Dropper voor tweede vlieg?

Het kan effectief zijn om met twee vliegen te gelijk te vissen. Je kunt daarmee de vangkansen verhogen. Zelf vis ik niet vaak op die manier, maar in een water dat ik niet ken gebeurt het wel dat ik met twee vliegen vis.

 

Een mogelijkheid is om aan een dropper een droge vlieg knopen en onder aan de leader een nimf. De droge vlieg fungeert dan ook als beetverklikker, als beetregistratie zodat je een aanbeet ziet aan de nimf. Op de site vind je een map ‘Vliegvissen’ waarin een bijdrage ‘Droppers’ zijn verschillende voorbeelden van systemen zijn afgebeeld hoe je droppers kunt toepassen. Als het je om hoeveelheden vis te doen is, is dat zeker een manier om dat te gebruiken. Het is maar wat je wilt: veel en grote vis vangen, of het vliegvissen als een belevenis ervaren  en het eerste ondergeschikt daaraan maken. Vangen is belangrijk, het hoort er bij, maar bedenk dat je je voor niemand behoeft te bewijzen.

Om met twee vliegen te vissen kan je een zijlijntje aan de leader maken. Dat gaat vrij eenvoudig als er bijvoorbeeld een nieuwe vistip aanzet. Dan houd je een deel van de knoop van een bloodknoop bij het aanzetten van een vistip gewoon langer, die kan je zo lang houden als je wilt en daaraan knoop je dan een kunstvlieg.

Een mogelijkheid is om een dikker stuk nylon van 24/00 met een enkele bloodknoop op de leader aan te brengen, en daar een vistip aan te knopen. Je kunt aan het eind een bobbeltje smelten met behulp van een aansteker en voor de verdikking de vistip aan te brengen. Door de het dikke nylon staat de vistip wat verder van de leader af zodat de vistip wat minder snel om de leader heen wikkelt tijdens het werpen. Het is dan als het ware een afhouder. Bij het gebruik van een stuk dikker nylon verkrijg je een strakke verbinding waaraan  een dunner vistip vastzit die zich goed beweegt en minder snel om de leader slaat bij het werpen.

Aanzienlijk meer actie ontstaat bij gebruik van een dropper roller. Dit is een minuscuul klein deel van nylon met een gat in het midden. Er zit een gleufje in waarom je een stuk dun nylon kunt knopen.

De leader steek je dan door het centrale gat en aan de andere zijde breng op de leader een stopper aan van nylon. De roller draait op de stopper en kan zich bewegen zodat een nimf meer actie krijgt.

Ondanks de betere actie bestaat de kans dat het zijlijntje van de dropper om het onderste deel van de leader draait. Je zou dus eerst een dikker stuk nylon om de dropper kunnen brengen en dan daar weer een dunnere vistip aan kunnen knopen om op die manier een soort afhouder te krijgen. De roller kwam ik tegen in een speciaalzaak voor vliegvisbenodigdheden.