden over de brug. Onderweg zijn overal gelegenheden waar je in Zweden en Noorwegen een kleine hut kunt huren die voorzien zijn van slaapplaatsen en een kookgelegenheid. Vaak staat er ook nog een koelkast in en kan je op zo’n camping ook nog levensmiddelen kopen. Dat is een luxe vorm van kamperen.

 

Wie meer conform wilt, een uitstekend hotel wil en een goede keuken op prijs stelt raad ik aan om contact op te nemen met het Lugnet Hotel in Östra Utsjö, 78 291 Malung Dalarna Sverige. Ik kan het je aanraden, het is van grote klasse.

 

 

Hotel Malung.jpg

 

In de buurt is er prima viswater. De eigenaren van het hotel, Martijn en Monique Scherpbier, zijn Nederlanders en weten precies waar je moet zijn. Ga naar het Noorden en proef de sfeer, stel je verwachtingen niet hoog voor het vissen, dan valt het nooit tegen.

Overigens: kan je er uitstekend vis vangen!

 

_MG_5700.jpg

Vlagzalm van 51 cm

 

 

 

_MG_5667.jpg

 

Ik zie je in Noorwegen of Zweden.

Groeten,

Wim Alphenaar