Streamers

 

Eind september, begin oktober begint het bij vliegvissers te kriebelen die graag met een streamer vissen; er moet gesnoekt worden en… het liefst met een streamer. Dat is wel afhankelijk van het weer want in oktober en vooral in november kan het vaak harder waaien dan ons lief is. De temperatuur, in de nachten die volgen, zakken drastisch maar dat werk in het voordeel. Planten en wier verdwijnen, zodat we op moeilijke plekken kunnen vissen en dat zijn heel vaak de ligplaatsen van snoek. Koppen van sloten, kruisingen van weteringen en beschroeingen en kanten naast bruggen en dammen zijn interessant.  

Ik was erg benieuwd of op mijn stek nog snoeken lagen na de toch wel langdurige ijsperiode van de laatste winter. Een paar weken geleden was mijn eerste dag dat ik ging snoeken en het was echt zo’n ‘loslaatdag’ veel meezwemmers en soms tikte ze drie maal aan, maar hingen dan niet.

Het bleek dat er wel snoek verdwenen was maar toch hadden er nog flink wat de winter overleeft, tot mijn verbazing. Nu zaten ze er 'dik' op mijn stek,want voordat de vorst verleden jaar zijn intreden deed, ving ik daar in een tijdsbestek van 3,5 uur 6 snoeken. ‘S morgens had ik nog twee gevangen, dus was aan het eind van die dag toch dik tevreden met mijn acht snoeken. Het waren weliswaar geen kanjersnoeken maar het was toch een top dag. Nu maar afwachten wat de komende maanden zullen brengen.

Vaak begin ik met de streamer te vissen, maar als mijn arm op begint te spelen ga ik over op een kleine jerkbait anders kan ik ’s avonds mijn vork niet meer optillen. Bij heel veel wind begin ik meteen met kunstaas te vissen, want ik wil toch snoeken en naar huis gaan vanwege veel wind pas me niet. Maar hoe dan ook, vissen met een streamer heeft toch altijd nog mijn voorkeur.

In het verleden is al heel vaak ingewikkeld gedaan over kleuren van streamers die het beste zijn, maar begin zo langzamerhand dat niet meer zo serieus te nemen. Het blijkt dat het  meeste materiaal met opvallende kleuren zoals geel en wit het in de regel goed doen. Hoewel ik daar al ook al twijfels heb sinds dat ik tot conclusie ben gekomen dat ook een zwarte vlieg het prima doet, dus wat is wijsheid?

 

 

Waar ik wel van overtuigd ben is een goede actie van een streamer, hoe het aas zich beweegt en hoe diep die soms gaat. In het begin van het snoekseizoen speelt de snelheid van vissen nauwelijks een rol dat is pas van belang als het water echt koud is en snoek zich beperkt met slechts een ‘schot’ naar de streamer.

Als snoek er zin in heeft is de aanvalssnelheid soms verbazend wekkend en komt hij het aas over grote afstand halen. Lang geleden viste ik eens in een smalle sloot van net 2,5 meter breed. Eigenlijk had ik deze sloot willen overslaan want ik verwachte er geen snoek. Dat bleek echter een vergissing want nauwelijks was mijn Mellow Yellow nat of ik zag in een flitseen een snoek van 85 cm een aanval ondernemen over een afstand van zeker drie meter. In deze smalle sloot had hij geen schijn van kans en de dril stelde dan ook niet veel voor.

Een streamer schoksgewijs binnen vissen is dus van belang en maak het aas aantrekkelijk. Trillingen die het aas maakt door de water verplaatsing is eveneens van belang. Daardoor valt de vlieg ook op. Een krans van bucktail, bont  of hackles doet het ook goed.

 

 

Bontstrip streamer met kransen van bucktail die veel water verplaatsen.

 Als die dan ook nog heen en weer waggelt is dat het toppunt van verleiding voor een snoek, maar dat is eigenlijk niet iets nieuws. Lang geleden schreef mijn oude vismaat Kees Ketting al over een actie vergroter die voor een streamer wordt gemonteerd. Die geeft een streamer de beschreven bewegingen.

 

 Actie vergroter

 

Om dat effect te krijgen worden daarvoor schoepjes verkocht maar die vind ik niet zo heel goed. Het blijkt namelijk dat die een streamer laten kantelen als je hem te snel inhaalt en dat doet de getekende actie vergroter niet. Die is vrij gemakkelijk zelf te maken door een rond stukje kunststof met twee componenten lijm op een plastic pijpje te lijmen. Door middel van een stukje plastickous vormt hij een vaste verbinding met de streamer. Bij het binnen strippen van de streamer waggelt de vlieg heen en weer waardoor de vlieg onweerstaanbaar wordt.

In deze bijdrage nu eens niet veel bindpatronen van streamers om de volgende redenen. In de loop der jaren dat ik met streamers vis is gebleken dat snoek welhaast alles pakt als hij er zin in heeft. Streamers van bucktail of bontstrippen alles werkt.

Met een streamer die ik gebonden heb van uitgeplozen paktouw dat van sisal was gemaakt heb ik ook snoek gevangen. waterverplaatsing en de actie bleek belangrijker. Hieruit blijkt dat het niet kritisch is, wij vliegvisser maken het vaak ingewikkelder dan nodig is. 

 

 

Bontstrip streamer van Ad Swier.

Beweegt zeer verleidelijk!

 

 

Ook Ad kan het niet laten