Nimfen & nimfvissen II

In het de eerste bijdrage van Nimfen & vissen zijn manieren aangegeven hoe je met een nimf kunt vissen. Ook zijn er tips genoemd over plekken in een beek of rivier waar gevist kan worden.

 

Het zal duidelijk zijn dat in één artikel niet alle theorie vermeld kan worden want dan zou het te lang worden. Is hierover dan nog meer te vertellen, zou de vraag zijn? Dat zeker, want alleen maar inwerpen en een nimf te water laten is simpel en niet doeltreffend genoeg. Om vis te verleiden kan je namelijk iets extra toevoegen waardoor de vangkans groter worden.

 

Dat extra bestaat uit de actie die je aan een nimf kunt geven nadat je hem hebt geserveerd. Als je schuin opwaarts vist kan je namelijk met de lijnhand kleine rukjes geven aan de vliegenlijn. Dat resulteert weer in schokjes en bewegingen die de nimf in het water maakt. Het beste is nog als je dat onregelmatig doet.

 

Zelf maak ik bewegingen met de top van de hengel waardoor het zelfde effect wordt verkregen. Je kunt de vliegenlijn inhalen door met de lijnhand ‘achtjes’ lijn in te nemen. Binnen strippen wordt dat ook wel genoemd. 

 

 

Je hebt daarmee een goede controle en direct contact met de nimf waardoor een aanbeet je nauwelijks ontgaat. Het zal zijn opgevallen dat specifiek het schuin stroomopwaarts vissen is genoemd. Wanneer je stroomafwaarts vist zijn die mogelijkheden bijna niet uitvoerbaar, immers is de vistijd veel korter. De lijn loopt strak doordat de stroming de lijn en ook de nimf direct meevoert.

 

Je zou dan kunnen zeggen dat je op die manier minder kans hebt een vis te haken maar dat valt in de praktijk mee. Een forel of vlagzalm krijgt dan direct de nimf voorgeschoteld en ziet de leader bijna niet.

 

De genoemde vistechnieken is de eerste aflevering zijn niet alleen bruikbaar als je met een nimf vist. Je kunt op die manier ook vissen als je een natte vlieg, kleine streamer of een flymph aan de leader hebt geknopt. Natte vliegen zijn vreemd genoeg door velen ondergewaardeerd, maar vangen uitstekend.

 

Flymphen zijn nimfen die een krans van zachte hacklefibers hebben, die bewegen door de stroming van het water en de actie die de visser maakt met zijn hand of hengeltop. Als je daarmee vist ben je duidelijk in het voordeel omdat het aas dan ook meedoet en een eigen actie heeft. Het vissen met een droge vlieg is echter statische omdat die op het water drijft en niet beweegt.

 

Een emerger drijft in de waterspiegel. Die ligt daardoor voor op een droge vlieg omdat van onderaf duidelijk zichtbaar is. Het is gebleken dat een verzopen vlieg heel goed vangt. Denk maar eens aan de onvolprezen Red Tag. Een emerger is op de keper beschouwd een drijvende nimf. Hij drijft voor een deel onder water terwijl je die zo kunt binden dat hem goed kunt zien door een omhoog wijzende vleugel. Als je een emerger eenmaal invet dringt dat in de poriën van het foam en hoef je dat daarna niet meer te doen. Je vist hem ook op de beschreven manier als een nimf, maar je beweegt hem niet of nauwelijks en laat hem met de stroming meedrijven.

 

Een bewegende nimf kan daarom dodelijk zijn dus, probeer eens te vissen. Of knoop er eens een flymph aan. Gebruik zo nodig een beet verklikker. Door een pluk rode vezels van Loon (of nog beter een gele pluk op de leader) kan je een aanbeet uitstekend zien. Tot slot nog een paar bindpatronen van nimfen en een flymph.

  

Rusty brown

 rusty brown

  

Materiaal

Haak                           : Rond gebogen type nr. 14 of 12

Binddraad                    : Bruin

Staart                         : Roest bruine fazantenstaart fibers

Ribbing                       : Gele koperdraad of fijn ovaal goudtinsel

Body                          : Claret dubbingdraad, tussen koperdraad gesponnen

Thoraxdekschild           : 4 mm strip bruin Spectra Flash of soort gelijk

Thorax                       : Hazen dubbing van de rugzijde

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal, de ribbing draad en de dubbingdraad in. Zet de dubbingdraad vast met de binddraad die dan naar voren wordt gewikkeld. Vouw het einde van dubbing draad terug en lag dat weer langs de haaksteeel naar achteren, in de richting van de haakbocht. Maak de body plat met een tangetje. Bind daarvan de body, tot iets mee dan de helft van de haaksteel en zet het vast met de binddraad.

 

Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het dekschild materiaal op. Wikkel de binddraad naar het haakoog en maak nu een dubbinglus met de dubbing. Wikkel de dubbingdraad in richting van de body en terug en bind zo een ovale thorax. Zet het uiteinde van de lus achter het haakoog vast en zet de punt van de lus achter het haakoog vast. Trek het dekschild materiaal strak over de thorax en zet dat ook achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Flat Flymph

 

  

Materiaal

Haak                           : langstelig nr. 12 -14

Binddraad                    : bruin 8/0

Ribbing                       : fijn goudtinsel

Body                          : bruine dubbingdraad op koperdraad

Hackle                        : zachte grijze hennenhackle

Thorax                       : gele wol

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind de tinsel in en de dubbingdraad. Zet de draad vast met de binddraad en sla het andere terug, leg het langs de andere zijde van de body. Houd dat 3 mm korter dan de body en zet het vast met de binddraad. Daar waar de dubbingdraad ophoudt maak je een schuin verloop met de binddraad, zodat er een tapse body ontstaat. De body is op 3 mm na zo lang als de haaksteel.

 

Rib de body met het tinsel en zet dat met de binddraad vlak voor het haakoog vast. Bind nu van de wol een dunne thorax. Zet nu een grijze hennenhackle in en wikkel die enkele slagen voor de thorax. Zet de punt van de hackle achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en de fibers daarmee schuin naar achteren en lak ze af.

 

 Charlie

 charly

  

 

Materiaal

Haak                           : langstelig nummer 14 - 12

Binddraad                    : bruin 8/0

Staart                         : fazantenstaart fibers

Ribbing                       : dun koperdraad

Body                          : dubbing van een haas (buikzijde)

Body dek                    : Licht bruine biot uit een kalkoenenveer

Thoraxdekschild           : 3,5 mm brede bruin gevlekte Thin Skin

Poten                         : fibers van een patrijshackle in dubbinglus

Thorax                        : bruine dubbing

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht, bind het staartmateriaal in, een stuk koperdraad en de biot. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Leg de biot op de body en zet die voor de body vast mate de binddraad.

 

Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast. Zet nu het dekschild op en maak een dubbinglus met de patrijsfibers. Maak een tweede lus met de bruine dubbing en bid daarvan een ovale thorax. Wikkel nu de lus met de hackle fibers om de thorax en zet de punt van de lus het haakoog vast. Trek de Thin Skin strip strak over de thorax en zet het materiaal achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.

 

Dusty roof

 dusty roof

 

Materiaal

Haak                           : langstelig nr. 14 - 12

Binddraad                    : bruin 8/0

Staart                         : drie korte fibers uit een fazantenstaart

Ribbing                       : dun koper draad

Body                          : ginger kleurige dubbing

Thoraxdekschild           : gevlekte strip uit een pauwenveer geplakt op cellotape.

                                   Om het splitsen van de veer tegen te gaan.

Thorax                        : donker bruine dubbing

 

Bindwijze

Plaats de haak in de vice en zet de binddraad in het midden van de haaksteel op. Wikkel de binddraad naar de haakbocht en bind het staartmateriaal in en het koperdaad. Maak een dubbinglus en breng daarin dubbingmateriaal aan. Bind daarvan de body, tot de helft van de haaksteel en zet de dubbinglus vast met de binddraad. Rib de body en zet dat ook met de binddraad vast.

 

Zet nu de veerstrip op, maak een lus met dubbingmateriaal en bind daarvan de thorax zet de lus achter het haakoog vast. Leg de veerstrip over de thorax en zet die ook achter het haakoog vast. Maak afbindknopen en lak die af.