De Ronde bleek

Een tijd terug heb ik een artikel op de site gezet met de titel; 'Een 'knoeper' vangen en dan op de foto?’ Het ging over de ervaring die ik jaren geleden heb op gedaan op een visdag bij de OVB in Lelystad. We viste in een vijver die twee voetbalvelden groot was en waarin knoepers van forellen waren uitgezet. Dolle pret hadden we die dag, bijna alle gevangen forellen zijn teruggezet. Een dag later was die vijver in een kerkhof veranderd, heel veel vissen die we hadden gevangen waren dood.

Het waren beslist geen kleine vissen, want ze hadden een afmeting van circa 70 centimeter, ongeveer het formaat zoals de vis op de foto.

 

 

Het bleek dat de forellen het leven hadden gelaten vanwege strest, zuurstofgebrek en/of andere oorzaken. Nu wil geen een vliegvisser dat dit gebeurd. Niet alleen is dat een enorme verspilling, het is zeker niet de doelstelling van het vliegvissen.

Zelf ben ik geen reservoirvisser, niet dat ik het afkeur, zeker niet. Iedereen maakt zelf uit waarmee, waar en hoe hij wil vissen. Zo nu en dan ga ik ook wel eens naar het OVM of vis ik in een reservoir.

Ik was wel erg nieuwsgierig hoe dat er aan toe ging op de Ronde Bleek, dus ben ik daar eens gaan kijken, heb er gevist en een gesprek gehad met de eigenaar Jan Kursten. Op de RB zitten knoepers van forellen die alleen bevist mogen worden met de vliegenhengel. Vanaf een steiger, vlot of bellyboot kan er gevist worden in het reservoir.

Geadviseerd om te minste met een 7# hengel te vissen met een lijn die op de hengel past en waaraan een vistip zit van te minste 20/00, hoewel daar geen controle op is. De genoemde hengel is eigenlijk een noodzaak, want een flinke regenboogforel drillen aan een lichtere hengel is geen doen en kost heel veel tijd. Dat zal stellig ten koste gaan van de een vis. Het duurt te minste 15 minuten voordat je de vis boven het landingsnet hebt met een hengel voor een 7# lijn. Het zal heel veel langer zijn als je met een hengel vist waar een 4 of 5 lijn op past. Dus is dat zeker niet verstandig om daarmee te vissen.

Als een vis uitgedrild is kan je hem die in een reanimatiebak doen die je naast het vlot of steiger kan hangen. Volgens zeggen gaat de vis er dan op eigen kracht uit. Het is sterk af te raden om een forel gelijk de vrijheid te geven. Met de reanimatiebak is de kans van overleven namelijk veel groter, volgens zeggen. Of dat ook zo is kan ik niet bevestigen.

Een flinke dril kost een vis heel veel energie, daarom rees bij mij de vraag of hij daar niets van overhoud en het inderdaad overleeft. Als je in een rivier een flinke vis vangt en terug zet, is het humaan om die even vast te houden in de stroming. Meestal zwemt hij na enkele ogenblikken direct weg. De vis kan direct zuurstof opnemen dat stromend rivierwater rijk is. Die zuurstof is aanzienlijk veel minder in een reservoir.

Stel nu eens voor dat er met een 7# wordt gevist, maar de dril duurt toch nog lang. De vis wordt na het haken met een landingsnet op het vlot gebracht. Je onthaakt hem en als het een grote is wil je er mee op de foto, of je maakt er een foto van. Dat wil eigenlijk elke vliegvisser. Deze hele procedure kost tijd, de vis is uit het water en heeft nauwelijks kans om bij te komen omdat hij zuurstof te kort heeft. Vervolgens doe je hem in de overlevingsbak en hij is een tijdje weer in het water. Als hij zelf uit overlevingsbak komt weet je alleen niet of hij het inderdaad zal overleven! Dan heb ik het nog niet gehad over de watertemperatuur aan de oppervlakte in de zomer, dan is de bovenste waterlaag zuurstofarm. Dat is dan weer een nieuw probleem voor een vis.

Ik heb het daar met Jan Kursten overgehad, reëel zo als hij is, erkend hij dat probleem. Hij zei dat hij heel weinig dode vissen ziet. Dat geloof grif, maar het staat als een paal bovenwater dat vis die het moeilijk heeft, het niet zal halen, sterft en naar de bodem zinkt. Dus die zie je soms na dagen pas boven drijven. De moraal van dit verhaal is: vis niet te licht op de RB en wees zuinig op je vangst!

 

 

Jan Kursten is bloed zuinig op de RB en doet er alles aan om zo een optimale situatie te krijgen. Hij is bezig met een zuurstof voorziening t.b.v. voor een verbetering in de ondiepe en diepe plaatsen van het reservoir. In de RB wordt ook met regelmaat zuurstof metingen gedaan om een zo goed mogelijk visreservoir te krijgen.