Naar Oostenrijk

Een aantal jaren geleden kreeg ik een kleine CD toegezonden over het vissen in de Größe Muhl, die in het Muhlviertal stroomt. Die streek ligt in de meest noordelijke punt van Oostenrijk, nabij de Duitse en Tsjechische grens.

 

 

Deze kleine rivier werd lang geleden gebruikt voor houttransport uit het Böhmerwald naar Wenen. Een hotelexploitant had het stuk water gepacht om zijn gasten te laten vliegvissen. Het bleek dat dit hotel een paar jaar terug failliet was gegaan door het uitblijven van belangstelling. Het water werd niet meer exploiteert en dat bleek nadelig te zijn, want volgens zeggen was het daardoor stukken minder geworden.

Op de CD zag het water er heel aantrekkelijk uit. Die CD was blijven liggen en ik had er nooit verder aandacht aan geschonken, tot deze vakantie. Het water, circa 10 meter breed,  stroomt bij Ulrichsberg. Dat bleek niet zover van Zuid Duitsland verwijderd was en bereikbaar in een dag rijden.

Niet eerder had ik in deze streek van Oostenrijk gevist en het stond me wel aan, niet wetende dat er iets veranderd was, maar dat bleek later pas. We hadden een kamer besproken in een klein pension dat aan de rand van het kleine stadje was. Het heet Muhlblik en vanuit onze kamer zagen we de Größe Muhl meanderen door het zeer aantrekkelijk voor-alpenland. In Ulrichsberg en het pension Neumann, waar we verbleven, is het goed toeven en de gemeente doet er ook echt alles aan om het toeristen naar hun zin te maken.

Het verkrijgen van vergunning bleek geen probleem te zijn, net zoals het benodigde Oostenrijkse Fischereibügel die beiden door de Gemeenten worden uitschreven. Spoedig bleek dat er geen toezicht en zorg meer was voor het water, de gemeente deed alleen nog het geen wat verwacht werd; zo nu en dan kleine vis uitzetten. De Muhl is een schitterend stuk water dat goed te bewaden is.

Het is doodzonden dat er niet meer mee gedaan wordt. Ik ben van plan met de gemeente contact op te nemen om dit probleem toe te lichten en ze voorspellen dat er veel meer belangstelling zal komen als er een beter beheer voor de worden Größe Muhl zal zijn.

 


 

De huidige bezetting is nu hoofdzakelijk bruine forel. Er zit ook vlagzalm, maar door over populatie van aalscholvers is dat bestand sterk gedecimeerd, er zitten nu nog kleine exemplaren. Ik heb een dag in de Größe Muhl gevist en er 24 forellen gevangen waarvan de meeste een lengte hadden van circa 22 cm. Leuk voor een dag vissen.

 

Ondanks de afmetingen, die voor mij ondergeschikt zijn voor een dag vliegvissen, was ik het toch al gauw zat om alleen maar ‘Madurodam’ vissen te vangen en dat voor een dag vergunning die € 40, - kost.