Normen & waarden voor een vliegvisser

Al eerder heeft een artikel op FFinfo gestaan over dit thema. Sommige vonden het belerend, maar daar heb ik geen moeite mee. Het thema is namelijk actueel en van belang want iedereen wordt wel eens met onaangenaam gedrag van anderen bij en langs het water geconfronteerd.

 

 

Ik vraag me wel eens af of het verspilde moeite is om daarover te schrijven, want met enige regelmaat wordt ik toch weer met gebeurtenissen geconfronteerd die in strijd zijn met de vliegvissers gedragscode. Sommige leren het namelijk nooit. Op mijn laatste vistrip in Oostenrijk kreeg ik daar ook weer mee te maken.  

Op mijn gemak stond ik te vissen in Oostenrijk en ving lekker, geen grote vissen maar ik had al 21forellen gevangen. Op de oever aan de overzijde was een pad en daar kwamen een man en een vrouw aangelopen. De man was vliegvisser en had een vliegenhengel bij zich, ze groette en liepen door. Na een tijdje kwamen ze terug gelopen, misschien waren ze tot de conclusie gekomen dat ze er beter bij konden komen aan de kant waar ik stond. Daar waren geen bomen en struiken. 

 

 Even later passeerde ze achter me, aan de kant waar ik stond. Hij stapte veertig meter het water in en begon te vissen. Ik had willen ‘oplopen’ maar dat had nu geen zin meer.  

Een moment later liep hij door, maar mijn stek was wel verstoord. Op de plek waar ik stond ving ik nog wat vis.Aangezien het al ruim over het middaguur was ging ik het water uit en liep terug naar mijn auto die 1 km verder stond geparkeerd. Aan mijn vrouw vertelde ik mijn ergernis. Even later stopte er een auto waar het bewuste echtpaar uitstapte die mij een uur geleden gepasseerd waren, kennelijk waren ze even naar het dorp gereden om te gaan eten.  

De man tuigde zijn hengel op en ik vroeg hem: ‘Heeft u veel ervaring met vliegvissen’ 

‘Ja, ik vis al tamelijk lang’, zei de man. Dat kon ik wel geloven want hij was al dik in de vijftig en had waarschijnlijk al wat meegemaakt.  

‘Als u dan ervaring heeft dan weet u toch wel dat je niet veertig meter het water in kan stappen waar een ander staat te vissen. Je verpest dan toch de stek van een ander?’ 

‘Ja, maar ik liep toch direct door, stroomopwaarts?’ Was zijn antwoord. 

‘Dat klopt, maar mijn stek was toch verpest’, zei ik. Een stilzwijgen volgde.  

Ik liep 15 meter verder naar de plek waar mijn vrouw in de schaduw zat op een vouwstoel Ze had het verhaal op afstand aangehoord. ‘Maak nu geen ruzie’, zei ze sussend.  

‘Dat doe ik ook niet, maar ik wilde dat wel even kwijt’ antwoorde ik haar. Wat toen gebeurde had ik nog niet eerder mee gemaakt. De vliegvisser kwam naar me toe en bood zijn excuses voor zijn gedrag aan, maakte een praatje en bood me een vlieg aan waarmee hij altijd zo goed ving in dat water waar we viste. Dat getuigde dat hij een groot karakter had. Hij had een fout gemaakt, zag dat in en was niet kwaad dat ik hem op zijn nummer had gezet, hij had het boetekleed aangetrokken. Zo kan het dus ook. De moraal van het verhaal zal duidelijk zijn. 

Houd afstand en ga nooit 100 meter (of nog korter) het water in om voor een ander te gaan vissen. Loop te minste 400 meter verder.

 Als het niet anders kan, loop met een boog om hem heen. Vraag desnoods of je voor hem kan staan om daar te vissen.

 Wees vriendelijk, groet elkaar, en wees behulpzaam.  

Alleen als je met een vismaat gaat vissen kan je je wat meer permitteren, maar dan nog dien je rekening met elkaar te houden.  

Ga niet als ‘raket’ door het water waden, je verstoort de boel en een ander hoeft daar niet meer te gaan vissen waar jij als een dolle doorheen bent gegaan.

Vliegvissen is niet alleen maar veel vis vangen, maar een beleving. 

Bedenk dat een vriendschap heel kwetsbaar is, een goede vismaat is ook te waarderen. Uit dit verhaal is ook op te maken dat een rivier indeling voor vissers heel belangrijk is. De Ybbs in Opponitz is daar een uitstekend voorbeeld van.