Mijn eerste metersnoek…een voortreffelijk begin van het seizoen!

Ik heb er een hekel aan om te gaan vissen als het regent. Als ik eenmaal aan het vissen ben maakt het me niet uit, dan mag het van mij gaan gieten, maar wanneer je in de regen moet optuigen dan vinden die druppels op de een of andere manier altijd een weg naar binnen in je kleding, bah!

Zo verliep het ook op zaterdag 24 oktober van het vorige jaar. We moesten 's middags naar een verjaardag, maar het was de eerste echte mooie snoekdag van het jaar...grauw, koud, een kabbeltje op het water dus perfect snoekweer! Toen we naar de polder reden was het nog droog. Het water zag er goed uit, omdat er recent was gebaggerd.
Als een paar honden die het jachtgebied ruiken, net niet kwispelend, keken we blij om ons heen. We hadden uitgerekend dat we maar een paar uurtjes konden vissen voordat we weer weg moesten, dus wilde we geen tijd verliezen.
Eenmaal aangekomen bij het water, wat denk je? Ook weer regen natuurlijk! Nou ja, dan maar nat worden, beslist niet lekker als dat water overal naar binnen sijpelt.

 

bucktailvanoranje copy.jpg

De succesvolle streamer

Mijn eerste vis had ik vrij snel, het was een kleine snoek van zo'n 50 cm lang, die ik wel 2 of 3 keer miste! Het beest was gelukkig even gretig als ik dus uiteindelijk was het raak. Een heel mooi poldersnoekje, sterk en vechtlustig. Een prima begin van het seizoen, dacht ik, en viste opgetogen verder.
Een tijd later kwam ik mijn vriend weer tegen en merkte ik dat ik mijn concentratie een beetje kwijt was. Als het lang duurt voordat ik wat vang dan zakt de moed soms een beetje. Er gebeurde niet veel meer, dus ik begon me af te vragen of dit het was voor vandaag. Ik keek even naar de tijd, we moesten natuurlijk niet te laat op het feestje komen.
Toen gebeurde het... Ik had mijn streamer ingeworpen en een paar keer een beetje onoplettend gestript. Uit mijn ooghoek zag ik plotseling vluchtend speldaas en een kolk, zo'n meter of 10 naar links.
Daar was iets aan het jagen!
"Zag je dat?" riep ik tegen Frank.
"Ja, daar zou ik daar maar snel je streamer inwerpen...". Riep hij.
Hoopvol keek ik naar die nieuwe plek en gaf een ruk aan mijn lijn om snel een nieuwe worp in te gaan zetten. "Wat was dat...?"
Ik was even verbaasd want ik was met mijn gedachte al een stuk verderop aan het vissen, maar ik had beet…! En hoe!
Snel spoelde ik de rest van mijn lijn naar binnen en kreeg daarbij direct contact met de snoek! Het bleek dat het geen kleintje was!
"Yoehoe!" schalde over het water, in de richting van Frank. "Kom eens snel kijken, ik heb een heuse krokodil gehaakt!"
Frank had al gezien dat mijn hengel helemaal krom stond, en liep naar mij toe om te kijken of hij kon helpen. Kennelijk hadden alle omwonenden mijn gegil ook gehoord, want ineens had ik een flink aantal toeschouwers, gelukkig allemaal met camera, want die was ik natuurlijk in de auto vergeten....stom, stom, stom!

"Ik denk dat je moet helpen om dit monster uit het water te krijgen, Frank"
Mevrouw snoek nam weer een run, ze bleef gaan. Eindelijk was ze voldoende vermoeid om haar beet te pakken en uit het water te hijsen.
"Allemachtig! Wat een beest!" Ik zat helemaal te trillen, zowel van de vermoeide spieren, als van de spanning. De omstanders bekeken de enorme vis vol bewondering en flitsten er lekker op los met hun camera's. Een van de boeren kwam ook nog even kijken. Zijn zoon had eerder die week een megasnoek door één van de buizen onder de weg zien gaan. Zal dat deze geweest zijn...?

Het bleef maar regenen. De vrouw van de boer ging snel naar binnen om de foto's voor me uit te printen. Leven de technologie!
"Dan heb je het bewijs!" Zei ze later, toen ze de printjes kwam brengen. Daar ben ik heel blij mee, want zo'n mijlpaal moet je toch wel vastleggen.
Met enige moeite hebben we het prachtbeest voorzichtig weer teruggezet. Frank pakte zijn hengel om weer door te vissen, en ik bleef even zitten om het te verwerken…. 1.01 meter. Mijn eerste metersnoek.
Met de streamer gevangen in de polder, wow! We schatten haar gewicht op zo'n 14 pond.
Ik keek naar het water en pakte schoorvoetend mijn hengel weer op. Moest ik nu nog doorvissen?
Dat leek zo onnozel, overbodig en oneerbiedig...wat een dag! Even later ving ik nóg een snoek van 90 cm lang. Wat een begin van het seizoen!

 

gun_eerste_metersnoek copy.jpg

 

Geschreven door: Gun Stordalen