Een 'knoeper' vangen en dan op de foto?

Met enige regelmaat zie ik op Facebook foto’s van vliegvissers met grote forellen voorbij komen. Wekelijks te minste één. Met enige trots laten vliegvissers zich fotograferen met een grote regenboogforel die ze hebben gevangen in een reservoir b.v. de Ronde Bleek.

 

Als je een grote vis vangt is dat natuurlijk schitterend dan ben je trots, maar de plaats waar je die vangt ondersteunt wel je prestatie. Het zou ook nog eens desastreuse gevolgen kunnen hebben voor de vis die je terugzet? Dat vraagt om enige toelichting.

Dertig jaar geleden kregen alle auteurs jaarlijks een uitnodiging te komen vissen bij de OVB (Organisatie ter Verbetering van de Binnenvisserij), eerst in Lelystad en later in Valkenswaard. In 1980 kregen we weer een uitnodiging. In de ochtend zouden we op karper gaan vissen in een vijver die zo groot was als twee voetbalvelden. Om die karpers te vangen bleek beslist niet gemakkelijk te zijn. ’s Middags stond ons een verrassing te wachten, want men had in een vijver, met dezelfde afmeting, regenboogforellen uitgezet van 60 tot 80 cm.

 

OVB visdag 14 mei 1980

Dat was wat, want die vingen we niet elke week. Dus gingen we met streamers aan de gang en met succes. Gemiddeld werden er 14 forellen per persoon gevangen en er stonden ruim 20 vliegvissers te vissen. Voordat een forel van het genoemde formaat geland was ging er een spectaculaire dril vooraf. Ook wij waren blij en trots en lieten ons fotograferen met vissen. Hier op de foto met een gevangen exemplaar en vissen die overigens van een ander waren. Zelf heb ik toen één meegenomen. Het bleek later pas dat die forellen door het voedsel wat ze kregen niet te eten waren. Op een uitzondering na werden alle vissen teruggezet.

Als ik had geweten wat de gevolgen waren van die visdag had ik beslist niet gevist. Later bleek dat de vijver een kerkhof was. De meeste teruggezette forellen waren dood. Dood gegaan door stres of zuurstof gebrek. De leiding van de kwekerij gaf later toe dat dit een grove vergissing was en dat ze dat niet hadden ingeschat. Maar het kwaad was wel geschied.

Nu is de vraag bij mij gerezen, gaat dat altijd zo als er in een reservoir wordt gevist? Ik hoor alle vliegvissers nu roepen: 'nee natuurlijk'. Het lijkt mij dat de omstandigheden, waar dan ook, niet anders zijn of vergis ik me?